emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
6 Листопада 2019 Зорина Тарадайко, юрист 3785

Чи є відповідальність за несвоєчасну заміну шин на зимові? Які ж нормативні акти регулюють порядок заміни автомобільних шин в Україні? Спробуємо розібратися у цьому питанні детальніше.
Згідно ст. 36 Закону України "Про дорожній рух" власники транспортних засобів або особи, які їх експлуатують, зобов'язані забезпечувати своєчасне і в повному обсязі проведення робіт по їх технічному обслуговуванню і ремонту згідно з нормативами, встановленими виробниками відповідних транспортних засобів. Стаття 37 цього ж Закону забороняє експлуатацію технічно-несправних автомобілів. Відповідно до підпункту 31.4.5 Правил дорожнього руху забороняється використовувати автомобілі, на яких : а) шини легкових автомобілів та вантажних автомобілів з дозволеною максимальною масою до 3,5 т мають залишкову висоту малюнка протектора менше 1,6 мм, вантажних автомобілів з дозволеною максимальною масою понад 3,5 т - 1,0 мм, автобусів - 2,0 мм, мотоциклів і мопедів - 0,8 мм; б) шини мають місцеві пошкодження (порізи, розриви тощо), що оголюють корд, а також розшарування каркаса, відшарування протектора і боковини; в) шини за розміром або допустимим навантаженням не відповідають моделі транспортного засобу; г) на одну вісь транспортного засобу встановлено діагональні шини разом з радіальними, ошиповані і неошиповані, морозостійкі і неморозостійкі, шини різних розмірів чи конструкцій, а також шини різних моделей з різними малюнками протектора для легкових автомобілів, різними типами малюнків протектора - для вантажних автомобілів; ґ) на передню вісь транспортного засобу встановлено радіальні шини, а на іншу (інші) - діагональні; е) відсутній болт (гайка) кріплення або є тріщини диска і ободів коліс тощо.
Автомобіль необхідно обслуговувати відповідно до Положення про технічне обслуговування і ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транспорту, затвердженому Наказом Міністерства транспорту України 102 від 30.03.1998р, яким затверджено перелік робіт при технічному обслуговуванні автомобіля, в тому числі і сезонному. Заміна літніх шин на замові відсутня в переліку видів робіт при сезонному технічному обслуговуванні. Таким чином, законодавством України не зобов'язують водія міняти шини на зимові. У багатьох країнах Європи перехід на зимові шини обов'язковий і встановлено періоди, коли за поїздки на літній резині можна отримати чималий штраф. При цьому, в Україні передбачена тільки відповідальність за використання зношеної або пошкодженої резини на автомобілі. Згідно з ст.121 КУпАП управління несправним автомобілем з порушенням вищезгаданих вимог експлуатації транспорту, передбачених підпунктом 31.4.5 Правил дорожнього руху, карається накладенням штрафу від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340,0-680,0 грн). За повторне таке порушення протягом року, водій може бути позбавлений права керування транспортними засобами на строк від трьох до шести місяців, або отримати адміністративний решт від 5 до 10 діб.
Попри все, не слід забувати, що з погіршенням погодних умов автівки на літніх шинах перетворюються на небезпечний і некерований вид транспорту. То ж відповідальне ставлення до підтримання технічно-справного стану автомобіля, в тому числі, і своєчасна заміна шин, є запорукою власної безпеки та оточуючих.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 20.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.66
39.68
42.23
42.24

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо