emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
22 Лютого 2016 Павло Малюта 856

Дещо про боротьбу з корупцією

На цьому тижні Верховна Рада розгляне законопроект №4055 (http://ua.interfax.com.ua/news/political/324826.html) “Щодо забезпечення прозорості в організації діяльності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури з метою виконання рекомендацій Міжнародного валютного фонду”, який вніс на розгляд особисто Президент. Причому вніс як невідкладний, тобто прийняти його планують якнайшвидше. І це не співпадіння.

Річ у тому, що норми цього проекту передбачають можливість Генпрокурору відхиляти кандидатури на призначення в САП, які будуть відібрані спеціальною комісією. Причому відхилені кандидати не зможуть претендувати на жодну посаду в САП повторно. Тобто Порошенко вирішив повністю віддати контроль над новим антикорупційним органом Віктору Шокіну, як людині зі своєї «команди».
Таким чином про незалежність антикорупційних розслідувань можна буде і не говорити. Зачепить це і роботу Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), тому що без дозволу САП Бюро не зможе відкрити жодної справи.

Хоча керівництво НАБУ і зараз займається досить дивною діяльністю. Чого вартує лише заява Артема Ситника про «безальтернативний арешт» для підозрюваних в корупції. Якийсь сталінізм. Або просто дешевий популізм, тому що у жодній розвиненій країні такої практики немає. Та й в Україні ініціативу вже критикують. Наприклад, колишній замгенпрокурора Ренат Кузьмін (http://www.inpress.ua/ru/politics/42313-antikorruptsionnoe-byuro-khochet-sazhat-podozrevaemykh-v-korruptsii-bez-predyavleniya-obvineniy-ekszamprokurora).

«Поки його одягнені в дорогі шкарпетки детективи будуть вести слідство, підозрювані - громадяни України, повинні сидіти за гратами. Не довго, «2-3 місяці» всього, саме стільки визначив головний антикорупціонер. Та й навіщо утримувати у в'язниці людину, яка не ховається і всіляко допомагає слідству? Має сім'ю, житло, постійне місце роботи? Який ще не визнаний винним, а тільки підозрюється? Який може бути важко хворим, або, наприклад, вагітною жінкою?» - зазначив він.

Я звісно думаю, що ідея з «безальтернативним арештом» так і залишиться ідеєю, бо у нас є певні зобов’язання перед ЕС з приводу законодавства, а там такий крок навряд чи буде схвалений. Але тенденції трохи лякають. З корупцією треба боротись, але законними та цивілізованими методами. Ми ж не дикуни.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 17.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.58
39.6
42.02
42.03

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо