emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
16 Грудня 2019 Боршош Марина Іванівна 2706

Гігієна вагітних
Фізіологічні зміни, що відбуваються у вагітної жінки, спрямовані на створення сприятливих умов для розвитку плода. Усі системи і органи жінки функціонують нормально, але з підвищеним навантаженням. Внаслідок порушення правил особистої гігієни, гігієни статевого життя, неправильного харчування, надмірних навантажень можуть виникати порушення нормального перебігу вагітності. А щоб цього не допустити необхідно ретельно дотримуватись рекомендацій лікаря.
Внаслідок активізації процесів обміну під час вагітності організм жінки потребує більш ретельного гігієнічного догляду за тілом (теплий душ вранці та ввечері, часта зміна білизни). Гігієнічні спринцювання під час вагітності не рекомендуються. Для підтримання чистоти зовнішніх статевих органів вагітній необхідно два рази на день підмиватися теплою водою з милом. Категорично забороняється приймати гарячу ванну, паритися в бані, сауні та парити ноги.
Молочні залози та соски слід щоденно обмивати теплою водою з наступним розтиранням жорстким рушником для того, щоб підготувати шкіру сосків до механічного подразнення (під час вигодовування дитини). Жінка повинна носити зручні бюстгальтери, які не стискають грудну клітку, а лише підтримують молочні залози, що дає можливість запобігти застійним явищам в них.
Влітку слід уникати інтенсивних прямих сонячних променів. Рекомендується за 20 хвилин до виходу на сонце наносити на шкіру сонцезахисний крем. Перебувати на сонці потрібно починати поступово в перший день більше 30 хвилин, оптимальний час засмаги до 11 ранку і після 18 вечора. Цікавим є той факт, що під час вагітності засмага пристає набагато швидше, що повязано зі зміною гормонального фону, що викликає більш інтенсивне утворення пігменту меланіну. Обовязково слід вживати більше рідини, щоб не допустити зневоднення організму. Купатися у морі, річці за фізіологічного перебігу вагітності не забороняється.
Одяг вагітної має бути зручним, мяким і просторим, без стягувальних поясів та резинок. Слід надавати перевагу бавовняній білизні, яку можна часто змінювати і прати. Починаючи з 28 30-го тижня вагітності показано носити спеціальний пояс бандаж, щоб зменшити навантаження на хребет, запобігти надмірному розтягуванню передньої черевної стінки. Взуття має бути не тісним , і не на високих підборах.
Бажано, щоб вагітна якомога більше перебувала на свіжому повітрі це корисно як для самої жінки, так і для її майбутнього малюка. Позитивний вплив має хороший, тривалий сон не менше 8 годин на добу. Слід також перед сном здійснювати невеликі прогулянки, а також ретельно провітрювати приміщення. Постіль має бути зручною, проте не занадто мякою, спати краще на правому боці.
Подорожі не забороняються, за винятком дуже далеких під час останнього місяця вагітності. Показані також помірні фізичні навантаження (не мають супроводжуватись різкими рухами, підніманням важкого), оскільки вони позитивно впливають на розвиток нервової, дихальної й серцево-судинної систем плода, знижують ризик кисневого голодування, поліпшують роботу головного мозку малюка та стимулюють кровообіг. Слід зазначити, що незначна фізична робота знижує ймовірність виникнення у вагітної мязового дискомфорту, набряку верхніх та нижніх кінцівок, зайвої ваги, варикозного розширення вен, сприяє швидкому післяпологовому відновленню.
Акушери гінекологи також рекомендують утриматись або обмежити статеві зносини перші 23 місяці та повністю припинити їх протягом останніх 2 місяців вагітності для профілактики мимовільних викиднів, передчасних пологів і розвитку запальних процесів пологових шляхів.
Харчування протягом вагітності повинно бути збалансованим та раціональним, не слід дотримуватись принципу їсти за двох, оскільки збільшення маси тіла вагітної жінки за 9-місячний період не повинно перевищувати 9 12 кг. Важливо дотримуватись режиму харчування, оптимальної кількості та співвідношення білків, жирів, вуглеводів, вітамінів та мінеральних речовин.
Майбутні матусі, насолоджуйтесь періодом вагітності адже це, безумовно, найпрекрасніший час в житті кожної жінки!

Боршош М.І. - студентка 5 курсу, Булик Т.С. асистент кафедри акушерства та гінекології Вищого державного навчального закладу України Буковинський державний медичний університет

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 29.07.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
41.05
41.1
44.5
44.54

Архів новин

<<Липень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо