ye-logo.v1.2

Штраф для Зеленського: чому президент досі не заплатив за кавування у Хмельницькому

Політика 3218
У Хмельницькому президентське кавування з порушенням карантину сталося 3 червня минулого року
У Хмельницькому президентське кавування з порушенням карантину сталося 3 червня минулого року. Фото: Офісу президента

Минув майже рік, як очільник держави порушив правила карантину.

Торік 3 червня Хмельницький відвідав Володимир Зеленський. Його робочий візит більше запам’ятався не офіційними заходами, а кавуванням у місцевому кафе. За порушення тодішніх карантинних обмежень Хмельницький міськрайонний суд оштрафував власника закладу та всіх учасників кавування. Втім, таке покарання оминуло лише Володимира Зеленського. У судді виникло питання: чи можна притягувати президента до адміністративної відповідальності. Напередодні нового візиту Володимира Зеленського у Хмельницький кореспонденти сайту «Є» з’ясували, чому досі не поставлено крапу в цій справі.

Кавування під час карантину: історія одного правопорушення

У Хмельницькому Володимир Зеленський перебував впродовж 3-4 червня 2020 року. За цей час він завітав у лабораторію, у якій проводять тести на коронавірус, на будівництво дитсадка в селі Давидківці, поспілкувався з представниками бізнесу та влади. На заходи за участю президента місцевих журналістів вирішили не акредитувати: мовляв, потрібно дотримувати карантинних обмежень.

Попри це 3 червня Володимир Зеленський пройшовся центральною вулицею міста. Під час цієї прогулянки він зайшов всередину кафе, яке розташоване на розі Проскурівської та Проскурівського підпілля. Кавували з президентом міський голова Олександр Симчишин, тодішній голова облдержадміністрації Дмитро Габінет, керівник Офісу президента Андрій Єрмак, його перший заступник Сергій Трофімов і головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Через кілька днів поліцейські склали протоколи на власника кафе та учасників кавування за статтею 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Порушення правил щодо карантину людей). Підприємця звинуватили, що він допустив прийом відвідувачів всередині свого закладу, адже на той час їх можна було обслуговувати лише на літніх майданчиках. А порушенням з боку президента та інших посадовців стало їх перебування всередині громадського приміщення без вдягнених захисних масок.

У своєму рапорті інспектор поліції повідомив, що він 9 червня переглядав новини на сайті «Є». Тоді й виявив порушення правил карантину за участю президента. Цей факт підтвердила стаття з фотографією, яка зафіксувала кавування Володимира Зеленського.

Майже усіх оштрафували: що вирішив хмельницький суд

Невдовзі Хмельницький міськрайонний суд визнав винними у порушенні карантину Олександра Симчишина, Дмитра Габінета, Андрія Єрмака, Сергія Трофімова, Віктора Ляшка та власника кафе Андрія Мельниченка. На усіх наклали по 17 тисяч гривень штрафу та 420 гривень судового збору.

На призначення штрафу власникові кафе 22 червня минулого року відреагував Володимир Зеленський. Він заявив, що готовий компенсувати підприємцю його витрати. Таку заяву опублікували на фейсбуці Офісу президента.

«Як громадянин України відчуваю свою відповідальність за порушення карантину в Хмельницькому. Добровільно сплачу на рахунок закладу харчування суму, яка співвідносна з сумою штрафу. Водночас у разі винесення судом рішення про притягнення мене до адміністративної відповідальності виконаю його, як це передбачено законом України», — зазначив Володимир Зеленський. 

Самого ж Володимира Зеленського досі не оштрафували. Питання полягає не в тому, чи було порушення, а чи можна притягувати президента до адміністративної відповідальності. Хмельницький міськрайонний суд 19 червня постановив звернутися до голови Верховного Суду України скликати його Пленум, щоб той звернуся до Конституційного Суду.

Останній же має розтлумачити частину 1 статті 105 Основного Закону: «Президент України користується правом недоторканості на час виконання повноважень». А саме: пояснити, чи розповсюджується недоторканність очільника держави на адміністративну відповідальність.

Розгляд справи у Конституційному Суді наближається до логічного завершення

Отож, Верховний Суд спрямував звернення Конституційному Суду у вересні минулого року. А той відкрив провадження у цій справі 22 жовтня. Її розгляд й досі триває, однак вже можна говорити, що вона повільно наближається до логічного кінця. На це вказує те, що 4 березня Конституційний Суд перейшов до закритої частини розгляду справи для ухвалення рішення.

Вперше Велика палата Конституційного Суду України провела закриту частину у цій справі 27 травня. Однак крапку ще не поставлено — її розгляд продовжать на одному з наступних пленарних засідань.

Поки що немає навіть попередніх висновків. Інформація озвучена на відкритому засідані досить скупа на подробиці. Зазначалося, що отримано позицію прем’єр-міністра та наукові висновки кількох вищих навчальних закладів країни.

Чи оштрафують президента після завершення справи в Конституційному Суді?

Звісно питання накладення штрафів на президента за адміністративні правопорушення залежатиме від остаточного рішення Конституційного Суду. Лише після його винесення Хмельницький міськрайонний суд зможе повернутися до справи щодо порушення карантину Володимиром Зеленським.

Однак навіть, якщо Конституційний Суд «дозволить» штрафувати президента, а Хмельницький міськрайонний визнає його провину, — Володимира Зеленського ймовірно не оштрафують, а провадження закриють. Про таку можливість говорить стаття 38 (Строки накладення адміністративного стягнення) Кодексу України про адміністративні правопорушення. У ній вказано: «Адміністративне стягнення може бути накладено не пізніше як через два місяці з дня вчинення правопорушення (крім деяких винятків — авт.)».

Нагадаємо, завтра 3 червня Володимир Зеленський з одноденним візитом завітає у Хмельницький. Заплановано, що він візьме участь у засіданні Палати місцевих влад, яке має проходити у не завершеному Палаці спорту.

Читайте також: Зеленський відзначив трьох науковців з Хмельниччини: хто вони

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую