ye-logo.v1.2

Нардепа Лабазюка за понад 40 мільйонів гривень звільнили з під варти

Політика 1595
Сергій Лабазюк не перебуватиме в СІЗО, за нього внесли заставу
Сергій Лабазюк не перебуватиме в СІЗО, за нього внесли заставу. Фото: Олексій Арунян, Ґрати

Його також зобов'язали носити електронний засіб контролю.

За народного депутата Сергія Лабазюка, якого підозрюють у наданні неправомірної вигоди топпосадовцям у сфері відновлення, внесли заставу в понад 40 мільйонів. Про це повідомила низка ЗМІ, посилаючись на джерела в правоохоронних органах. Підтвердили цю інформацію сайту «Є ye.ua» і власні джерела.

Зокрема, за інформацією Суспільного, адвокат Лабазюка повідомив, що заставу внесли «кілька заставодавців», але не назвав їхніх імен. Також він додав, що захист подаватиме апеляцію у частині тримання під вартою, застави та судових обмежень. 

Нагадаємо, у вівторок, 28 листопада, суддя Вищого антикорупційного суду застосував запобіжний захід до народного депутата у вигляді тримання під вартою із альтернативою внесення застави у розмірі 40 мільйонів 260 тисяч гривень. Додамо, що прокурори клопотали про заставу у 100 мільйонів гривень, тоді як сторона захисту – про 2 мільйони.

За повідомленням ВАКС, підозрюваного було взято під варту в залі суду. Строк дії запобіжного заходу – до 21 січня 2024 року.

У випадку внесення застави на підозрюваного Сергія Лабазюка покладаються такі процесуальні обов'язки:

- прибувати до детектива, прокурорів, слідчого судді або суду за кожним викликом та вимогою в залежності від стадії кримінального провадження;
- не залишати без дозволу детектива, прокурора, слідчого судді або суду Хмельницьку область та Київську область, а також Київ, з можливістю пересування між ними;
повідомляти детектива, прокурора або суд про зміну свого місця проживання та місця роботи;
утримуватись від спілкування із визначеними в ухвалі особами;
- здати на зберігання органам ДМС свій паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в'їзд в Україну;
- носити електронний засіб контролю.

Детальніше про справу

21 листопада Національне антикорупційне бюро України провело обшуки у нардепа Сергія Лабазюка та висунуло підозру у спробі підкупу топпосадовців у сфері відновлення. За даними слідства, у серпні 2023 року народний депутат від партії «За майбутнє» Сергій Лабазюк, який також володіє будівельним та аграрним бізнесами, звернувся до високопосадовців зі сфери відновлення з проханням надати його компанії підряди з відбудови інфраструктурних об'єктів на 1 мільярд гривень. За це він пообіцяв «винагороду» у 3-5 відсотків від вартості кожного підряду.

Слідчі встановили, що для узгодження подальших домовленостей депутат залучив директора підконтрольної йому компанії «Ю АР Ді Українські дороги». Вже після надходження 50 мільйонів гривень за підряд з відновлення зруйнованого мосту в одному з регіонів України депутат, кажуть слідчі, через свою «довірену людину» намагався передати топпосадовцю Держагентства відновлення обіцяний відсоток. Так, 150 тисяч доларів у китайській шкатулці принесли на паркінг одного зі столичних супермаркетів.

Нардепа та його спільника підозрюють за частиною 4 статті 369 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 10 років ув'язнення з конфіскацією майна або без неї.

Перше засідання суду, на якому відбувся розгляд клопотання про застосування запобіжного заходу Сергію Лабазюку, відбулося 24 листопада. Суд встиг розглянути лише частину справи, тому призначили продовження розгляду на понеділок 27 листопада. Вже 28 листопада нардепові обрали запобіжний захід – тримання під вартою до 21 січня 2024 року з можливістю внесення застави у розмірі 40 мільйонів.

Його спільнику запобіжний захід обрали 24 листопада. Згідно з рішенням суду, він також буде знаходитись під арештом до 21 січня, однак з альтернативою внесення застави вже у розмірі 12 мільйонів 78 тисяч гривень.
нього, стверджує, що він не надавав і не отримував хабаря.

Після судового засідання Сергій Лабазюк, коментуючи відкриття кримінального провадження проти нього, стверджував, що він не надавав і не отримував хабаря.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую