emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
21 Листопада 2019 Пресофіцер військової частини А4239 Олексій Наконечний 1388

Ціна Гідності
20 листопада, за ініціативи Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки у її приміщенні та з нагоди Дня Гідності і Свободи, відбувся урок патріотичної слави Ми народ якого не здолати для учнівської молоді ЗОШ І-ІІІ ступенів 21 міста Хмельницького. В ході заходу відбулася зустріч учнів з учасниками Помаранчевої революції та революції Гідності.
Саме свято - День Гідності та Свободи відзначається щороку 21 листопада відповідно до Указу Президента від 13 листопада 2014 року. Його встановлено на честь початку двох знаменних і доленосних подій у сучасній історії України, а саме: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року і вшанування полеглих за збереження демократичних прав та свобод.
День Гідності та Свободи став своєрідним наступником Дня Свободи, що відзначався на честь Помаранчевої революції 22 листопада, але був скасований за правління Віктора Януковича, коли його було обєднано із Днем Соборності.
Саме 21 листопада 2013 року розпочались перші протестні акції української громадськості у відповідь на рішення тодішньої влади щодо припинення курсу на євроінтеграцію та скасування процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Нехтування конституційно закріплених пріоритетів зовнішньої політики України, зміна її вектору із Заходу на Схід, зневага людських прав, відкритий і явний обман громадян, яким вищим керівництвом обіцялося одне, а робилося зовсім протилежне, усе це та багато іншого,- викликало обурення українського народу.
Для українського суспільства стало очевидним, що країна стрімко рухається до цілковитого авторитаризму з його зневагою до основних людських прав і свобод, тотальною корупцією, свавіллям правоохоронних органів, репресіями та терором. Саме це й змусило українців вийти спочатку на вулиці Києва, а потім й інших міст України.
Революційні події розвивалися швидко і драматично від мирних зібрань студентства, яке було жорстоко розчавлено під ударами кийків, однак послужило запалом до підриву хвилі національної самосвідомості і привело до масових виступів, мітингів, палаючих шин по всій Україні. Але найтрагічнішим було те, що цього разу, на відміну від подій Помаранчевої революції, відстоювання власної гідності та свободи українцям вартувало чисельних людських життів.
Серед загиблих героїв Небесної Сотні є і Хмельничани. Їхні імена назавжди викарбуються в нашій пам'яті, адже вони відстоювали та боролись за наше майбутнє. Вони наша гордість та слава! Згадаємо їх:
- Бондарчук Сергій Михайлович (м. Старокостянтинів. Вчитель);
- Васильцов Віталій Валерійович (с. Гаврилівці Кам'янець-Подільського району. Майстер декоративного садівництва);
- Дзявульський Микола Степанович (м. Шепетівка. Вчитель);
- Корнєєв Анатолій Петрович (1961 року народження. Сільський голова Рудської територіальної громади Кам'янець-Подільського району);
- Мазур Артем Анатолійович (м. Хмельницький. 26 років);
- Пагор Дмитро Олексійович ( 21 рік. с. Хропотова Чемеровецького району. Студент-заочник Кам'янець-Подільського аграрно-технічного університету);
- Подригун Олександр (с. Залужжя Білогірського району. Робітник)
- Семисюк Микола Миколайович (м. Хмельницький. 27 років);
- Шеремета Людмила Денисівна (Хмельничанка. Лікар. Пенсіонерка).
На превеликий жаль трагічні події не завершилися зі втечею злочинної влади, яка закликала свого північно-східного покровителя ввести війська і як наслідок лихо прийшло в Україну: тисячі загиблих, полонених і зниклих безвісти, анексовано Крим, окуповано території України, жахлива гібридна війна, боротьба за розум українців, втрата патріотичного цвіту нації, потужна 5 колона та багато іншого.
Однак, як важко нам би не було, яке лихо нас не спідкало, ми мусимо памятати про ту жахливу ціну яку заплатив наш народ, про подвиги героїв, які віддали життя та продовжують жертвувати собою заради свободи і незалежності нашої Неньки - України.
На заході були присутні учасники Помаранчевої революції та революції Гідності: Валентига Базилюк волонтерка, засновниця громадської організації Тепло рідних сердець, координаторка громадської організації Дія; Михайло Твердохліб волонтер; Олексій Наконечний капітан військової частини А4239.
Гості поділилися своїми спогадами про ті буремні події, щоденний побут, найскладніші моменти революцій, а також відповіли на численні запитання молоді.
Хвилиною мовчання присутні вшанували память людей, які загинули, відстоюючи демократичні права та свободи України.
Під час заходу демонструвалися фотоматеріали та уривки з документальних фільмів і відеороликів, що демонстрували події періоду революції Гідності.
Даний захід спрямований на патріотичне виховання цвіту країни, збереження у його памяті інформації про події минулого, підвищення інформованості суспільства про співпрацю військових і цивільних організацій та покращення комунікації з науковими установами.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 26.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.6
39.63
42.56
42.58

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо