ye-logo.v1.2

Нові обставини в справі розстрілу майданівців під час Революції Гідності

Євромайдан 3244
Винних у тому, що сталося в Хмельницькому в лютому 2014 року, й досі не покарано
Винних у тому, що сталося в Хмельницькому в лютому 2014 року, й досі не покарано. Фото: з архіву

В Управлінні спецрозслідувань Генеральної прокуратури України вважають, що їхніх слідчих вчергове «фактично відсторонили від розслідування».

Прокурори військової прокуратури передали у Державному бюро розслідувань (ДБР) справи про розстріл мітингувальників під управлінням Служби безпеки у Хмельницькому без матеріалів кримінального провадження. Про це пише «Дзеркало тижня» з посиланням на прес-службу Управління спецрозслідувань ГПУ.

«Встановлено, що 28.12.2018 прокурором Головної військової прокуратури України були внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань. У кримінальних провадженнях за підозрою співробітника ЦСО «А» УСБУ в Хмельницькій області та колишнього начальника УСБУ... визначена підслідність відповідно до ст.216 КПК України за іншим органом досудового розслідування – Державним бюро розслідувань», - йдеться у повідомленні.

«При цьому процесуальні рішення здійснені без матеріалів кримінального провадження, котрі досі перебувають у слідчого УСР, не виділялися та не копіювалися», - наголошують в управлінні.

Читайте також: Справа розстрілу майданівців: підозрюваного спецназівця відпустили на поруки

«А ще цікаво, що і слідчий ДБР прийняв до провадження матеріали кримінального провадження без усіх матеріалів, і вже з 28.12.2018 здійснює ознайомлення із провадженням», - додається у повідомленні.

Як пише «Дзеркало тижня», в жовтні 2018 року генеральним прокурором Юрієм Луценком створено нову групу прокурорів, до складу якої увійшли прокурори Головної військової прокуратури та військової прокуратури Центрального регіону. На її чолі став перший заступник Головного військового прокурора ГПУ Сергій Долгополов. Відтоді, як стверджують в Управлінні спецрозслідувань ГПУ, слідчих вчергове «фактично відсторонили від розслідування».

В управлінні неодноразово оскаржували призначення співробітників військової прокуратури процесуальними прокурорами у справах про розстріл євромайданівців у Хмельницькому, і наголошували на тому, що це «становить загрозу для об'єктивного та неупередженого дослідження всіх обставин». Зокрема, для притягнення до відповідальності керівника СБУ у Хмельницькій області Віктора Крайтора та співробітника спецпідрозділу «Альфа» обласного управління спецслужби через суттєві порушення вимог кримінального процесуального законодавства.

«На теперішній час, виходячи із зібраних доказів у вказаних кримінальних провадженнях, можна достовірно стверджувати, що кваліфікація дій цих співробітників УСБУ у Хмельницькій області у повідомлених (військовими прокурорами – ред.) підозрах суперечить цим доказам і може бути підставою для зменшення, а можливо уникнення кримінальної відповідальності за скоєні злочини», - додають слідчі.

Читайте також: Справа розстрілу хмельницьких майданівців: Крайтору обрали запобіжний захід

На початку січня 2019 року слідчим управління оскаржені рішення старшого групи прокурорів Сергія Долгополова від 28 грудня 2018 року як «незаконні і такі, що суперечать завданням кримінального провадження та містять ознаки злочинних».

«Слідчий клопотав розглянути скаргу саме генеральним прокурором через наявність обґрунтованих ознак упередженості у діях Головного військового прокурора. На теперішній час розгляд вищевказаних скарг слідчого на дії прокурора Долгополова С.В. генеральним прокурором доручений Головному військовому прокурору, який в свою чергу доручив їх розглядати самому Долгополову С.В.», - резюмують в управлінні.

Нагадаємо, 19 лютого 2014 року, після розстрілів учасників Революції Гідності в центрі Києва, учасники хмельницького Євромайдану пікетували будівлю обласного управління СБУ. Тоді вогнепальне поранення отримала Людмила Шеремет, яка через декілька днів померла в лікарні. А вже під вечір того дня вбили Дмитра Пагора. Обом присвоєно звання Героїв України. Посмертно.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую