emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
7 Лютого 2016 Олег Черненко 1307

ВИЖИВАННЯ В ЖКГ: МАЙКА НА ШУБУ – ГРОШІ НА ВІТЕР

Тупик “Сепаратистського утеплення”
Йдучи кварталами більшості українських міст, ми часто бачимо неакуратні та неестетичні латки “утеплення” на різних поверхах багатоквартирних будинків. Його називають “сепаратистським” або “клаптиковим” утепленням. Проте найголовніша проблема таких “заходів з енергозбереження” аж ніяк не у естетиці. Вона - у економічній беззмістовності та шкідливості таких заходів для будинку.
Той, хто намагається утеплити свою квартиру на 10му поверсі, окремо від інших жителів, отримує за свої гроші просто-таки мізерний результат. Йдеться хіба що про 2-3 додаткових градуси тепла зимою - не більше. Все тому, що тепло проходить крізь стіни і якщо цілий будинок не утеплений, то тепло із утепленої квартири витягують сусіди та коридори. Крім того, таке утеплення не дає жодного фінансового полегшення - без будинкового лічильника господар квартири продовжує платити “за квадратні метри” безвідносно до утеплення.
Мало того, “сепаратистське утеплення” має також і додаткові неприємні сторони. Якщо в багатоквартирному будинку утеплено тільки частину стіни, то літом на межі утеплення починаються “цікаві” процеси. За рахунок різниці температур (що може доходити до 60 градусів) на межі утепленої ділянки призводить до тріщин в стінах. Після того як в них потрапить вода, процеси стають ще цікавішими. Особливо тоді, коли вона там замерзне зимою і тріщини стануть ширші. Кілька років таких розширень - і “теплові сепаратисти”, а також їхні сусіди можуть дуже пожалкувати за намагання вирішити самостійно спільні проблеми.
Відтак, проблеми із утепленням, котрі є колективними за своєю природою, потрібно на колективному ж рівні і вирішувати. Тобто - цілою громадою будинку. І хорошим способом узаконення таких рішень є ОСББ.
Коли ми вже об’єдналися в ОСББ і навчилися керувати власним будинком, перед нами постає нове завдання – добитися від будинку енергоефективності. А також (що не менш важливо) - економії власних коштів. І тут важливо не натягнути майку на шубу, тобто провести, по-перше, саме ті роботи, які вам реально потрібні і так, щоб вони зменшили ваші витрати на енергію.

Що можу я?
В приватному будинку господар самостійно керує всіма процесами, тому може обійтися індивідуальними засобами термомодернізації. Маючи індивідуальний котел, він може регулювати температурний режим у приміщенні, може герметизувати будинок, заліпивши всі шпарини, поставити енергоефективні пластикові вікна і покривши стіни утепленням. Оскільки зазвичай приватний будинок невеликий, тому на все це йде значно менше коштів, ніж у багатоповерхівках. Господар може впоратися сам або з мінімальною підтримкою від держави.
Проте квартира – не тотожна приватному будинку. Від самого квартировласника економія залежить лише приблизно на 2-3%. Саме стільки він може зекономити, якщо виконає залежний від нього мінімум: поставить у себе енергоефективні пластикові вікна (чим вони відрізняються від звичайних – розкажемо далі) та втеплить балкон. Може він ще за потреби ущільнити вхідні двері квартири, аби запобігти надходженню прохолодного повітря. Далі економія в багатоквартирному будинку стає справою виключно колективною. Про причину ми вже говорили - тепло проходить крізь стіни, а його облік реалізується на рівні будинку, а не окремої квартири.
Що можемо ми?
Одразу, без сумнівів і зволікань, спільними зусиллями ми можемо добитися економії на освітленні місць загального користування (МЗК), поставивши світлодіодні лампи. Ці лампи споживають мізер – потужність у них до 10 Вт, а світять при цьому ліпше за класичну 60 Вт-ку. Порівняно з усіма наступними заходами, пов’язаними з теплом, освітлення виходить найдешевшим і найшвидше окупується. Вищий пілотаж – поставити крім самих ламп ще й детектори руху, досягаючи при цьому виключно корисної роботи світильників саме в момент переміщення людини сходами чи поверхами.
В цифрах це виглядає приблизно так: припустимо, світильник на 5 Вт працює безперервно в темний час доби протягом 10 годин. 5х10 = 50 Вт*годин. 50х30 = 1500 Вт*Годин на місяць, і 1500х12 = ~18 КВт*год на рік. Всього 18 КВт*год на рік! Якщо в МЗК стоятимуть, як це часто буває – лампи розжарювання хоча б на 40 Вт – то треба примножити наш результат на 8, адже 40 Вт – це у 8 разів більше за діодові 5 Вт. 18х8 = 144 КВт*год на рік. При тарифі 42 копійки за кіловат, отримуємо 7,56 грн за діод і 60,48 грн за лампу на 40 Вт. Різниця – 87,5%. При вартості діодової лампи близько 100 грн, окупиться вона за 2 роки. В подальшому її використання забезпечить вам майже вдвічі менші рахунки за спожиту будинком електрику.
З чого починається «тепло і доступно»?
Далі починається царина тепла. Наша мета – добитися нижчої суми в платіжці, та при цьому не втратити комфортної температури. Тобто, економити нам треба і тепло, і гроші. Це реально. Якщо правильно провести термомодернізацію будинку, можна добитися вагомої економії. Для деяких київських будинків після підвищення енергоефективності економія сягнула 100 000 грн за три зимових місяці. Однак для такого результату спочатку треба непогано вкластися всім співвласникам будинку.
З метою реальної економії як тепла, так і коштів на оплату тепла – роботи з термомодернізації будинку вишиковуються в наведеному далі порядку, і починати треба не з утеплення фасадів.
Перед тим, як братися за енергоефективність – варто спочатку провести енергоаудит. Енергоаудит – це коли ми домовляємось зі спеціалізованою фірмою, котра посилає до нас інженера-теплоенергетика, і він вивчає стан нашого будинку – де свистить, де холодить, де труби гнилі, де в даху дірки. На виході він видає нам документ із докладним описом усього, що він відкрив, і рекомендаціями, що саме й де саме треба робити, а також - скільки такі заходи коштуватимуть. Коли батареї холодні – утеплення фасаду не дасть підвищення температури в квартирі, а коли в стінах сантиметрові шпарини – вас не врятує навіть ультрасучасний котел чи індивідуальний тепловий пункт (ІТП). По суті, енергоаудит дозволяє побачити, де мінімальні вкладення дадуть максимальний ефект.
Облік – економії голова
Економія починається – з обліку. Хоча сам по собі облік не є енергоефкетивним заходом, без нього ми зможемо почати економити тепло, проте не зможемо економити кошти.
Доки ми гадки не маємо, скільки споживаємо фактично, монополісти нараховуватимуть нам оплату за нормами, розробленими в 60-х роках минулого століття, коли газу було море, він був дешевий, і про економію ніхто особливо не задумувався. А тарифи, звісно, будуть сучасні. За умов незнання обсягів свого споживання зекономити не вдасться, наскільки б товстим шаром утеплення ми не вкрили стіни.
Потрібен лічильник тепла, до того ж – будинковий. Ставити індивідуальні при наших системах опалення – просто неймовірно дорого, бо ставити треба на кожний стояк, а стояків у квартирі може бути, наприклад, 5. Тепловий лічильник коштує близько 4 000 грн. без установки… підсумкова цифра на квартиру виходить… важкувата. Значно дешевше буде скинутися гуртом і поставити один будинковий, а далі ділити реальну загальну цифру на квартири, в залежності від площі.
Отут знову спливає момент самоорганізації: коли рахуватиме ЖЕК або керуюча компанія – показники будуть одні, а коли ОСББ – інші. З практики відомо, що в ОСББ цифри менші, адже співвласники легко можуть самі перевірити, скільки там набігло, і самі собі накручувати не стануть. А от ЖЕКи зазвичай на гарматний постріл не підпускають власників до теплових пунктів будинків з уже встановленими лічильники, що примушує сумніватися в правдивості нарахувань.
Хоча сам облік ще не є в повному сенсі слова засобом економії, проте його наявність може суттєво зменшити рахунки його жителів. Так, за даними, котрі отримані в 2015 році, різниця в оплаті за тепло між двома однаковісінькими будинками на 1 під’їзд (16 поверхів) становила більше 100 000 гривень. І це - лише за 3 місяці опалювального сезону. При тому, що сам лічильник із встановленням коштує 70 000 гривень.

«Прикручуємо температуру»
Другий крок – це погодне регулювання. Навіть коли стоятиме лічильник, ніщо не заважатиме монополісту гнати нам у десять разів більше тепла, ніж треба. Йому прибуток, а нам – сауни. В таких випадках за традицією люди, шукаючи комфорту, відчиняють вікна і гріють льодові шапки планети, смиренно марнуючи сімейні бюджети. Нам таке не треба. Тому ми ставимо ІТП – індивідуальний тепловий пункт з функцією регулювання подачі тепла відповідно до температури на вулиці. Можна це робити руками, можна – автоматично, за допомогою спеціальних датчиків, що виносяться назовні. Отепер починається реальна економія – як тепла, так і коштів. В результаті обліку та регулювання ми добиваємося найбільшої економії – до 40%
Тепер, коли ми добилися обліку та регулювання – можемо починати боротьбу з утратою тепла, щоб добитися комфорту в будинку без надмірного споживання дорогоцінних гігакалорій, а отже – без переплат.
Протягам – бій!
Навіть найхолодніша стіна береже тепло краще, ніж старе діряве вікно, крізь яке дме вітер. Клаптикове втеплення фасадів у той же час, коли в під’їзді побиті та розсохлі вікна – більш, ніж безглузде. Крім того, встановлення енергоефективних вікон і дверей у місцях загального користування (сходові майданчики, протипожежні переходи тощо) є дешевшим за утеплення фасадів, отже здійснити заміну можна швидше, і швидше отримати економію тепла в будинку.
В місцях загального користування треба поставити енергоефективні пластикові вікна з т.зв. коефіцієнтом опору теплопередачі – не менше ніж 0,59. Це означає, що коли на вулиці -26 °С, а в приміщенні + 20 °С, температура внутрішньої поверхні скла зі сторони приміщення складатиме +14 °С. Зазвичай у такому вікні стоїть склопакет з двома камерами, у профілі – 5 або 6 камер. Бажано, щоби на склі ще було екрануюче напилення. Так, такі вікна виходять дорожчими, однак і ефективність їх – відповідна. Можна поставити вікно з нижчим коефіцієнтом – у порівнянні з учорашніми розбитими рамами це виглядатиме як величезний стрибок, однак у такому разі є ризик не отримати очікувану економію та окупність.
Також необхідно оновити вхідну групу під’їзду, тобто отой «шлюз», який ми щоразу проходимо на вході. Треба, щоб там була повітряна подушка, яка не дозволятиме холодному повітрю з вулиці напряму потрапляти всередину. Для цього потрібні нові, щільні двері та режим користування, коли взимку обидві двері не будуть відчинятися без потреби. Разом із заміною вікон ці заходи дають 10-15% економії.
Тепло і комфорт для всіх квартир
Коли в нас більше не сичить зі шпарин холодне повітря, можна зайнятися тепломережею, адже саме від її стану залежить рівномірне нагрівання квартир. Зазвичай або через невідбалансованість стояків, через що утворюються перепади тиску, або через засміченість труб – виникає ефект «згори Африка, знизу Арктика» або навпаки. Добитися нормальної температури можна тільки після ремонту або модернізації мережі. Наразі європейські фірми вже підготували готові схеми перебудови радянських мереж під нові стандарти.
Теплий дах
Через дах тепло теж тікає. Дірявий шифер або руберойд, розбиті вентиляційні шахти, незачинені технічні виходи – все це дає свій мінус до температури в будинку, а отже плюс у споживанні тепла. Дах треба відремонтувати і, за потреби, втеплити. Тут економиться 5-10%.
Шуба будинку!
Нарешті, ми підійшли до останнього пункту плану, з котрого всі звикли починати епопею енергоефективності – утеплення фасадів. Чому треба утеплювати стіни повністю, а не клаптиково-поквартирно? Тому що через неповне покриття стіни клаптиком, між вулицею і приміщенням утворюється «місток холоду», через який на внутрішній поверхні стіни починає збиратися конденсат, а з ним – привіт грибки! До того ж, перепад температур між утепленою та холодною ділянкою стіни прискорить її руйнацію. Тому фасад утеплювати треба виключно за Державними будівельними нормами (ДБН) та технологічними картами передових виробників утеплювальних матеріалів. Мінімальна ціна за квадратний метр правильного втеплення коливається між 500-600 грн.
Дорого? Авжеж. Це найдорожчий захід з усіх наведених. Проте, ми знову нагадуємо про принцип «ми не настільки багаті, щоб купувати дешеві речі». Деякі недобросовісні підрядники занижують свої ціни, але обов’язково разом із тим знижується якість. Разом із якістю падає теплозбереження, натомість пожежна небезпека зростає, тому дотриманням Державних будівельних норм у даному випадку не можна нехтувати.
За ДБН утеплення приблизно до 9 поверху можна здійснювати пінопластом, вище – тільки мінватою. Довкола вікон повинні бути пояси з мінеральної вати шириною в дві товщини вікна. Все це необхідно для пожежної безпеки, і, враховуючи нещодавні пожежі в Києві та Одесі, нехтувати цим не варто.
Щільність пінопласту повинна бути не менше за 15-18 кг/м3. Деякі виробники під цією маркою (ПСБС-25) намагаються продати значно менш щільний пінопласт. Це знижує його міцність і теплоізоляційні властивості, адже простір між кульками пінопласту заповнений інертним газом, отже чим щільнішим він є, тим краще ізолює тепло. Щільність мінеральної вати повинна бути не менше 40 кг/м3. Вона ліпша за пінопласт за показниками пожежної безпеки, однак при цьому дорожча.
Технологічні карти передових виробників задають такі параметри всім складовим утеплення, за яких воно буде міцним, гарним та ефективним. Не повинна з утеплення стирчати монтажна сітка, а покриття не повинно лущитися від удару пальцем. Все повинно виглядати гарно і бути міцним.

"Дана публікація була підготовлена за підтримки Європейського Союзу та ГО "People in Need". Зміст цієї публікації є винятковою відповідальністю автора і за жодних обставин не може розглядатися як такий, що відображає позицію Європейського Союзу чи ГО "People in Need"

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 29.03.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.07
39.13
42.09
42.15

Архів новин

<<Березень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо