ye-logo.v1.2

Хмельницькі депутати звернулися до Зеленського щодо «кнопкодавців»

Політика 4828
Олену Копанчук звинувачують у «кнопкодавстві»
Олену Копанчук звинувачують у «кнопкодавстві». Фото: facebook.com/olena.kopanchuk

Обласні обранці хочуть, щоб нардеп Олена Копанчук склала свій мандат.

Сьогодні, 19 вересня, на сесії Хмельницької обласної ради депутати прийняли звернення до президента, голови Верховної Ради України та очільника фракції «Слуга народу». Вони хочуть, щоб народна депутатка Олена Копанчук, помічена 11 вересня у «кнопкодавстві», позбулася свого мандата. Втім, голосування проходило не без проблем.

Текст звернення підготували представники деяких громадських організацій з округу №189, на якому до парламенту обрали Олену Копанчук (місто Нетішин, Білогірський, Ізяславський, Красилівський та Теофіпольський райони). На прохання депутатки фракції «За конкретні справи» Наталії Вишневської це питання включили до порядку денного чергової сесії. До речі, головою цієї фракції є Вадим Лозовий, який на позачергових парламентських виборах програв Олені Копанчук.

Спершу до обласних депутатів звернувся голова громадської організації «Європейська співпраця» Сергій Дунець.

«Олена Копанчук 28 липня підписала меморандум. Згідно з ним, за «кнопкодавство» вона повинна скласти свій депутатський мандат. Більше того, голосування за інших нардепів є порушенням регламенту Верховної Ради України та Конституції», — наголосив Сергій Дунець.

Громадський активіст Сергій Дунець переконує, що Олена Копанчук підписала меморандум, згідно з яким за «кнопкодавство» вона повинна скласти свій депутатський мандат. Фото: автора 

У тексті звернення Володимира Зеленського просять ініціювати конституційні та законодавчі зміни, щоб створити механізм дострокового припинення депутатських повноважень у разі так званого «кнопкодавства». Голову парламенту Дмитра Разумкова закликають не допустити подібних випадків, а очільника парламентської фракції «Слуга народу» Давида Арахамію — вплинути на Олену Копанчук, щоб та здала свій мандат.

Опісля розпочалося голосування. З першого разу проєкт рішення обласні депутати не прийняли — «за» проголосував лише 41 місцевий обранець. Також не вистачило голосів, щоб повернутися до повторного розгляду питання.

Деякі депутати почали нарікати, що не спрацювали кнопки для голосування. Повернутися до розгляду звернення вдалося лише з другої спроби. Проте представник депутатської фракції Об’єднання «Самопоміч» Олександр Драган заявив, що він не бачив тексту звернення.

«На президії ми домовилися, що це звернення сформують як депутатське й надішлють нам на електронні скриньки. Тоді ми мали б предмет для голосування. Ми констатуємо факт безвідповідального ставлення деяких депутатів до своїх колег», — підкреслив Олександр Драган.

Після короткої словесної перепалки Наталія Вишневська зачитала колегам саме звернення.

У результаті депутати прийняли звернення щодо Олени Копанчук без змін лише після обідньої перерви. За проєкт рішення віддало 45 з 67-и зареєстрованих обласних обранців.

Чи вплине воно на депутатську долю Олени Копанчук — поки не відомо. Якщо вона зрештою здасть свій мандат, на окрузі №189 доведеться оголошувати повторні вибори.

Нагадаємо, 11 вересня Олена Копанчук та інший депутат від «Слуги народу» Сергій Литвиненко були помічені у «кнопкодавстві». Пізніше народна депутатка вибачилася за свою поведінку.

Також кореспонденти сайту «Є» проаналізували електронну декларацію Олена Копанчук. У ній вони знайшли нерухомість у Криму та десятки підприємств.

Коментарі:

Serhii Pochebula 20.09.2019 13:16

Кнопкодавам не місце у ВРУ #ЗробимоКнопкодавівРазом https://petition.president.gov.ua/petition/73600

Serhii Pochebula 20.09.2019 12:57

https://petition.president.gov.ua/petition/73600

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую