emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
30 Серпня 2019 Офіцер командування військової частини А4239 Олексій Наконечний 7311

У середу, 28 серпня, увесь православний світ відзначає одне з дванадцяти головних церковних свят - Успіння Пресвятої Богородиці або Перша Пречиста. З цієї нагоди у храмі Божому святого мученика Нестора Солунського, що на території військової частини А4239, відбулася святкова літургія на яку прийшли хмельничани та військовослужбовці.
Це свято присвячене закінченню земного життя Діви Марії, матері Ісуса Христа. Церква називає смерть Богородиці сном, успінням, тому що вона першою серед людей стала безсмертною і душею, і тілом. За переказами цього дня, апостоли зібралися в Єрусалимі для прощання і поховання Богородиці. Відзначається як велика урочистість в східних християнських церквах православних і католицьких церквах, а також вірменській церкві. За григоріанським календарем святкується щорічно 15 серпня, за юліанським 28 серпня. У римо-католицькій церкві того ж дня святкують урочистість Внебовзяття Діви Марії, події що відбулася відразу після Успіння.
Немає історичних даних, як довго Марія перебувала на землі після Христового Вознесіння, ані коли, де і як Вона померла, бо про це у Євангелії нічого не згадано.
Після Пятидесятниці Діва Марія перебувала в Єрусалимі близько 10 років. Подальше життя Богоматері описане тільки в апокрифічних джерелах, що не увійшли в Біблію і не мають догматичного авторитету. Зокрема "Слово святого Івана Богослова про Успіння Пресвятої Богородиці" кін. V - поч. VI ст. що зберігається в Національній бібліотеці Франції.
Під час гоніння Ірода на юну Церкву Христову (Діян. 12, 1-3), Пресвята Діва Марія разом з апостолом Іоанном Богословом в 43 році пішла в Ефес (на західному узбережжі Малої Азії), в якому проповідувати Євангеліє випав жереб апостолу Івану Богослову. Молилась і займалась рукоділлям, і відвідувала місця, які стосуються земного життя її Сина що рано пішов з життя. Вона була також на Кіпрі у святого Лазаря Чотириденного який був там єпископом, і на Святій Горі Афонській, про яку, як каже святий Стефан Святогорець, Матір Божа пророчо сказала: Це місце буде Мені в жереб, даний Мені від Сина і Бога Мого. Я буду Заступниця місцю цьому і Богу молитимусь за нього.
Символічно, що Успіння останнє дванадцяте свято православного церковного року (завершується 28 серпня за новим стилем). А першим загальнохристиянським святом Нового року є Різдво Пресвятої Богородиці (21 вересня н. ст.).
Свято Успіння належить до найстарших Богородичних свят. Святкування його почалося в Єрусалимі невдовзі після Собору в Ефесі (431 р.). Первісне святкування пам'яті Успіння під впливом Ефеського Собору наголошувало радше привілей її Богоматеринства і тому звалося Свято Марії-Богоматері. В одній з похвальних бесід на честь преподобного Теодосія Великого (529) говориться, що палестинські монахи щорічно з великим торжеством святкували 15 серпня Пам'ять Богородиці, тобто пам'ять її Успіння. У Сирії в п'ятому столітті це свято мало назву Пам'ять Блаженної.
Тільки від VI століття свято отримує свою теперішню назву - Успіння Пресвятої Богородиці. Як всезагальне свято, воно встановлене з 582 року після перемоги візантійського імператора Маврикія над персами.
Успіння Пресвятої Богородиці - друге за значущістю свято православної церкви після Воскресіння Христового. Недарма цей день ще називають Богородичною Пасхою, або літньою Пасхою. На безсмертне Твоє Успіння зібралися ми, - співає Церква в першому ж пісноспіві цього великого свята.
Для українців Богородиця здавна була першою Заступницею і Помічницею, Пречистою Владичицею. Саме до неї зверталися за будь-якої потреби (особливо ж у ситуації цілковитої безвиході, й передусім - жіноцтво та ченці), адже знали: вона, що стояла на Голгофі біля Хреста розіп'ятого Сина, вона, що прийняла у своє серце весь біль і все страждання світу - вона зрозуміє, і тому допоможе.
Богородиці присвячували ікони, будували на її честь храми. Зокрема, дві найбільші православні святині України - Київська і Почаївська Лаври - теж присвячені Успінню Богородиці.
З Успіння літо остаточно повертає на осінь; починається молоде бабине літо, що триває до 11 вересня. Вважається, якщо в ці дні буде гарна погода, то під час старого бабиного літа (починається 11-12 вересня) буде негода.
Для українських селян це час, коли вони повністю закінчували жнивувати. У Карпатах розпочинався вільний випас худоби. Хто до цього часу не встиг зібрати хліб, то влаштовували колективну братчину. До Успіння мали бути остаточно зібрані всі фрукти. З цього дня починали сіяти озимину. А ще в народі помітили, що перша Пречиста - останній день, коли відлітають ластівки.
У День Успіння Пресвятої Богородиці не можна сперечатися, прибирати та влаштовувати гучні гуляння. Якщо сьогодні буде гарна погода, тоді бабине літо буде прохолодним.
Після проведення святкової літургії отець Даниїл, настоятель храму, провів молебень за мир та процвітання України, особливими проханнями на літургії були молитви до Господа про благословення українському народу, здоровя його захисникам, розуму та мудрості керівникам і розповів про історію самого свята.
На всі християнські свята та кожної неділі на 9:00 у храмі Божому святого мученика Нестора Солунського, що на території військової частини А4239, відбувається служіння Боже. Усіх вірян запрошуємо на службу до храму Божого.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 23.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.59
39.64
42.29
42.34

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо