emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
2 Лютого 2016 Павло Малюта 915

Валютна криза не минула і може вийти на новий виток

Після сильної та для багатьох українців раптової девальвації 2015-го року, сьогоднішня ситуація на валютному ринку багатьма вважається майже стабільною. Коливання курсу незначні, у багатьох навіть з’явилася впевненість в завтрашньому дні. Але не все так просто як вважається, якщо просто дивитись на табло із курсом. Абсолютна більшість системних проблем не вирішені, тому теперішню «стабільність» більш доцільно вважати затишшям перед новою хвилею бурі.

Згадаємо, як це було минулого разу. Нацбанку та Мінфіну було достатньо не просто зробити якісь деструктивні кроки, а просто не зробити того, що було потрібно, щоб в лічені дні курс підстрибнув, а населення запанікувало. Паніка завжди є дестабілізуючим фактором в економіці, тому на якийсь час утворилось замкнене коло, коли ситуація з курсом невротизувала суспільство, а невротизоване суспільство, не довіряючи гривні, послаблювало її становище. Провина в такій ситуації цілком лежить на НБУ, який не зміг належно спрогнозувати ситуації і вжити запобіжних заходів. Але судячи з усього, запобіжних заходів не буде і зараз. Як заявила Валерія Гонатрева:

«Коли я кажу, що у нас дефіцит поточного рахунку, це означає, що у курсу немає можливості зміцнюватися - це по перше, а по-друге, швидше за все, ризики у нас зростають" (http://www.bbc.com/ukrainian/business/2016/02/160201_hontareva_hryvnia_2016_az).

Разом із тим, останній виток девальвації гривні, що почався всередині січня, за словами Валерії Гонтаревої, мав і ситуативні причини:

"Країна десять днів відпочивала. 11 числа всі вийшли і що зробили? Купили валюту».

Чи вирішена проблема із прогнозуванням зараз? Ні, не вирішена. Нацбанк постійно змінює свою точку зору щодо сценарію розвитку подій на 2016 рік. Що сприяє лише посиленню недовіри. Більшість українців погодяться, що зволіли би зберігати свої статки в іноземній валюті, а не в гривні. А ще краще – в іноземному банку, бо ніколи не знаєш, який банк постраждає від дій НБУ завтра.

Ситуація ускладнюється тим, що центральний банк ніколи не деталізує свої прогнози і не пояснює причинно-наслідкові з’язки між своїми цілями та діями. Повна закритість у прийняті та обґрунтованні рішень не лише не сприяє довірі населення і суперечить вимогам суспільства, але не дає змоги визначити винних або, можливо, допомогти нашому регулятору, якщо він не справляється самотужки.

В цілому проблем у НБУ зараз багато (https://www.facebook.com/SergiyArbuzov/posts/999671176761167). І вирішуються вони дуже складно і повільно. А якщо системні проблеми, що вже призводили до валютної кризи, не вирішені, то наступна криза не змусить на себе чекати. Економіка в цьому випадку – наука точна, б’є без промахів.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 19.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.66
39.68
42.23
42.24

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо