ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

В’ялена вишня – королева серед сухофруктів (сушимо в електросушарці)

21 Липня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 32813
В'ялити в сушарці можна й заморожену вишню – вона виходить точно такою ж, як і зав’ялена свіжа ягода.
В'ялити в сушарці можна й заморожену вишню – вона виходить точно такою ж, як і зав’ялена свіжа ягода. Фото: автора

Але, продукт виходить небезпечним – ступінь поїдання надто висока, можна в один присід все схомячити!:)

Всі ми знаємо смак магазинної кураги, чорносливу, інжиру й різних цукатів. Лише нещодавно дізналася, що це - в'ялені фрукти, солодкість яких обумовлена додаванням цукру. Якщо ж їх висушити в сушарці в натуральному вигляді, вони не будуть такими м'якенькими й еластичними. Що ж до смаку, то він у сушених фруктів, швидше, трохи пріснуватий.

Вялена вишня – це моя мрія! Саме заради цієї заготовки я марила таким корисним кухонним гаджетом як ЕЛЕКТРОСУШАРКА. І коли мені на день народження подарували цю чарівну штуку, довелося чекати ще півроку вишневого сезону, щоб втілити свою мрію в реальність. Але виявляється даремно я стільки чекала. Адже на форумах «сушароманів» запевняють, що в'ялити в сушарці можна й заморожену вишню – вона виходить точно такою ж, як і завялена свіжа ягода.

Схема інгредієнтів на 1 кг вишні без кісточок:

400 г цукру (для видалення з плодів власного соку).

Для цукрового сиропу:

300 г цукру,

350 мл води.

Приготування:

Начитавшись історій про те, як це приголомшливо смачно, ми вирішили спробувати, і за першої ж нагоди зібрали в селі у батьків ціле відро пізньої вишні. Все це багатство, звісно, помили, перебрали та позбавили від кісточок. В підсумку у мене вийшло 3 кг дрельованих ягід. Для відділення соку необхідно взяти на кожен кілограм очищеної вишні 400 г цукру. Ягоди засипати цукровим піском, обережно перемішати й залишити при температурі 20-22°С на 8-10 годин (підійде нижня поличка холодильника). Після закінчення визначеного часу вишню потрібно перекласти в друшляк і залишити ще на 8 годин – щоб позбутися соку (сік не виливати, а закип'ятити, закатати й використовувати для приготування зимових компотів).

Вишню після відділення соку також необхідно зважити – від цього залежить, скільки води й цукру буде потрібно вам для сиропу. У мене вишні залишилося 2 кг. Пропорції приготування сиропу: на кожен кілограм вишні 350 мл води й 300 г цукру (раджу не економити на цукрі, оскільки можна в підсумку одержати зовсім інший продукт – теж смачний, але інший).

З цукру та води зварити сироп, покласти у нього вишню, довести до кипіння, зменшити вогонь до «шепотіння» і варити 7-10 хвилин. Вогонь вимкнути, накрити каструлю кришкою й дати вишні разом із сиропом повністю охолонути (приблизно 5 годин). Потім – знову друшляк (цього разу для того, щоб з вишні повністю стік зайвий сироп. Не поспішайте, навіть якщо ця процедура займе декілька годин!).

Сироп злити в банку й також закатати – він ще стане в нагоді. Можна потім просочувати ним бісквіт чи використати для в'ялення ще якогось продукту, до прикладу, груші чи айви.

Вишню ж викласти на піддони електросушарки – в один шар, оскільки ягода сушиться довго.

У мене вийшло 4 піддони (жменя не помістилася і я використала її для приготування пирога):

Рекомендується перші 3 години сушити із застосуванням підвищеного режиму (55-65°С).

Потім переводити на легкий режим (35°С) і сушити до готовності (у мене ягоди сушилися ще близько 1,5 годин).

Готовність в'яленої вишні визначається наступним чином: вишня повинна бути м'якою й пластичною, при натисканні на ягоду пальцями не повинен виділятися сік. Слід зауважити, що немає чітко визначених меж в’ялення, адже фрукти та ягоди у нас різні: якісь більш соковиті й м'ясисті, якісь – сухуваті. Тому в процесі все треба пробувати.

Готовий продукт використовують для випічки замість родзинок або в’яленої журавлини. Можна додавати в’ялену вишню у гранолу або мюслі. Роблять із неї й шоколадні цукерки, занурюючи в розтоплений шоколад. А можна їсти її просто так, як корисний перекус.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: з 1 кг сирих підготовлених ягід виходить приблизно 300 г в'яленої вишні, що у мене і вийшло приблизно. Зберігають в'ялені фрукти в темному місці при температурі 12-18°С й відносній вологості 65-70%. Краще в закупорених скляних банках або в паперових пакетах, помістивши їх у поліетиленовий пакет, який слід щільно зав'язати. В такій упаковці в'ялені фрукти, овочі, ягоди зберігаються довго, більше року. Якщо звісно до них не доберуться ваші домашні ласуниlaughing

домашні заготовки, в`ялена вишня, домашні сухофрукти, вишня, вишні, рецепти для електросушарки, сушіння ягід, сушіння, заготовки на зиму

Коментарі:

  Так  Ні, дякую