emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
29 Листопада 2019 Надія Шкеул 2675

Природні пологи після кесарського: ризик чи норма
Традиційно для української медицини жінку, яка попередні пологи мала кесарів розтин, направляють на повторну операцію. Але чи справді так має бути? Що є безпечнішою альтернативою - природні пологи чи повторний кесарський розтин?
Переваги та застороги
Сучасна медицина (принаймні в розвинутих країнах) вважає, що природні пологи після попереднього кесарського є безпечніші для матері та дитини, якщо для них не має абсолютних протипоказань.
Основною перевагою природних пологів є те, що не має ризику виникнення післяопераційних ускладнень, організм жінки відновлюється швидше. Безперечно, головною вимогою залишається відсутність хоч одного пункту зі списку абсолютних протипоказань. Крім того, значення має і те, який вид кесарського зробили при попередніх пологах. Якщо операція була класична, коли шов поздовжній, то варіант природних пологів відпадає. Але таку операцію проводять все рідше, зазвичай розріз поперечний і він не відноситься до протипоказань природним пологам.
Жінка має пам'ятати, що після кесарської операції їй мають видати виписку, яку вона зберігає, або передає дільничному лікареві. У цьому документі лікар, який робив операцію, вказує наступне: причини для такої операції; час пологів; скільки тривав безводний проміжок до операції; який провели вид кесаревого розтину; яким методом зашивали розріз на матці; зазначається, який матеріал для швів використовували (кетгут, синтетичні нитки); ускладнення під час операції; втрата крові. Перед випискою з пологового лікар проводить консультацію про методи профілактики різноманітних ускладнень і дає необхідні рекомендації.
Якщо причини кесарського - особливості вагітності, тоді наступна, скоріше за все, має шанс завершитися природними пологами.
Важливо знати
Одна з рекомендацій, якої дотримуються лікарі це те, що після кесаревого розтину має пройти не менше 2-3 років. Бажано, щоб ця вагітність була запланованою, організм попередньою підготовлений, і зроблено необхідні огляди й аналізи.
З огляду на попередній кесарський розтин, важливими факторами буде оцінка стану рубця. - гістерографія і гістероскопія. Лікарі рекомендують провести хоча б один з цих видів огляду через рік після операції тому, що згодом значних змін (погіршень чи покращень) не спостерігається. Якщо рубця на матці практично не видно - один з позитивних показників. Це вказує на те, що організм максимально відновився.
Крім того, будуть враховувати й те, з якої тканини сформувався рубець. Якщо зі сполучної - то така вагітність небезпечна як для життя жінки, так і для дитини. Тому важливість попереднього огляду після кесарського важко заперечити.
Пологи: природні чи стимульовані
В більшості випадків наступна вагітність у жінок, яким робили кесарський, проходить так, які в інших. Але важливим моментом для них є знайти лікаря, який підтримає бажання жінки народжувати природним шляхом. Добре, якщо саме він буде приймати пологи. З 35 вагітності стає остаточно відомо, чи не має протипоказань для таких родів. Зазвичай рубець обстежують на УЗД і роблять зовнішній огляд. Для лікарів важливо, щоб положення дитини було поздовжнім, передлежання головним. Плацента прикріплена не на рубці, найкраще - на задній стінці або на дні матки.
Якщо ж жінці вдалося уникнути кесаревого розтину і знайти досвіченого лікаря, то перед нею постає інша дилема: планові чи природні? І тут починається гаряча дискусія.
Зазвичай лікарі наполягають на тому, щоб визначити оптимальну дату родів, в потрібний час госпіталізувати жінку і штучно викликати родовий процес. Аргументують це тим, що планові пологи проводять вдень, коли є лікарська бригада, яка зможе, в разі чого, провести екстрену операцію.
З іншого боку, для жінки з рубцем на матці особливо важливо, щоб пологи не були стимульовані. Так можливість ускладнень знижується в рази. Ускладнення яке, в даній ситуації, небезпечне для життя - розрив матки по рубцю. Якщо розкриття шийки матки відбувається плавно, без медичного втручання - така ймовірність мінімальна. Пологи будуть довші, вимагають спостереження з боку лікаря, але вважаються безпечнішими, ніж стимульовані.
Якщо в Західних країнах природні пологи після кесаревого активно пропагуються самими медичними працівниками, то в Україні ситуація прямо протилежна. Якщо порівняти статистику, то 70% європейок у такій ситуації народжують природним чином. У нас же такий показник ледь дотягує до 30% і то, у великій частині випадків, жінка приїжджає в пологовий коли родова діяльність почалася. Якщо води чисті, плід не великий, відкриття шийки матки йде нормально, то лікарі не наполягатимуть на кесаревому.
Не менш важливим фактором на користь природних пологів є стан дитини. Численні дослідження показали, що кесарське для малюків є більш стресовим, а адаптація до зовнішнього світу відбувається повільніше.
В будь-якому випадку, перед тим як прийняти остаточне рішення жінці варто озброїтися інформацією і проконсультуватися з лікарем. Рішення має бути прийняте не через погану поінформованість чи страх, а на основі реальних медичних показів.
Підготували
Надія Шкеул та
Марина Гресько
ВДНЗ України Буковинський державний
медичний університет
Кафедра акушерства та гінекології

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 29.03.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.13
39.17
42.26
42.3

Архів новин

<<Березень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо