ye-logo.v1.2

Дитячий садок пошкоджено внаслідок обстрілу: у Ярмолинцях планують побудувати новий дошкільний заклад

Суспільство 3230
Такий вигляд може мати майбутній дитячий садок у Новому Селі Ярмолинецької тергромади
Такий вигляд може мати майбутній дитячий садок у Новому Селі Ярмолинецької тергромади. Фото: візуалізація Delta Projektconsult Ukraine LLC

Для дошкільнят хочуть створити освітній заклад за європейським зразком.

У Ярмолинцях планують побудувати новий дошкільний навчальний заклад. Це дозволить врегулювати ситуацію з дефіцитом місць у дитсадках після російського ракетного обстрілу Ярмолинеччини у 2022-му році.

Унаслідок цієї атаки зазнав пошкоджень Ярмолинецький дошкільний заклад «Дзвіночок», розповіла сайту «Є» начальниця відділу економічного розвитку і інвестицій Ярмолинецької селищної ради Ірина Драгомерецька.

За її словами, проблема з перенавантаженням дошкільних навчальних закладів у селищі існувала ще до повномасштабного вторгнення. Тут на 100 місць у дитсадках було орієнтовно 113 дітей. Більш відчутною стала проблема після російської повітряної атаки.

«У липні 2022 року стався перший ракетний обстріл Ярмолинеччини. Було пошкоджено два заклади освіти селища Ярмолинці. Один із них – заклад дошкільної освіти №3 «Дзвіночок». У будівлі пошкодило фронтони, вікна, з'явилися тріщини стін, посипалась штукатурка», - каже Ірина Драгомерецька.

Внаслідок російського ракетного обстрілу по стінах будівлі дитсадка пішли тріщини. Фото: надане Іриною Драгомерецькою

До липневих подій у «Дзвіночок» ходило 49 дітей. А після обстрілу – усім довелося шукати місце в іншому навчальному закладі. Наразі про відновлення будівлі пошкодженого дитсадка у громаді мова не йде через низку причин, каже пані Ірина.

«Навчальний процес у дитсадку «Дзвіночок» неможливий. Це приміщення є старе, непристосоване і пошкоджене. До того ж воно не відповідає теперішнім вимогам безпеки, тут немає укриття. Вкладання фінансів у будівлю, яка не відповідає сучасним вимогам до надання освітніх послуг є недоцільним і неефективним рішенням. Це крок назад. Ми ж підтримуємо ту позицію, яка чітко викладена у девізі відновлення України: відбудуємо краще, аніж було», - констатує посадовиця.

Очікується, що новий дошкільний заклад відповідатиме усім сучасним вимогам. Крім того, його будівництво сприятиме вирішенню проблеми з нестачею місць у дитячих садках.

Будівництво нового дитсадка: на якому етапі проєкт

Наразі проєкт будівництва нового дошкільного закладу перебуває на етапі розробки концепції.

Ініціативу підтримали міжнародні партнери у рамках Програми «U-LEAD з Європою». Вони профінансують розробку проєктно-кошторисної документації на будівництво. Щодо видатків з бюджету громади, то їх виділятимуть лише на проведення експертиз, каже пані Ірина.

«Фактично наша співпраця з «U-LEAD» розпочалася у 2021 році. Вона була спрямована на створення іншого об'єкту соціальної інфраструктури. Але після повномасштабного вторгнення, у зв'язку з тим, що у нас сталися такі події, які потім повторилися і наступного року, у травні… Співпраця переформатувалася. Вже 18 квітня членам робочої групи було презентовано концептуальне рішення щодо закладу дошкільної освіти. А 29 квітня провели громадські обговорення», - розповідає Ірина Драгомерецька.

Узгоджена проєктно-кошторисна документація буде готова у жовтні. Тоді й стане відомо, у скільки обійдеться втілення задуму.

Яким бачать дошкільний заклад

Очікується, що новий дошкільний навчальний заклад буде розрахований на 115 дітей (6 груп). Проєкт передбачає інтеграцію принципів стійкості, сталості та інклюзивності. Згідно з концепцією, яку розробила компанія «Delta Projektconsult Ukraine LLC», це буде 2-поверхова будівля із цокольним поверхом, який слугуватиме укриттям. Каркас споруди буде повністю монолітним, фасади – утеплені, а обігрів приміщень забезпечуватиме індивідуальний тепловий пункт у вигляді модульної твердопаливної котельні.

Для кожної групи – своя ігрова, спальня, буфетна, роздягальна й вбиральня. Із загальних приміщень: їдальня, спортзал та актова зала. Окремий блок відвели для медичних приміщень. Аби простори були доступними для маломобільних груп, у споруді передбачили ліфт і, судячи з референсів, жодних високих порогів.

Внутрішні простори. Концептуальне рішення. Візуалізація: Delta Projektconsult Ukraine LLC

Утім, це ще не остаточний варіант, каже пані Ірина.

«Ми хочемо вислухати думку усіх зацікавлених сторін щодо необхідності будівництва, пропозиції щодо концептуального рішення, зауваження, що майбутні користувачі – батьки працівники закладу, місцеві жителі, стейкхолдери – хочуть у ньому бачити. Тому що ми розуміємо, що цей проєкт буде реалізовуватися кілька років і відповідно ми у цьому проєкті маємо передбачити те, що буде актуальним в майбутньому і те, що цей проєкт буде робити сучасним через роки», - каже Ірина Драгомерецька.

Такий вигляд може мати споруда ззовні. Концептуальне рішення. Візуалізація: Delta Projektconsult Ukraine LLC

Коли будуватимуть

Коли дитячий садок почнуть будувати – невідомо, адже це все залежить від джерел фінансування. Реалізація проєкту може зайняти не один рік, зауважує посадовиця.

«Ми плануємо взяти участь у конкурсних відборах щодо проєктів по відбудові України, і відповідно розраховуємо як на державне фінансування, так і на можливу міжнародну допомогу», - резюмує пані Ірина.

Інженерні комунікації. Концептуальне рішення. Візуалізація: Delta Projektconsult Ukraine LLC

Читайте також: Ліквідація малих шкіл на Хмельниччині: яка є альтернатива

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую