emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
16 Грудня 2019 Березій Аліна Вікторівна 835

Два слова, одна речовина -
запорука народження здорової дитини

Мова йтиме про ФОЛІЄВУ КИСЛОТУ

Кожного року в Україні багато вагітностей закінчуються народженням дітей з вродженими дефектами невральної трубки (ДНТ), до яких відносяться spina bifida (важка вада розвитку хребта та спинного мозку, яка часто несумісна з життям, або є причиною паралічу дитини), черепно-мозкова кила та аненцефалія (смертельний стан, при якому дитина народжується з недорозвиненим головним мозком та черепом).
У більшості випадків виникнення цих важких вроджених вад можна попередити, якщо перед вагітністю та в перші її місяці щоденно вживати фолієву кислоту. Рекомендованим є прийом за 2 місяці до вагітності та перших 2 місяці вагітності.

Слід памятайти, що вроджені дефекти мозку та хребта виникають у ембріона ще ДО ТОГО, як жінка усвідомить, що вона вагітна!

То що ж призводить до виникнення вад невральної трубки?


Вади невральної трубки виникають внаслідок поєднання дії дефектних генів, успадкованих від одного з батьків, та чинників зовнішнього середовища:

вживання жінкою певних протисудомних медикаментів;
ожиріння жінки;
користування гарячою ванною на початку вагітності;
висока температура тіла на початку вагітності;
цукровий діабет матері;
недостатність фолієвої кислоти в організмі вагітної жінки.

Вважають, що 80% випадків виникнення ДНТ у дітей викликані дефіцитом фолієвої кислоти в організмі вагітної жінки.



Що таке фолієва кислота?

Фолієва кислота це основний життєво необхідний вітамін групи В, який входить до складу багатьох харчових продуктів у вигляді фолатів. Фолати синтезуються мікроорганізмами та рослинами, але майже не утворюються в організмі людини. Тому отримати необхідну кількість фолієвої кислоти можна тільки шляхом вживання продуктів з високим її вмістом (куряча та яловича печінка, томатний та апельсиновий сік, шпинат, брюсельська капуста, брокколі, картопля фрі, пророслі зерна пшениці, квасоля) та спеціальних препаратів. Цікаво знати, що біологічне засвоєння синтетичної фолієвої кислоти (таблетки) вдвічі вище за засвоєння харчових фолатів, тим більше, що значна їх частина руйнується під час приготування їжі. Тому щоденний прийом фолієвої кислоти в таблетках (0,4 мг в день) ефективніше сприяє підтриманню необхідного її рівня в організмі.

Чому жінкам потрібно вживати фолієву кислоту?


Просте правило:
Якщо Ви спроможні вагітніти,
приймайте фолієву кислоту
Доведено, що у більшості випадків (80%) ризик виникнення дефектів невральної трубки у дитини залежить від харчування матері, особливо від кількості спожитої нею фолієвої кислоти. Жінки повинні починати приймати препарати фолієвої кислоти принаймні за місяць до запліднення і продовжувати приймати її протягом першого місяця вагітності. Оскільки переважна більшість вагітностей є незапланованими, то найкраще було б жінкам дітородного віку вживати її постійно, тим більше, що фолієва кислота допомагає у запобіганні таких захворювань, як анемія, серцево-судинні хвороби, інсульт, а також рак товстого кишківника.
Однак, треба памятати, що добова доза фолієвої кислоти в таблетках не повинна перевищувати 1000 мкг (1,0 мг), якщо інакше не призначив Ваш лікар.

Матеріал підготувала Березій А. В студентка 5 курсу, 17 групи та асистент кафедри акушерства та гінекології ВДНЗ УКРАЇНИ "БДМУ" Булик Тетяна Сергіївна

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 29.07.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
41.05
41.1
44.5
44.54

Архів новин

<<Липень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо