emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
14 Грудня 2019 Атаманюк Ірина Юріїівна 1678

Куріння під час вагітності шкодить Вашій дитині!
Останніми роками число досліджень про вплив нікотину на дитину в утробі матері значно збільшилось. Це повязано зі збільшенням кількості як жінок-курців, так і випадків ускладнень у них під час вагітності. Коли ви курите, отруйні речовини потрапляють до вашої крові, а потім через плаценту передаються дитині. Вони спричиняють довготривалі ушкодження легень, мозку та систем крові у ненародженої дитини, можуть призвести до відхилень у розвитку плода, викидням та передчасним пологам.
До наслідків впливу тютюнопаління під час вагітності також відносяться:
ускладнення у матері та плода, що виникають під час вагітності;
ускладнення пологового та післяпологового періоду;
патологія новонароджених та захворювання у дитячому віці, спричинені палінням матері.
Існують різні механізми впливу паління на дитину під час вагітності. Уже під час першої затяжки нікотин, окис вуглецю, бензпірен потрапляють до організму вагітної та миттєво проникають через плаценту до плода. При цьому концентрація цих речовин в організмі дитини набагато вища, ніж у крові матері. Через 5 с після вдихання тютюнового диму порушуються матково-плацентарний кровообіг, скоротлива функція матки, виникає спазм судин плаценти, обмежується надходження поживних речовин та кисню до плода. Уже через 5 хв нікотин виявляється у тканинах та органах плода. Проникаючи через плаценту, він чинить прямий токсичний вплив на плід. Ученими доведено, що коли жінка палить, до організму плода щохвилини потрапляє близько 18% нікотину, а виділяється лише 10%. Таким чином, у крові плода накопичується нікотин, і його рівень стає вищим, ніж у матері.

Існують дані, що підтверджують прямий токсичний вплив нікотину на симпатичну ланку вегетативної нервової системи плода. Так, було доведено, що одна цигарка прискорює частоту серцевих скорочень плода та пригнічує його дихання, а навіть дві цигарки, викурені щоденно протягом останніх 10 тиж вагітності, зменшують частоту дихальних рухів плода на третину. Якщо мати щоденно палить по 15-25 цигарок упродовж всієї вагітності, у майбутньої дитини відмічають виражені зміни з боку серцево-судинної системи..
Тому відмова від куріння під час вагітності є єдиним правильним рішенням, яке дозволить як зберегти ваше власне здоровя, так і здоровя вашого малюка.
Якщо ви кинете курити до або під час вагітності, ви:
збільшуєте свої шанси народити природнім шляхом (без хірургічних втручань) та відповідно до визначених термінів;
зменшуєте вірогідність ускладнень, викидня;
зменшуєте вірогідність передчасних пологів.
Якщо ви кинете курити до або під час вагітності, для вашої дитини
знижуються ризики померти від синдрому раптової дитячої смерті;
підвищуються шанси народитися у термін та з нормальною вагою, відповідно, пошвидше поїхати додому з разом вами;
підвищується ймовірність бути спокійною та зі здоровим апетитом.
Якщо ви кинули курити до чи під час вагітності, дуже важливо не повертатися до сигарет і після народження дитини. Адже навіть якщо ви не куритимете біля дитини, шкідливі речовини з тютюнового диму лишатимуться на вашому волоссі, шкірі, одязі і все одно потраплятимуть до дитини. Більше того, грудне молоко (якщо дитина буде на грудному вигодовуванні) також міститиме шкідливі речовини, які становлять загрозу для організму немовляти.
Кинути курити ніколи не пізно до вагітності, під час або після народження дитини. Звісно, чим раніше, тим краще. Подбайте про здоровя вашої майбутньої дитини та ваше власне здоровя і благополуччя.
Підготували
Атаманюк Ірина Юріївна та Булик Тетяна Сергіївна
Кафедра акушерства та гінекології
ВДНЗ України Буковинський державний медичний університет

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 24.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.5
39.52
42.22
42.24

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо