emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
8 Листопада 2019 Студентка 5 курсу Дубець О.В. та асистент кафедри акушерства та гінекології БДМУ Цисар Ю.В. 1300

Чи може прийом парацетамолу при вагітності призводити до поведінкових проблем дитини?

"Це вважається одним із найбезпечніших знеболюючих препаратів, які слід приймати під час вагітності, але нове дослідження попереджає про небезпеку прийому парацетамолу під час вагітності", - повідомляє Daily Mirror.

У цьому новому дослідженні були використані дані тривалого досліду у Великобританії, за яким набрали вагітних жінок у 1991 та 1992 роках і з тих пір слідкували за їхніми дітьми.

У цьому дослідженні використовувались дані, зібрані в рамках тривалого когортного дослідження - "Довготривале дослідження батьків та дітей Ейвона(Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC)).

Когорта ALSPAC включала 14 150 жінок, які заповнили анкети приблизно на 32 тижні вагітності. В неї входило питання про те, як часто вони приймали парацетамол протягом останніх 3 місяців. Варіанти відповідей були такі : щодня, майже щодня, іноді чи зовсім ні.

Дітям, які беруть участь в ALSPAC, пройшли різні пізнавальні (мисленнєві) та поведінкові тести, включаючи:
тести на темперамент на 6, 24 та 38 місяці;
поведінкові тести у 2 роки, а потім у 6, 9 та 11 років;
тести на тривожність, проблеми з активністю та увагою у 7 років;
тести на IQ у 8 та 15 років;
тести памяті у 8, 10 та 17 років;

У цьому дослідженні дослідники хотіли перевірити припущення, що прийом парацетамолу між 18 та 32 тижнями вагітності збільшує ризик поведінкових проблем. Потім вони роглянули будь-які звязки з когнітивними тестами.
Загалом дослідники розглянули 135 когнітивних чи поведінкових тестів та їх звязок з парацетамолом.
Аналізи враховували потенційні обтяжливі фактори(конфаундинг-фактори), які можуть бути пов'язані із застосуванням парацетамолу під час вагітності:
історія хвороби матері (включаючи мігрень та болі в спині);
загальне здоров'я матері протягом вагітності (наприклад, застуда чи грип);
фактори життя, такі як дієта та вживання алкоголю;
кількість попередніх дітей;
окремих соціальних факторів, такі як незадовільні житлові умови;

Які були результати?
Лише 0,9% матерів повідомили, що приймають парацетамол майже щодня, а 0,2% - кожен день. Переважна більшість повідомляла, що приймає його лише іноді.

Після коригування для конфаундинг-факторів, дослідники виявили, що результати 12 з 135 когнітивних або поведінкових тестів були суттєво пов'язані з прийомом парацетамолу під час вагітності.

Ці 12 тестів були пов'язані з гіперактивністю або увагою і свідчили що:
діти менш пристосовані у 6 місяців;
мають менші показники стійкості уваги на 24 місяці; це міра того, наскільки дитина наполегливо виконує завдання чи діяльність, яку вони спочатку вважають важкою або неприємною;
мають більш високі показники за шкалою гіперактивної поведінки у 42 та 47 місяців, про які повідомляють матері;
поведінкові розлади в 42 - 47 місяців;
мають менші бали тестів на уваги у віці від 7 до 8 років, про що повідомили вчителі;
Кілька когнітивних чи поведінкових звязків було помічено через 7 - 8 років.

Як дослідники інтерпретували результати?
Дослідники роблять висновок: "Якщо вживання парацетамолу при вагітності середніх та пізніх термінів негативно впливає на нейрокогнітивний результат у дітей, то це найбільше стосується дошкільного періоду. Важливо, щоб ці результати були перевірені за допомогою інших наборів даних або методологій перш ніж вважати їх достовірними ".

Висновок
Довготривале дослідження Ейвона є цінним джерелом даних, що дозволило дослідникам оцінити різні звязки між здоров'ям батьків та дитини.
Однак, як справедливо попереджають науковці , це дослідження не може довести причину та наслідки.
Різні фактори здоров'я, способу життя та навколишнього середовища можуть впливати на дитину та на ймовірність того, що мати прийме парацетамол під час вагітності.

Інші обмеження включають:
Дослідження оцінило звязки між парацетамолом та 135 різними когнітивними та поведінковими результатами. Чим більше змінних, які спостерігаються, тим більший шанс випадково причинно-наслідкові зв'язки.
Лише 1% цієї когорти приймали парацетамол майже щодня або щодня. Переважна більшість приймала його лише іноді. Якщо існує справжній звязок між вживанням парацетамолу та поведінковими проблемами дитини, неможливо повязати це з будь-якою частотою чи дозою парацетамолу.
Дослідження знайшло звязки з відхиленнями від норми в 12 поведінкових тестах в різному віці.
Ці тести були проведені приблизно від 20 до 30 років тому в 90-х роках, тому ми не можемо бути впевненими що вони зберегли свою репрезентативність до сьогодення.

Наразі немає чітких доказів того, що парацетамол завдасть шкоди вашій дитині, і вважається, що його безпечно приймати під час вагітності або під час годування груддю. Але, як і будь-які ліки, які приймають під час вагітності, використовуйте парацетамол у найменшій ефективній протягом якомога коротшого курсу.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 29.07.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
41.05
41.1
44.5
44.54

Архів новин

<<Липень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо