emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
9 Листопада 2019 Студентка 5 курсу Боднар К.О. та асистент кафедри акушерства та гінекології БДМУ Цисар Ю.В. 6067

Що слід знати про вагітність?

Вагітність настає, коли яйцеклітина запліднюється сперматозоїдом, росте всередині матки жінки і розвивається в немовля. У людей цей процес займає приблизно 264 дні від дати запліднення яйцеклітини, але акушер датує вагітність з першого дня останнього менструального періоду (280 днів 40 тижнів).

Після первинного візиту та протягом перших шести місяців вагітності вам слід відвідувати лікаря приблизно раз на місяць. Візити слід проводити кожні два тижні протягом 7 та 8 місяця та щотижня протягом 9 місяця.

Які симптоми та ознаки ранньої вагітності?
Симптоми вагітності включають підвищена чутливість молочної залози, нудота, блювання, відсутність менструацій або його порушення, збільшення маси тіла, збільшення грудей, потемніння сосків або виділення з грудей, сечовипускання частіше, ніж зазвичай.

Коли слід викликати лікаря чи акушерку під час вагітності?
Якщо жінка підозрює, що вона може бути вагітна, або якщо у неї є позитивний домашній тест на вагітність, вона повинна відвідати лікаря. Рання пренатальна допомога є важливою для забезпечення сприятливого результату вагітності.

Вагітна повинна звернутися до лікаря, якщо розвинеться будь-яке з наступних умов:

Серйозні болі в животі або піхві
Яскраво-червона вагінальна кровотеча
Блювота частіше трьох разів на день або кров у блювоті
Підвищений артеріальний тиск (вище 140/90)
Раптовий і швидкий набір ваги
Сильний головний біль або порушення зору
Сильний біль у ногах або грудях


Які питання слід запитати у лікаря щодо вагітності?

Я в групі ризику генетичних захворювань?
Я набираю вагу занадто швидко ?
Як я можу змінити свій раціон (особливо якщо ви вегетаріанка чи веганка)?
Які дослідження я повинна пройти і коли слід їх планувати?
Який ризик виникнення кесаревого розтину?
Які фізичні вправи безпечні?
Які щеплення потрібно робити під час вагітності?
Які ліки я можу приймати?

Які ліки безпечно приймати протягом вагітності?

Оскільки деякі ліки не можна приймати під час вагітності, важливо, щоб жінка приймала лише ті, які були схвалені лікарем. Якщо хтось намагається призначити нові ліки, жінка повинна пояснити, що вагітна, і запитати, чи безпечний препарат. Американська агенція з контролю за продуктами харчування та ліками раніше визначала 5 категорій лікарських засобів, які можуть застосовуватися під час вагітності. Лікар або фармацевт може надати рекомендації щодо рівня безпеки лікарських засобів (вказаних за категорією) до того, як вагітна пацієнтка розпочне їх застосування. Лікарі часто використовують препарати категорії В та С, якщо вважається, що потенційна користь від препарату переважає будь-які ризики. Небагато станів під час вагітності можна адекватно лікувати препаратами категорії А.

Категорія А - Безпека, встановлена за допомогою досліджень на людях
Категорія В - Передбачувана безпека на основі досліджень на тваринах
Категорія С - Невизначена безпека, коли дослідження на тваринах виявляють несприятливий ефект
Категорія D - Небезпечні при наявності доказів ризику, які можуть бути виправданими за певних клінічних обставин
Категорія X - Сильно небезпечна з ризиком що значно переважає користь


Які ускладнення під час вагітності?

Вагітна жінка та її лікар будуть стежити за вагітністю, щоб виключити або запобігти певним станам. Лікар також буде лікувати захворювання, які не повязані з вагітністю, таким чином, щоб сприяти належному розвитку плоду. Стани, що мають особливе значення, включають:

Вагітність високого ризику. Якщо жінку вважають схильною до певних ускладнень під час вагітності, вона буде віднесена до категорії високого ризику. Сюди включають вагітність у жінок з діабетом та / або високим кров'яним тиском. Вікові ускладнення можуть виникати у жінок, таких як підлітки; жінки, які старші 35 років, або у тих, хто лікувався від безпліддя та завагітнів внаслідок використання допоміжної репродуктивної технології.

Позаматкова вагітність. Це вагітність, при якій яйце імплантується десь, крім матки. Це ускладнення може бути небезпечним для життя. Позаматкова вагітність повинна бути діагностована рано, щоб уникнути пошкодження маткових труб та запобігти серйозним захворюванням матері чи її смерті.

Істміко-цервікальна недостатність. Стан, при якому шийка матки починає відкриватися (розширюватися) та / або спорожнюватися без скорочень до пологів. Цей стан може бути причиною викидня в середині вагітності.

Передчасні пологи. У такому стані матка починає скорочуватися до того, як дитина досягла повноцінного терміну.

Прееклампсія / еклампсія. Прееклампсія - це системне захворювання, яке може вражати різні системи органів. Судинний компонент спричиняє підвищення артеріального тиску у вагітної жінки. Це стан може спричинити пошкодження нирок, генералізований набряк, гіперактивні рефлекси, а також шкідливі зміни в складі крові. Якщо не лікувати, прееклампсія може перейти до еклампсії, яка може призвести до судом, коми і навіть смерті.

Багатоплідна вагітність. Передчасні пологи вдвічі частіше зустрічається при вагітності двійнею, ніж однією дитиною. Відсоток передчасних пологів ще більший для триплідних вагітностей та вагітностей вищого порядку. Прееклампсія також спостерігається в 3-5 разів частіше ніж при одноплідній вагітності.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 29.03.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.3
39.33
42.42
42.45

Архів новин

<<Березень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо