emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
8 Грудня 2019 Марія Стасів 1910

Вагітність і щеплення. Робити чи ні?

Вагітність прекрасний період в житті кожної жінки, який не завжди протікає легко й безтурботно. Під час вагітності в організмі жінки відбувається чимало змін, серед яких фізіологічне зниження імунітету. Тому вагітні знаходяться в групі високого ризику за несприятливого перебігу різних інфекційних захворювань, у них більша вірогідність виникнення ускладнень, з негативними наслідками для майбутнього малюка. Найкращий захист від багатьох інфекційних захворювань - це вакцинація. Але деякі вакцини є живими ослабленими культурами збудників. Теоретично, вони можуть стати причиною розвитку захворювання у вагітної і призвести до розвитку патологій у плода. Отож, перед вагітними виникає питання робити щеплення чи ні?
Які щеплення дозволені вагітним?
Вакцинація проти грипу. Вагітні мають більш високий ризик виникнення важких ускладнень від грипу, ніж невагітні. Вакцинацію проти грипу можна проводити під час вагітності, до настання сезону грипу (найкраще в 2 або 3 триместрі) і виключно інактивованими вакцинами. Доведено, що вакцинація вагітних проти грипу захищає не тільки майбутню маму. Антитіла передаються дитині і забезпечують її протягом перших місяців життя ефективним захистом від даного захворювання (щеплення проти грипу проводять дітям старше 6 місяців).
Вакцинація проти кашлюка, дифтерії і правця. Раніше вважалося, що дитина захищена маминими антитілами до 3-х місяців, а потім починає отримувати вакцинацію, яка дозволяє сформувати у малюка власний імунітет (перше щеплення від кашлюка малюк отримує в 3 місяці). Але в даний час колективний імунітет проти кашлюка значно знижений, і, щоб захистити дитину від цього, смертельно небезпечного захворювання, до формування у нього власного захисту, рекомендується вакцинація вагітних в терміни від 27 до 36 тижнів. Навіть якщо мама хворіла кашлюком в дитинстві.
Вакцинація проти гепатиту В не протипоказана при вагітності. Наявні вакцини містять неінфекційний антиген і не повинні створювати ризик зараження плода. Вагітні жінки, які є в групі ризику (наприклад, мали більше одного статевого партнера протягом попередніх 6 місяців, лікувались від інфекцій, що передаються статевим шляхом, вживали інʼєкційні наркотики або мали HBsAg-позитивного статевого партнера) повинні зробити щеплення.
Які щеплення заборонені вагітним?
Вагітним заборонені всі вакцини, які містять живі культури збудників захворювань. До них відносяться вакцини проти таких захворювань:
Туберкульоз (БЦЖ).
Менінгококова інфекція.
Поліомієліт.
Черевний тиф.
Вітряна віспа. Вакцинація проти вітряної віспи повинна проводитись за 1 місяць до настання вагітності, особливо бажано це зробити, якщо жінка раніше цим захворюванням не хворіла.
Кір, паротит, краснуха (КПК). Через теоретичний ризик для плода, коли мати отримує живу вірусну вакцину, жінкам слід уникати вагітності протягом 28 днів після отримання вакцини КПК. Якщо вакцина випадково введена вагітній жінці або настає вагітність протягом 28 днів після вакцинації, жінці слід звернутися за консультацією до лікаря.
Отже, не дивлячись на поширену серед населення думку про те, що вагітним нічого не можна, вагітність не є протипоказом для проведення щеплення проти певних захворювань. Особливо це стосується тих, у кого вагітність протікає в осінньо-зимовий період і ймовірність захворіти підвищується. Памятайте, найкраще лікування це профілактика, а профілактика це вакцинація.

Стасів М.М. - студентка 5 курсу, Ніцович Ігор Романович - доцент кафедри акушерства та гінекології Вищого державного навчального закладу України Буковинський державний медичний університет

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 20.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.91
39.95
42.57
42.6

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо