ye-logo.v1.2

Чесні вибори і онлайн-голосування: коли хмельничанам чекати нові правила гри для депутатів

Політика 2240

Експерти, громадські активісти і громадськість обговорили зміни у виборчому законодавстві.

Відсутність прогресу на шляху виборчої реформи може поставити під загрозу отримання повноцінної міжнародної фінансової і політичної підтримки на шляху реформ. Експерти переконані, що зміни мають бути зафіксовані в єдиному законодавчому документі – Виборчому кодексі. Свої пропозиції вони презентували у Хмельницькому під час публічної дискусії.

Як зауважив експерт Центру підтримки громадських ініціатив Володимир Піньковський, замість мажоритарної виборчої системи має бути пропорційна, яка забезпечує відповідність політичної конфігурації парламенту реальному рівню підтримки тих чи інших партій.

“За роки незалежності в Україні досі немає Виборчого кодексу. І щоразу перед виборами приймається законодавство під політичну ситуацію. От минулі вибори зміни в законодавстві відбулися за три місяці. А низка законів говорить, що за рік до виборів змін не має бути”, - каже Володимир Піньковський.

Саме тому, за його словами, виникає необхідність у Виборчому кодексі, який об'єднає все виборче законодавство і референдум. А основним законом є “Вибори народних депутатів України”, який мав би базуватися суто на пропорційній системі.

“Ми маємо єдиний Державний реєстр виборців, і варто б надати змогу електронного і дистанційного голосування. Так можна і прослідкувати голос, і убезпечити від фальсифікацій. Головне в цьому — знайти ідентифікатор особи, як-от картка в банківських установах”, - говорить експерт.

До дискусії долучилась здебільшого молодь

На думку координатора громадянської мережі “Опора” Андрія Попика, політики бояться реформувати виборчу систему, бо розуміють, що можуть при цьому втратити.

“Мажоритарка — це завжди підкуп. Ми можемо боротись з цим, моніторити, але поки є мажоритарна складова, то він завжди буде, - говорить Андрій Попик. - На жаль, у Верховній Раді половина депутатів — це мажоритарники, тому вони не зацікавлені перейти на систему за партійними списками”.

Учасники дискусії переконані, що проведення виборчої реформи в Україні є надзвичайно важливим питанням сьогодення. Нова виборча система повинна базуватися на принципах відкритості та прозорості, аби унеможливити прохід олігархів.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую