emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
10 Грудня 2019 Баланюк Ірина Володимирівна та Ладані Наталя Василівна ВДНЗ Україна БДМУ Кафедра внутрішньої медицини та інфекційних хвороб 846

Обережно сказ!
Сказ гостра контактна зоонозна інфекційна хвороба, яку спричинює нейротропний вірус сказу (англ. Rabies virus) з роду Lyssavirus. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту з смертельним пошкодженням центральної нервової системи (ЦНС). На сьогодні сказ реєструєтся у 150 країнах світу. Сказ зустрічається на всіх континентах, окрім Антарктиди.
Джерелом та резервуаром збудника сказу є дикі та свійські тварини, що належать до класу ссавців. Розрізняють природні осередки сказу, які формують дикі тварини (вовки, лисиці, борсуки, єнотоподібні собаки, мангусти, миші, пацюки, щури, кажани, їжаки, шакали, песці, скунси, у Центральній і Південній Америці ще й кажани-вампіри), і антропургічні, що підтримуються собаками котами, деякими сільськогосподарськими тваринами.
Механізм передачі контактний, шлях рановий. Людина заражається при укусах скаженою твариною (90 % випадків) або попаданні її слини на пошкоджену шкіру та слизові оболонки (ослинення 10 %), вкрай рідко при знятті шкури з трупів скажених тварин, особливо лисиць. Описані рідкісні випадки зараження при обскубуванні пір'я свійських птахів, яких вбила хвора хижа тварина, внаслідок клювання птахами, зокрема, орлом, півнем, при перекушуванні зубами нитки під час зашивання одягу, пошкодженого укусом хворої тварини. При цьому відбувається ослинення ранової поверхні.
У тварини слина стає заразною (контамінованою) в останні 7-10 діб інкубаційного періоду і залишається такою протягом усієї хвороби.

Клінічні ознаки хвороби у людини:
Інкубаційний період у хворої на сказ людини триває від 7 днів до року, найчастіше ж він сягає 90 днів. Тривалість залежить від місця укусу, локалізації , тяжкостіі виду тварини яка вкусила.
Залежно від передбачувального періоду будується антирабічна практика (лікування). Луї Пастер, винахідник протисказової вакцини, порівнював розвиток хвороби з рухом пасажирського поїзда. Вакцина ж він вважав, рухається із швидкістю кур'єрського поїзда. Обігнавши вірус, вона перешкодить йому дістатися до ЦНС і зробити свою чорну справу. Сучасні наукові дослідження показують, що вірус по нервових закінченнях рухається до ЦНС 3 міліметри за годину,а вакцина в 2 рази швидше.
Розрізняють три періоди сказу у людини:
1. Передвісники - 1-7 днів (буває 2-4), парестезія (оніміння) в місці укусу, збудливість, порушення психіки, ГРЗ, незрозумілий стрес, туга, похмурі думки, температура 3840 градусів.
2. Збудження починається несподівано перший напад гідрофобії: Хворий різко відкидає кухоль з водою (спазми жувальних і дихальних мязів), напади задухи стають дедалі частішими. Якщо спершу вони виникають від спроби пити воду, то згодом від самої згадки про воду, її шум, краплі дощу. Виникає акрофобія подув вітру, голосний звук, яскраве світло посилюють напад. Наростає збудження, хворий нагадує п'яну людину, бігає, агресивний, зрушує з місця важкі предмети. Сухість у роті змінюється слиновиділенням.
3. Якщо людина не померла, починається стадія паралічу, посилене слиновиділення, лежить нерухомо, галюцинує. Може почати ковтати і пити ознаки швидкої смерті. Буває атиповий перебіг сказу - без ознак збудження і неспокою.
Щоб захистити себе від захворювання, необхідно дотримуватись таких правил:
- уникати контактів з бездомними та дикими тваринами;
- вживати заходи з недопущення диких хижаків до тваринницьких ферм та інших місць розташування свійських тварин;
- мисливцям та працівникам лісового господарства під час зняття шкіри з вбитих диких тварин користуватися гумовими рукавичками, після чого, не знімаючи їх, вимивати руки у дезінфекційному розчині;
Що ж робити, коли вас покусала тварина?
- рану необхідно ретельно промити мильним розчином, а краї обробити 70% розчином спирту або 5% розчином йоду, накласти стерильну повязку;
- своєчасно звернутись за кваліфікованою медичною допомогою для вирішення питання щодо необхідності проведення антирабічних щеплень (щеплення актуальні, коли курс розпочато в перші 14 днів від моменту зараження); перш за все, звернутись до сімейного лікаря за місцем проживання, а при тяжкому випадку викликати негайно швидку допомогу за номером 103;
- під час курсу антирабічних щеплень не пропускати процедури та не переривати курс, дотримуватись режиму, встановленого лікарем, не вживати алкоголю, уникати переохолоджень та перегрівань;
- тварину, яка завдала ушкоджень людині, НЕ ВБИВАТИ, за нею необхідно спостерігати протягом 10 діб (при зверненні потерпілого за медичною допомогою лікувальний заклад інформує територіальні установи).
Памятайте, сказ вилікувати не можна, його можна тільки попередити. Бережіть своє здоровя та здоровя своїх близьких!

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 18.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.58
39.6
42.26
42.27

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо