ye-logo.v1.2

Хмельницькі «свободівці» вимагають відставки губернатора

Політика 4131

Депутат від ВО «Свобода», голова обласної організації Ігор Сабій озвучив відкритий лист, який хмельницькі свободівці надіслали на ім’я Президента України. Лист зареєстровано в канцелярії Адміністрації Президента України та прийнято до розгляду.

У листі міститься вимога відставки голови Хмельницької обласної державної адміністрації Василя Ядухи.

Наводимо текст відкритого листа повністю:

«Хмельницька обласна організація Всеукраїнського об’єднання «Свобода» висловлює своє обурення діяльністю Василя Ядухи на посаді голови Хмельницької обласної державної адміністрації. Під керівництвом п.Ядухи Хмельниччина перетворилася в одну із найвідсталіших областей за показниками соціально-економічного розвитку, посівши 21-е місце. Натомість в регіоні запроваджено справжній режим Ядухи, який супроводжується тотальною корупцією в органах влади, намаганнями здирництва, брехнею і «совковою показухою», нищенням молочного скотарства, спробами тиску на місцеве самоврядування та місцеві засоби масової інформації.

За період правління Василя Степановича і без того тотальна корупція в органах влади стрибнула на кілька порядків вгору. Причому особливо стараються наближені до п.Ядухи владоможці та його ставленики. На всю країну прогримів факт вимагання та отримання хабара в розмірі 10,5 млн. грн. головою Новоушицької райдержадміністрації за виділення та зміну цільового призначення земельної ділянки площею 33 гектари одній з комерційних структур. Посадовець вважався наближеною до голови ОДА особою, подання на його призначення робив саме Василя Ядуха.

На хабарі також погорів один із безпосередніх підлеглих Ядухи, начальник одного з відділів облдержадміністрації. За версією досудового слідства, він вимагав та отримав хабар від жителя міста Хмельницького за погодження документації із землеустрою щодо відведення земельної ділянки сільськогосподарського призначення без проведення археологічної експертизи.

На своєму робочому місці при спробі отримання хабара затриманий головний лікар Хмельницької обласної стоматологічної поліклініки Роман Свестун. Він є чоловіком начальника управління охорони здоров'я Хмельницької облдержадміністрації Наталії Свестун.

На Хмельниччині вже складають «десятки», «двадцятки» рейтингів хабарників в органах влади.

Правоохоронці також затримали завідуючого одного з відділень Хмельницької обласної психіатричної лікарні №1 за підозрою в отриманні хабара. Лікар вимагав у родичів пацієнтки 10 тисяч гривень. За “винагороду” посадовець обіцяв продовжити лікування жінки

Голови районних державних адміністрацій, подання на яких вносив п.Ядуха, вірно слідують традиціями свого керівника. Зокрема, голова Славутської РДА початок своєї діяльності ознаменував намаганнями відбирати для своїх родичів водойми у місцевих фермерів. Голова Кам’янець-Подільської РДА відзначився політичними репресіями проти громадських діячів та політичних опонентів. Свої посади згадані посадовці отримали завдяки Василю Ядусі.

В типовому для себе стилі голова ОДА спілкується з людьми та посадовцями. Чого варті його публічні заяви про мокру матню, відрубування пальців, залякування посадити опонентів.

Відверто нахабною аферою і здирництвом з людей є збір коштів на спорудження пам'ятника "Вірі, Надії і Любові" в обласному центрі. Влада в особі очільника ОДА Василя Ядухи і його оточення використовують свої улюблені та звичні командно-адміністративні методи для збору коштів на спорудження монументу.

Тиск на працівників державного управління, освіти, охорони здоров'я, соціальної сфери, культури і спорту поширений в усій області. Від працівників бюджетної сфери вимагали перерахувати одноденний заробіток на спорудження згаданого пам'ятника. Ситуація перебуває під особистим контролем голів райдержаміністрацій. У випадку відмови людям погрожують втратою роботи.

Нахабність голови облдержадміністрації при цьому не має меж. Залучені кошти Василя Ядуха вирішив "прокрутити" через благодійний фонд "Щедрість", зареєстрований менше 10 місяців тому. Показово, що головою фонду є заступник голови обласної організації партії регіонів, депутат обласної ради Михайло Войтюк.

Працівників згаданих бюджетних галузей в області нараховується близько 113 200 осіб. З них 16 800 осіб працює в сфері державного управління, 52 200 в освіті, 34 900 – в охороні здоров'я та соціальній сфері і 9 300 осіб в галузі культури та спорту.

Середня заробітна плата працівників вказаних галузей складає 85 грн. в день. Не важко порахувати, яка загальна сума набіжить, якщо в примусовому порядку зберуть з усіх одноденний заробіток. Виходить майже 10 млн. грн. Навіть за умови, коли здадуть не всі, коштів явно буде в надлишку, адже вартість споруди оцінили в 4,5 млн грн., а 1,5 млн. грн. вже поспішно виділили з обласного бюджету.

В типовому «совковому» дусі п.Ядуха намагається видавати бажане за дійсне і займається дешевою показухою. На всю область прогриміла заява голови ОДА про ніби-то найдешевші ціни на продукти харчування на Хмельниччині. Але ці заяви були нічим іншим як пустослів’ям та обманом. В усіх магазинах та на ринках області гречана крупа коштує по 19 грн., а Василя Ядуха купує її по 13,90 грн., м’ясо коштує по 40 грн., а голова ОДА звітує про 24 грн. В ході ярмарків, які подаються як велике благо викидаються кілька мішків продуктів, до яких у людей немає доступу.

Діяльність голови облдержадміністрації призвела до серйозної кризи на ринку заготівлі молока. Влітку 2010 року закупівельні ціни на молоко при повній бездіяльності влади знизили до 1,30 грн. за літру. Завдяки активності громади ціни дещо підняли. Зимово-весняний період 2011 року знову ж таки став часом падіння заготівельної ціни на молоко. Обурення людей, для яких гроші, отримані від здачі молока – єдиний спосіб отримувати заробіток викликає те, що усіх найбільших заготівельників молока в області пан Ядуха об’єднав під крилом партії регіонів і допоміг їм здобути депутатські мандати.

Візитною карткою голови обласної державної адміністрації став тиск на засоби масової інформації. За версією журналістів Василь Ядуха посів 13 місце із 23-ох «ворогів преси» України. Ще 22 листопада 2010 року була розповсюджена заява 30 хмельницьких журналістів про тиск на свободу слова з боку голови Хмельницької обласної адміністрації.

Підлеглі пана Ядухи, яких він рекомендував для призначення на посади голів районних державних адміністрацій вірно слідують політиці керівника.

Зі слів однієї з журналісток газети «Городоцький вісник»після одного з газетних матеріалів їй в телефонній розмові погрожував голова місцевої РДА.

Кілька місяців поспіль лихоманило і «Летичівську газету». Голова РДА п.Літвін намагалася керувати виданням з свого кабінету, а згодом домоглася звільнення головного редактора. Поведінка голови РДА була засуджена журналістською спільнотою і вона також увійшла до списку «ворогів преси».

Єдине в чому Василь Ядуха впевнено і безапеляційно посів перше місце – це результати рейтингу «політичного підлабузництва». Саме політика дешевого самопіару, підлабузництва, тиску на пресу, зниження рівня добробуту населення області тривають впродовж останніх півтора року.

Виходячи з вищенаведеного, ми вимагаємо звільнити Василя Ядуху з посади голови Хмельницької обласної державної адміністрації.

Відповідь просимо надіслати у встановлені законодавством терміни на адресу Хмельницької обласної ради та Хмельницької обласної організації ВО «Свобода».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую