ye-logo.v1.2

Порушення карантину Зеленським у Хмельницькому: розгляд справи досі триває

Політика 1899
Суд оштрафував усіх учасників торішнього кавування, крім Володимира Зеленського
Суд оштрафував усіх учасників торішнього кавування, крім Володимира Зеленського. Фото: Офісу президента України

Конституційний Суд поки не розтлумачив, чи можна штрафувати президента.

Майже півтора року тому Володимир Зеленський вперше відвідав Хмельницький як президент України. Зокрема, тодішній візит запам’ятався порушенням карантину в місцевому кафе. Усі учасники кавування з очільником держави й власник закладу були змушені сплатити по 17 тисяч гривень штрафу. А питання, чи можна притягувати президента до адміністративної відповідальності, досі не з’ясовано. Розтлумачити це питання має Конституційний Суд України (далі КСУ), який наразі продовжує розглядати закриту частину цієї справу. Про це днями повідомила пресслужба КСУ, відповівши на запит видання «Радіо свобода».

За інформацією «Радіо свобода» з посиланням на пресслужбу КСУ, робота над офіційним тлумаченням статті 105 Основного закону щодо притягнення президента до адміністративної відповідальності досі триває. Цю справу на відкритій частині засідання Велика палата КСУ розглянула 4 березня цього року. Нині ж триває закрита частина пленарного засідання.

На цьому етапі суддя-доповідач вносить питання для обговорення чи проєкт резолютивної частини акту. А судді — обмінюються думками, вносять свої правки та пропозиції. Коли ж вони поставлять крапку в у цій справі, поки невідомо.

«Тривалість та кількість виступів суддів Конституційного Суду України на закритій частині пленарного засідання Великої палати не обмежуються. Згідно з частиною другою статті 75 Закону України «Про Конституційний Суд України», строк конституційного провадження не повинен перевищувати шість місяців, якщо інше не встановлено цим Законом», — відповіли представники КСУ виданню «Радіо свобода».

Згідно з порядками денними Конституційного Суду, востаннє Велика палата на закритій частині розглядала справу штрафів для президента 27 травня. Відтоді станом 18 листопада судді не поверталися до неї на пленарних засіданнях.

Нагадаємо, порушення карантину за участю Володимира Зеленського сталося 3 червня минулого року. Під час прогулянки центральною вулицею Хмельницького президент зайшов у кафе на розі Проскурівської та Проскурівського підпілля. Всередині закладу з ним перебували міський голова Олександр Симчишин, тодішній голова облдержадміністрації Дмитро Габінет, керівник Офісу президента Андрій Єрмак, його колишній перший заступник Сергій Трофімов і нинішній міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Через кілька днів по тому місцеві правоохоронці склали на усіх учасників кавування та власника закладу протоколи за статтею 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Порушення правил щодо карантину людей). Підприємця звинуватили в обслуговуванні відвідувачів всередині кафе, адже на той час їх можна було розміщувати на літніх терасах. А посадовці порушили карантин, перебуваючи всередині закладу без вдягнених захисних масок.

Невдовзі Хмельницький міськрайонний суд призначив по 17 тисяч гривень штрафу усім, крім Володимира Зеленського. На заваді стала недоторканість президента на час виконання ним повноважень. Точно відомо, що очільника держави не можна притягнути до кримінальної відповідальності, але неясно, чи його імунітет поширюються на адміністративну.

Щоб отримати роз’яснення, 19 червня 2020 року Хмельницький міськрайонний суд звернутися до Верховного Суду, а той у вересні — до Конституційного Суду. Останній відкрив провадження у цій справі 22 жовтня того ж року.

Читайте також: «Вовина тисяча» за вакцинацію: що про це думають хмельничани (відеоопитування)

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую