ye-logo.v1.2

Справа розстрілів під хмельницьким СБУ: про що йшлося на підготовчому засіданні суду

Євромайдан 4572
Підготовче засідання призначили на 16 серпня
Підготовче засідання призначили на 16 серпня. Фото: автора

Слухання перенесли.

Сьогодні, 6 серпня, у Хмельницькому міськрайонному суді мало відбутись підготовче засідання у справі розстрілів під хмельницьким СБУ 19 лютого 2014 року. На лаві підсудних — тодішній керівник обласного управління Віктор Крайтор, якого підозрюють у наказі підлеглим стріляти у мітингувальників.

На підготовче засідання з'явилось четверо потерпілих, обвинувачений Віктор Крайтор із двома адвокатами, зі сторони державного представництва – троє прокурорів Генпрокуратури. Попри присутність усіх заявлених у справі учасників розпочати підготовче засідання не вдалося. Один із потерпілих — Олег Топольницький, через проблеми зі здоров'ям і хвилювання не зміг дати відповідь суду на процедурні питання. Це й стало причиною того, що суддя Олег Антонюк декілька разів робив перерву у засіданні.

В результаті було ухвалене рішення про необхідність забезпечити Топольницького адвокатом. Суд зобов'язався роз'яснити йому процедуру того, як він може скористатись послугами представника за державний кошт. Аби потерпілий реалізував своє право на адвоката — підготовче засідання перенесли, так і не розпочавши.

Поранений під час революції у Хмельницькому Олег Топольницький на засідання прийшов у супроводі бабусі

«Сьогодні не змогли провести підготовче засідання, тому що в одного із потерпілих не було представника, а сам він через стан здоров'я представляти себе не може. Тому взагалі питань інших не розглядали. Таким чином не розглянули, наприклад, клопотання, яке я подала до засідання, про повернення обвинувального акту. На мою думку, не в повному обсязі відображена правова кваліфікація дій обвинуваченого, тобто вона надто м'яка. Є й інші невідповідності в обвинувальному акті», - зазначила адвокатеса Олександра Полудніцина та Ірини Шеремет, Євгенія Закревська.

Нагадаємо, 19 лютого 2014 в активістів Революції Гідності у Хмельницькому стріляли з приміщення управління СБУ. Тоді смертельно поранили Людмилу Шеремет, ще 4 активістів отримали травми. Пізніше від пострілів загинув ще один активіст Дмитро Пагор. Наступного дня тодішній очільник управління СБУ в області Віктор Крайтор двічі публічно взяв на себе відповідальність за дії підлеглих. Крайтора затримали та взяли під варту 20 лютого 2014 року, однак у 2015 році він вийшов на волю, його статус підозрюваного замінили на свідка.

Тоді цією справою займалися військова прокуратура Західного регіону. У 2017 році її передали Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України. Наприкінці 2018 року за результатами слідства Віктору Крайтору оголосили про підозру за статтею 128 (Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження), частиною 1 статті 119 (Вбивство через необережність) та частиною 2 статті 365 (Перевищення влади або службових повноважень). У разі доведення вини обвинувачуваному загрожує до 8 років позбавлення волі.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую