emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
11 Листопада 2019 Глуха Альона Цисар Юлія ВДНЗ України «Буковинський державний медичний університет» кафедра акушерства та гінекології 16437

Міфи повязані з резус-конфліктом при вагітності
Резус-фактор (Rh) білок, який знаходиться на поверхні клітин крові еритроцитів. Присутній він не у всіх, люди у яких кров з позитивним резусом мають цей білок, а резус негативні його не мають. Цікавим є те, що лише близько 15% населення планети мають Rh(-) тип крові.
Хочу відразу наголосити: група крові та резус-фактор НЕ МОЖУТЬ бути причиною безпліддя!!!Конфлікт виникає між МАМОЮ та ПЛОДОМ, а не між чоловіком та дружиною.
Коли ж виникає резус-конфлікт?
Якщо у жінки Rh(-), а у чоловіка Rh(+) то у дитини шанси 50/50, тобто вона може успадкувати як + та і - (хоча бувають випадки коли в обох батьків +, а в дитини -).
Розглянемо ситуацію: сімейна пара де жінка Rh(-), а чоловік Rh(+), наступає вагітність і дитина Rh(+).
Зазвичай під час вагітності кров матері та плоду не змішується. Але під час пологів кров плоду все ж таки потрапляє до матері і тоді в організмі жінки активно починає працювати імунна система, утворюються антирезусні антитіла для знищення чужорідного матеріалу (оскільки білок який є на поверхні еритроцитів плода, для жіночого організму є чужим).
Тобто резус-конфлікт це утворення антитіл в організмі жінки у відповідь на позитивний резус плода.
При першій вагітності, як правило, резус-конфлікт не виникає тому, що антитіла утворюються вже після пологів і дитині, яка вже народилась це нічим не загрожує.
Якщо така жінка завагітніє вдруге і знову в неї буде така позитивна дитина то ці антитіла можуть атакувати еритроцити нового плоду в результаті чого зможе розвиватись гемолітична хвороба новонародженого (жовтяниця, набряки, анемія, інколи загибель плоду).
Що зробити, щоб цього уникнути?
Вводити антирезусний імуноглобулін в терміні 28-32 т. за умови відсутності антитіл в крові жінки, а також не пізніше ніж через 72 год після пологів (за умови, що новонароджена дитина має позитивний резус).
За яких ще умовах треба вводити імуноглобулін Rh(-) жінкам:
при аборті/викидні на будь-якому терміні
після операції з приводу позаматковій вагітності
при кровотечах під час вагітності
при проведенні інвазивних методів діагностики й лікування плода (амніо/кордоцентез, лазерна коагуляція судин.
Також, інколи буває. Що в резус негативної жінки, яка ще не вагітніла, утворюються антирезусні антитіла після переливання крові чи вливань еритроцитарної маси.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 25.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.57
39.59
42.32
42.33

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо