ye-logo.v1.2

Справа Сергія Лабазюка: слідство завершено

Політика 3228
Сергій Лабазюк, народний депутат України
Сергій Лабазюк, народний депутат України. Фото: facebook.com/SergiyLabazyuk

Тепер справу стосовно народного депутата мають передати до суду.

Антикорупційні органи завершили розслідування за підозрою двох чинних народних депутатів України та спільника одного з них у наданні неправомірної вигоди топпосадовцям у сфері відновлення. Про це повідомили пресслужби НАБУ та САП.

Серед фігурантів справи – нардеп із Хмельччини Сергій Лабазюк. «…народний депутат, за сумісництвом власник великого будівельного та аграрного бізнесів, звернувся до топпосадовця Міністерства відновлення з проханням надати його компанії підряди з відбудови інфраструктурних об'єктів на 1 мільярд гривень. За це пообіцяв «винагороду» у розмірі 3-5% від вартості кожного підряду. Для узгодження подальших домовленостей нардеп також залучив директора компанії. Після надходження 50 млн грн за підряд з відновлення зруйнованого мосту в одному з регіонів України народний обранець через довірену особу надав топпосадовцю Державного агентства відновлення обіцяний відсоток у сумі 150 тис. дол. США», - нагадали суть справи в Національному антикорупційному бюро України.

Нагадаємо, 21 листопада минулого року НАБУ провело обшуки у Сергія Лабазюка та висунуло підозру у спробі підкупу топпосадовців у сфері відновлення. Вже під час обрання запобіжного заходу нардепу, в судовому засідання заслухали розшифровані тексти розмов підозрюваного з топчиновниками. Після чого суд ухвалив застосував до Сергія Лабазюка запобіжний захід у вигляді тримання під вартою в Київському слідчому ізоляторі до 21 січня 2024 року. Та передбачив за яких умов той може вийти на волю – внесення застави в 40 мільйонів 260 тисячі гривень. Згодом адвокат Лабазюка повідомив, що заставу внесли «кілька заставодавців», але не назвав їхніх імен. Сам народний обранець висловлював впевненість, що доведе свою невинуватість.

Водночас, потім на рішення Вищого антикорупційного суду України щодо обрання запобіжного заходу Сергію Лабазюку у вигляді застави в понад 40 мільойнів гривень, була подана апеляційна скарга. Щоправда, результат судового розгляду так і не оприлюднений… Усі матеріали справи щодо Лабазюка стали засекречними. Як повідомив гендиректор держпідприємства «Інформаційні судові системи» Андрій Слюсаренко виданню «Главком», до всіх електронних копій судових рішень стосовно цієї справи в Реєстрі застосоване обмеження доступу. Підставою для обмеження публічного доступу стала постанова Національного антикорупційного бюро, яке займалося розслідуванням. Можемо лише припустити, що все через те, що свідками у цій справі проходять віцепрем'єр-міністр з відновлення-міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков і голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафа Найєм.

Отож дії Сергія Лабазюка кваліфікують за частиною 4 статті 369 Кримінального кодексу України - "Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі". Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від п'яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої. Водночас, нагадаємо, відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Читайте також -  Як за допомогою фейків гальмують допомогу Україні: добірка тижня

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую