ye-logo.v1.2

Блокувати чи торгувати: як районні ради Хмельниччини реагували на затримання учасників торгової блокади

Політика 2960
Блокадне питання турбувало депутатів не у всіх районах
Блокадне питання турбувало депутатів не у всіх районах. Фото: tsn.ua

У більшості районів це питання навіть не розглядалось.

Хмельницька і Кам’янець-Подільська міські ради та облрада 15 березня прийняли звернення до керівників держави щодо блокади торгівлі між Україною та окупованими територіями. Для цього спеціально скликали позачергові сесії. 

Упродовж кількох місяців, поки тривала блокада, висловлювалися різні думки щодо її доцільності. Дехто говорив про неприпустимість ведення бізнесу на крові, інші нагадували про втрати, які Україна понесе в результаті блокади. А як на події, які знову сколихнули країну, відреагували в інших районах області?

До прикладу, Дунаєвецька районна рада офіційно не підтримала торговельну блокаду окупованих територій. На сесію районної ради, яка відбулась ще 6 березня, виносилося кілька звернень щодо засудження блокади: від депутатів УКРОПу, Свободи та БПП й Аграрної партії. Проте жодне навіть не включили до порядку денного: для цього не вистачило голосів.

Читайте також: Депутати Хмельницької міськради засудили побиття учасників блокади

Серед вимог, викладених у зверненні – подібні до тих, які прийняли інші ради. Зокрема припинення торгівлі з ЛНР та ДНР, міжнародний контроль гуманітарних вантажів для мирного населення, створення слідчої групи в Верховній Раді, яка має розслідувати законність надання дозволів на оптове постачання продукції з окупованих територій. У районній раді пояснюють, що за звернення не проголосували не тому, що депутати підтримують торгівлю з терористами, а тому, що ці питання не розглядалися на комісіях.

Підтримала звернення щодо торговельної блокади 16 березня Летичівська районна рада. Рішення прийняли майже одноголосно. Зверталися до керівників держави і в Чемерівцях. Вимагали зокрема визнати АТО війною та звільнити Авакова.

Читайте також: «Не АТО, а війна», «Авакова у відставку»… Що ще вимагає облрада від Президента?

Новоушицька районна рада підтримала своїм рішенням звернення патріотичних сил Новоушиччини до Президента України, Прем'єр-Міністра України, Голови Верховної Ради України, Генерального прокурора України щодо розгону блокади терористів на 11 позачерговій сесії районної ради 17 березня.

У зверненні йдеться зокрема про те, що «замість міцного чоловічого потискання руки добровольцю влада спустила на них спецпідрозділи, які призначені боротися із терористами... Ми категорично засуджуємо такі безчинства влади». Крім того, депутати вимагають закрити кримінальні справи проти добровольців-патріотів, учасників блокади, звільнити міністра МВС Авакова, заступника керівника поліції Аброськіна, керівника СБУ Грицака, керівника антитерористичного центру Малікова, вжити всіх необхідних заходів по звільненню українських військовополонених та прийняти терміново Закон України «Про тимчасово окуповані території».

Читайте також: Депутат облради розгромив турнікет в адмінприміщенні і приніс його на стіл президії

Того ж дня, 17 березня Кам’янець-Подільська районна рада підтримала звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо категоричної незгоди з діями влади, яка застосувала силові методи стосовно учасників мирного заходу та підтримки блокування торгівлі між Україною та ОРДЛО.

Районна рада, певно, була найкатегоричнішою з усіх в нашій області, адже припустила у зверненні, що влада поставила інтереси олігархів, які торгують з окупованими територіями, понад інтереси України і водночас легалізує самопроголошені «ЛНР» та «ДНР», здійснюючи з ними економічну співпрацю.

«Такими діями влада наслідує режим Януковича і підтверджує, що в Україні за три роки після Революції Гідності відбувся олігархічний реванш. Влада стала по один бік розмежування з окупантами і за це доведеться відповідати перед українським народом», - зазначають депутати.

В інших районних радах це питання на сесію не виносилося і наразі не заплановано до розгляду.

Як відомо, блокада торгівлі з окупованими територіями тепер офіційна: 15 березня Рада національної безпеки і оборони України прийняла рішення припинити переміщення вантажів через лінію зіткнення.

Раніше, 13 березня, у штабі блокади торгівлі на Донбасі заявили, що українські силовики захопили їхній «редут» на залізничній станції Кривий Торець, що у Щербинівці на Донеччині. Активісти пояснили, що стався «силовий розгін» за участі представників СБУ та спецпідрозділу поліції «Корд». Це спричинило низку протестних акцій у кількох областях України.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую