ye-logo.v1.2

Героїзація ухилянтів та блокування Тік-ток каналів з пропагандою: добірка тижня

Суспільство 786
Роспропаганда активно працює щодо дезінформації українців
Роспропаганда активно працює щодо дезінформації українців. Фото: ілюстративне promoteukraine.org

Стартував процес блокування інструментів поширення російської дезінформації у соцмережі TikTok

Російська пропаганда продовжує активно працювати на зрив мобілізації в Україні і розпочала нову кампанію. Тепер мова йде про героїзацію ухилянтів.

Тренд про ухилянтів

В ГУР Міністерства оборони України повідомили, що російські пропагандисти розпочали медійну кампанію “Ухилянт” в Україні, яка направлена на зрив мобілізації.

Останнім часом у ТікТок та інших соцмережах один за одним з'являються ролики, на яких нібито українські чоловіки знімають себе на відео за кордоном на відпочинку та називають себе «ухилянтами».

Подібний контент швидко набирає перегляди та коментарі аудиторії схвальні та критичні, але дискусії під цими відео тільки просувають їх у тренди.

Фактчекери зазначають, що для подібного контенту одночасно були створені «народні» пісні, у текстах яких завжди простежується основний меседж вихваляння «ухилянтів».

Синхронність появи численних пісень та відео, що «героїзують» чоловіків, які відмовляються стати на захист власної країни, анонімність їхніх авторів та просування цього контенту організованими групами ботів свідчить про цілеспрямовану російську пропагандистську кампанію.

Подібний метод - класична технологія розколу суспільства, коли з одного боку є «оборонці», а є «ухилянти». Мета таких дій ворога - зірвати мобілізацію, збільшити напругу в суспільстві через внутрішнє протистояння.

Фактчекерський проєкт “Нота Єнота” зазначає, що у лютому та березні було дві хвилі поширення іншої атаки на тему “ухилянтії” - фейковий допис із фото бейджа з написом “Мій тато - ухилянт”. Мовляв, такі бейджі змушують носити дітей у школах Дніпра та Вінниці.


Слід запам'ятати: роспогандисти завжди використовує ті проблеми, які уже є в українському суспільстві і для поширення ворожої пропаганди використовує актуальні проблеми, які викликають емоції і таким чином чіпляють значну частину українців.

Простим трендом у Тік-Ток рф намагається вирішити одразу дві задачі:

- поляризувати українське суспільство – є ті, хто воює, є рідні військових, які втратили найближчих людей, а є нібито інша частина суспільства, яку не турбує війна і все, що відбувається. Врешті, класичний підхід роспропаганди – ворог використовує ті тріщини, які уже є в суспільстві.

- підвищити рівень мотивації власного населення – мовляв, дивіться, українці вже втомились воювати, у тренді – бути ухилянтом. От-от і все закінчиться.

Російські пропагандисти вже встигли охрестити це явище – авторка проєкту «Цифровая армія расії» Анна Райская в одному з відео назвала ухилянтів новою українською субкультурою. А її співрозмовник – нібито київський політолог і експерт Алексей Нечаев (киянин, який 9 років живе у москві) заявив, що в українців відбувся злом мислення відносно ухилянтів.

Фейк про неповнолітнього військового

У проросійських джерелах поширюється інформація про загибель військового з Конотопа Бойка Дмитра Олександровича. Як заявляють пропагандисти, юнаку було всього 16 років — на підтвердження цього вони наводять скриншот з невідомої бази особистих даних громадян України, пише видання “Стоп фейк”.


Публікації звинувачують українське військо у приховуванні справжнього віку юнака, адже в некрологах вказана зовсім інша дата народження — 28.07.2005. Ця новина вписується в кремлівський наратив про дітей та підлітків в Збройних силах України, які сайт “Є” ye.ua вже спростовував.

Насправді загиблому воїну було 18 років, як і повідомляли конотопські медіа. Це фактчекерам підтвердив Конотопський ліцей №9, який закінчував полеглий воїн. За їх словами, дата народження юнака дійсно 28.07.2005, а школу (повні 11 класів) він закінчив ще два роки тому.

Однак у Конотопі дійсно живе ще один Бойко Дмитро Олександрович, який народився 16.02.2008. Хлопець грає у футбол в ДЮСШ міста Конотоп. На одному з записів футбольного матчу між командами Конотопу та Шостки він забиває третій гол, і можна пересвідчитися, що юнак виглядає зовсім інакше, ніж загиблий військовий. Отже, чергове повідомлення про службу неповнолітніх в українському війську виявилося фейком.

Фейк про французьких найманців у Слов'янську

Російські пропагандисти поширюють фейки про те, що під час удару по центру Слов'янська 15 квітня вони «знищили французьких найманців», які нібито привезли українським артилеристам установки CAESAR. Насправді це фейк, якою росіяни хочуть виправдати свою терористичну атаку по цивільним об'єктам, пише “Дзеркало тижня”.

Окупанти поцілили по місту ракетою-бомбою «Гром-Е1», у результаті чого пошкодження були у двох багатоквартирних будинках, закладі освіти та будівлі банку.

Подібну маніпуляцію росіяни використовували і раніше, Наприклад, коли вдарили по Харкову 16 січня.
«Франція не має найманців ні в Україні, ні деінде, на відміну від деяких інших», – цитує французьке МЗС Reuters.

Сайт “Є” ye.ua неодноразово вже спростовував фейки про нібито французьких найманців в Україні.

Блокування пропаганди у Тік-ток

Центр протидії дезінформації повідомив, що стартував процес блокування інструментів поширення російської дезінформації у соцмережі TikTok.


Уже заблоковано 24 канали, які просували проросійські наративи. Серед них: ostap_stakhiv_lviv, oleshkonews, diana_panchenko_tiktok, dubinskypro, zuben co, supersharij, soska.russia, zubenlive та інші.

Раніше ЦПД оприлюднив список TikTok-каналів поширення роспропаганди.

У ЦПД зазначають, що робота над блокуванням каналів зі списку на території України та виявленням нових триває.
Якщо вам відомі ТіkTok-канали, які ведуть підривну діяльність проти України, і ви хочете долучитись до очищення українського інформаційного простору від російської пропаганди, надсилайте посилання на ворожі ресурси на електронну адресу [email protected]

Читайте також: Які методи маніпуляції в інфопросторі використовують російські спецслужби

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую