emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
6 Грудня 2019 Макарова К.В. - студентка 5 курсу, Ніцович І.Р. - доцент кафедри акушерства та гінекології Вищого державного навчального закладу України «Буковинський державний медичний університет» 1702

Наслідки краснухи у вагітних

Дитячі інфекції тому так і називаються, що найчастіше вони інфікують в дитячому віці, як правило, ще в дитячому садку.
Краснуха - гостре вірусне захворювання, яке може передаватися тільки від людини до людини. Зараження відбувається повітряно-крапельним шляхом, тобто при розмові із зараженою людиною, кашлі, чиханні. Інфікована вірусом краснухи людина стає небезпечною для оточуючих вже з 7-8 доби з моменту зараження і до 5-6 дня після появи найбільш типової для цього захворювання ознаки - висипи. Пік захворюваності на цю інфекцію припадає на весняний період.
В 1941 році N.Gregg вперше описав, наскільки ця інфекція небезпечна під час вагітності. В наші дні доведено, що краснуха ускладнює перебіг і результат вагітності, обумовлюючи в 10-40% мимовільні аборти в ранніх термінах, у 20% - народження мертвої дитини, у 10-25% - загибель його в перший рік після народження.
У перші тижні вагітності ураження ембріона відбувається через кров матері і хоріон під час загальної вірусемії вагітної. Надалі, після формування плаценти (14 тижнів вагітності і пізніше), переважає трансплацентарний характер зараження.
Вірус краснухи через кров матері під час загальної вирусемії з міжворсинчастого простору швидко проникає у фетальні судини. Далі в пупкові судини, швидко досягає ендокарда плода, звідки некротичні маси, що містять активний вірус, гематогенним шляхом розносяться по всьому організму, інфікуючи різні його органи і тканини. Вірус краснухи пригнічує поділ клітин плоду. Це можуть бути клітини серця, вестибулярного апарату, головного мозку, очей і т.д. Процес формування органу порушується, що призводить до виникнення тієї чи іншої вади розвитку плода, які іноді не сумісні з життям. На жаль, в деяких випадках вагітність при цьому закінчується абортом або мертвонародженням.
Чим менше термін вагітності, при якому жінка захворіла на краснуху, тим частіше і значніше виявляються пошкоджуючі тератогенні дії вірусу. Найбільш небезпечний перший триместр вагітності, в період органогенезу, тому, що ембріон ще не володіє захисною реакцією. В 9-12 тижнів вагітності тератогенність - 20-25%, а інфікування - 35-40%. У 13-16 тижнів тератогенна небезпека - 10-15%, інфікування - 25%.
За деякими даними, у жінок, захворівших за 6-12 місяців до зачаття, також може відзначатися внутрішньоутробне інфікування плода. Це, очевидно, пояснюється тривалим збереженням вірусів і їх ангигенів в крові матері.
У зв'язку з тим, що дана інфекція може носити прихований характер, нічим явно себе не проявляючи, вагітних жінок ще в жіночій консультації обстежують на специфічні антитіла, що виникають при контакті організму з цим вірусом. Найчастіше виявлення антитіл IgG і IgM проводять до 12-14 тижнів вагітності. Їх одночасне виявлення в крові свідчить про гостре захворювання на краснуху. Високий вміст IgG свідчить про досить хороший імунітет до краснухи, що відкидає будь-які побоювання за здоровʼя жінки і дитини. Низький вміст вимагає повторного дослідження через 2 тижні.
Ураження плода вірусом краснухи різноманітні, причому ступінь ураження не залежить від ступеня тяжкості захворювання вагітної.
Виділяють класичний синдром вродженої краснухи, так звану тріаду Грегга (вперше описав аномалії розвитку у плодів, що народилися від матерів, які перехворіли на краснуху). Це: катаракта - 75%; вади серця - 50%; глухота - 50%.
Крім класичного синдрому існує розширений синдром вродженої краснухи, який характеризується великою кількістю аномалій:
1. Мікроцефалія, мікроофтальмія.
2. Розширення тімʼячок.
3. Глаукома.
4. Ураження головного мозку.
5. Ураження вестибулярного апарату.
6. Вади розвитку скелета.
7. Гепатоспленомегалія.
8. Пороки розвитку сечостатевих органів.
9. Інші ушкодження і їх поєднання.
Тому найкращим методом захисту та профілактики буде саме вакцинація, рекомендується застосовувати кілька різних видів вакцин з живого ослабленого вірусу краснухи, які відрізняються між собою за ступенем ослаблення, імуногенності і частоти побічних дій. Памʼятайте, краще попередити захворювання ніж боротися з його наслідками.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 24.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.59
39.64
42.29
42.34

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо