emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
8 Грудня 2019 Андрій 1679

Сімейні та партнерські пологи
Останніми роками однією з широко обговорюваних тем є партнерські пологи які перестали бути чимось рідкісним. Ще зовсім недавно присутність членів родини вагітної жінки на пологах категорично заборонялась , в родовий зал допускався тільки медичний персонал. На сьогоднішній час партнерські, або спільні пологи, починають набирати популярність.
За офіційними даними, у 2004 році показник партнерських пологів дорівнював 0%. А вже сьогодні кожна друга жінка народжує у присутності чоловіка або близької людини.
Тобто 52% пологів в Україні партнерські, повідомили в Міністерстві охорони здоров'я. А от у тих регіонах, де партнерські пологи активно впроваджуються завдяки сучасним перинатальним технологіям показник партнерських пологів становить 80%.
Партнерські пологи це пологи, при яких присутні чоловік або інші члени сім'ї. Спілкування з близькими, чоловіком сааме це створює умови психологічного комфорту, а також згідно статисчних даних використання медичних препаратів при пологах значно зменшується.
Партнерський тип пологів є прогресивним зараз, оскільки найбільш наближений до природного, фізіологічного. А чим більше природного і фізіологічного, тим більший успіх кінцевого результату народження здорової дитини, зміцнення щасливої сімї.
Досить часто у майбутніх батьків під час підготовки до пологів складається певне уявлення про те, як вони повинні перебігати. Деяк інавіть прогнозують план, як все відбуватиметься. Це допомагає виробити позитивний настрій на пологи.
Одразу скажемо, що однозначної відповіді на те, чи варто йти на партнерські пологи, не існує. Найперше, що треба зробити сімейній парі зрозуміти, навіщо чоловік потрібен на пологах. Цей процесс вимагає від жінки бути спокійною та врівноваженою: звичайно ж, настільки, наскільки це можливо! І якщо чоловік буде надто хвилюватися і не зможе нічим допомогти, то він може заважати.
Партнерські пологи з чоловіком не обовязко вомають на увазі перебування майбутнього тата на всіх етапах пологів. Вінможе бути присутнім лише під час переймів, а в інший час почекати за дверима. Звісно, якщо ви самі цього забажаєте.
Необізнані чоловіки вважають, що партнерські пологи передбачають споглядання усього процессу народження дитини й часто цього бояться. Насправді це не так: на етапі потуг чоловік може знаходитись біля обличчя жінки, триматиїї за руку тощо. Іноді жінки просять чоловіка вийти з кімнати на час потуг, і цетакож нормально. Іноді чоловік сам приймає таке рішення, і тут теж немає нічого страшного.
Адже якщо майбутній батько відчуває надто сильне хвилювання, він не допоможе жінці. Дуже важливими є підтримка та врівноваженість чоловіка. Він має вселяти в майбутню матусю спокій, розуміти її з півслова та навіть по гляду і ні в якомуразі не панікувати! Не варто думати, що жінка сама прийматиме рішення і говоритиме, чого вона потребує в цю хвилину. Тож партнер має виконувати вкрайважливу місію: бути опорою, підтримкою, людиною, здатною підбадьорити й приймати рішення, в тому числі давати згоду на медичні втручання.
Перебіг пологів та протікання післяпологового періоду покращиться якщо чоловік пройшов попереднє навчання і знає, як підтримати Вас у тяжку хвилину. Він може масажувати вам спину та поперек, аби зменшити больові відчуття, допомагати знайти максимально зручне положення під час потуг, обтирати обличчя, погладжувати живіт чи руки, підбадьорювати Вас, заспокоювати та морально підтримувати.
ОТЖЕ, ПРИ ВИБОРІ ПАРТНЕРСЬКИХ ПОЛОГІВ Є НАСТУПНІ ПЕРЕВАГИ:
1. Згідно зі статистикою, більшість жінок, які народжували зісвоїми коханими чоловіками або кимось з близьких людей, народили самостійно, без стимуляції.
2. Партнерські пологи, зазвичай, проходять легше для жінки і в багатьох випадках без розривів.
3. Середньостатистична тривалість партнерських пологів зазвичай менша, ніж у жінок, які народжують без підтримки близької людини.
4. Кількість випадків оперативного розродження жінок та необхідність первинної реанімації новонароджених також суттєво знижується в пологових будинках з моменту введення практики партнерськихпологів.
5. Жінка почуває себе вільніше та спокійніше поруч із партнером, що покращує її взаємодію з дитиною, допомагає краще відчувати своє тіло.
6. Чоловіки, які свідомо пішли на такий крок, зазвичай згадують народження своєї дитини як найнеймовірнішу та найпрекраснішу подію в житті. Вони з першої хвилини відчувають себе батьком та долучаються до процесу догляду та піклування за дитиною.
7. Багато пар розповідають про покращення своїх стосунків та зміцнення сімї після спільного досвіду.
ТРИ ПРИНЦИПИ УСПІШНИХ ПАРТНЕРСЬКИХ ПОЛОГІВ:
1. Двостороння добровільна згодажінки та партнера народжувати разом. Часом майбутній тато турбується про маму протягом 9 місяців, проте не готовий випробувати себе ще й у пологовій залі.
2. Партнер має бути готовий до активної участіу пологах, а не присутності у якост іглядача.
3.До партнерських пологів необхідно підготуватися обом партнерам. до сімейних чи партнерських пологів вам допоможуть підготуватися у школі відповідального батьківства, що маєпрацювати в кожній жіночій консультації. Партнер має знати, які зміни відбувають у жіночому організміпід час переймів та після пологів, аби безпечно допомагати.
КОЛИ НЕ ВАРТО ЙТИ НА ПАРТНЕРСЬКІ ПОЛОГИ З ЧОЛОВІКОМ?
Однозначних порад тут не може бути, але точно не варто тягти чоловіка до пологового будинку лише тому, що це модно й усі інші так роблять. Єдине, що треба зробити однозначно: поговорити з ним про це, разом вивчити теорію, відвідати партнерські курси й лише потім прийняти спільне рішення.

Боднарюк Оксана Іванівна
Доцент кафедри акушерства і гінекології
Буковинського державного медичногоуніверситету
Сабашевський А.О - студент 5 курсу
Буковинського державного медичногоуніверситету

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 29.03.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.07
39.13
42.09
42.15

Архів новин

<<Березень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо