emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
18 Грудня 2019 Булик Тетяна та Дудко Яна Вячеславівна 13361

Жіночі статеві гормони і їхня роль в організмі
Гормони це речовини, що виділяються в ендокринній залозі чи іншому органі із ендокринною функцію, наприклад, жировій тканині, а діють по всьому організму. Розповідаємо докладно, як діють та взаємодіють гормони і коли варто звернутися до лікаря.

Щоби клітина зрозуміла сигнал від гормону, на її поверхні чи в ядрі має бути відповідний рецептор молекула, до якої гормон може приєднатися. Рецептор запускає в середині клітини сигнальний каскад, який визначає її реакцію. Це може бути ативація чи замовкання певних генів, розщеплення жирів або активне поглинання глюкози чи амінокислот, поділ клітини чи збільшення обєму, або утворення чи виділення клітиною інших гормонів.

Якщо гормону забагато чи замало або рецептори його не сприймають, то говорять про гормональні порушення. Можна мати, наприклад, нормальний рівень гормону росту, але неробочі рецептори і, як наслідок непропорційний розвиток.
Гормони визначають ріст та розвиток, обмін речовин, стан статевої системи і розмноження, водно-сольовий баланс, реакцію на стрес. настрій та інші речі.


Науці відомо близько 100 гормонів, але є 5 особливо важливих для жіночого організму. Їх ще називають гормонами молодості. Саме вони допомагають зберігати красу шкіри, волосся і нігтів на довгі роки.



Естроген

Естроген жіночий статевий гормон, який виробляється в яєчниках і надниркових залозах. Він відповідає за статеву і репродуктивну функції, пружність і молодість шкіри, красу волосся, нормалізує роботу серця, забезпечує міцність кісток і захищає судини від відкладення холестерину. Крім того, естроген заспокоює нервову систему і покращує память. Достатня кількість гормону віддаляє настання менопаузи, а значить, подовжує молодість.

Дефіцит естрогену викликає депресію і різку зміну настрою, передчасне старіння шкіри, зниження розумової активності та статевого потягу, погіршення стану волосся і небажане оволосіння на різних ділянках тіла (обличчя, груди, руки). Надлишок гормону призводить до надмірної повноти в області живота і стегон, а також загрожує появою доброякісних пухлин.

Нормалізувати рівень естрогену допоможе підтримка нормальної маси тіла, відмова від куріння і правильне харчування. Фітоестрогени, гормони природного походження, містяться в бобових (зелений горошок, квасоля, нут), насінні льону, висівках, абрикосах, чорному перці і ревені. Також вони є в травах: хмелі, ромашці, липі, арніці, шавлії.

Тестостерон

Тестостерон вважається чоловічим статевим гормоном, але виробляється і в жіночому організмі, так само як і естроген в яєчниках і надниркових залозах. Як показали дослідження вчених, тестостерон надзвичайно важливий для жіночої краси та здоровя. Гормон стимулює метаболізм, сприяє регенерації клітин шкіри, зміцненню кісток і суглобів, тонізує мязи, пробуджує лібідо і навіть підвищує самооцінку.

Надлишок тестостерону в жіночому організмі викликає вугровий висип, підвищене оволосіння і потовщення шкіри. Дефіцит проявляється в млявості і апатичності.

Привести в норму рівень гормону допоможуть фізичні вправи і вживання в їжу продуктів, що містять цинк і марганець. Цими речовинами багаті шпинат, гречка, вівсяна крупа, морська риба, морепродукти, пшеничні висівки, зелені овочі, арахіс.

Соматотропин

Соматотропин гормон росту і краси, який виробляється в гіпофізі головного мозку. Він давно застосовується в медицині для лікування зупинки зростання, але не так давно вчені відкрили і його омолоджуючі властивості. Експеримент показав, що після 6 місяців прийому гормону у 60-річних людей значно покращився стан шкіри і відбулася заміна жирової тканини на мязову.

Соматотропин контролює мязовий тонус, стан суглобів і кісток, спалює жири, сприяє збереженню молодості тканин і ясності розуму. Крім того, він відповідає за тонус мязів, що підтримують груди. Нестача гормону призводить до вялості мязів і обвисання шкіри.

Стимулюють вироблення соматотропіну нежирні білкові продукти, такі як риба, сочевиця, горіхи, маложирні або знежирені сири і сир. Ще один спосіб активізувати гормон фізичні вправи.

Мелатонін

Мелатонін називають гормоном сну, гарного настрою і відмінної фізичної форми. Виробляється він в епіфізі головного мозку. За твердженнями вчених, саме мелатонін може подарувати людині додаткові 10-15 років життя. Основна функція гормону дотримання режимів сну і неспання, що допомагає зберігати молодість на клітинному рівні. Крім того, мелатонін регулює діяльність ендокринної системи, роботу головного мозку і процеси травлення, нормалізує кровяний тиск і має антиоксидантні властивості.

Вироблення в організмі мелатоніну різко зменшується після 40 років. Активізувати гормон допомагає їжа, багата вуглеводами (макарони, картопля), а також риба, горіхи і мясо птиці. Ці продукти краще вживати або самі по собі, або з овочами, але ні в якому разі не з жирною їжею, оскільки підвищена кількість жиру перешкоджає виробленню мелатоніну.

ДГА

Під цією абревіатурою ховається гормон зі складною назвою дегідроепіандростерон. ДГА, який називають гормоном стрункості, виробляється залозами і є синтезом чоловічих і жіночих гормонів. Він стимулює поділ клітин, підтримує організм в тонусі, зміцнює імунітет, поліпшує обмін речовин і перешкоджає накопиченню жиру.

Недостатня кількість гормону підвищує ризик виникнення таких хвороб, як остеопороз, рак, інфаркт, старече слабоумство.

У 25-30 років рівень ДГА в організмі максимальний, але до 40 років його вироблення зменшується майже в 2 рази. Щоб підтримувати гормон на потрібному рівні, варто включити в свій раціон морську рибу, авокадо, оливки і оливкова олія.

ЯК ДБАТИ ПРО ГОРМОНАЛЬНЕ ЗДОРОВЯ?

Не обовязково здавати гормональну панель, щоб бути певними, що все гаразд. Слід уважно ставитись до свого стану і вчасно звернутися до лікаря після огляду він скаже, який само аналіз слід здати.

Загальніпорадидосить універсальні. Про що би не йшлося, слід правильно харчуватися і бути фізично активними.

Дотримуйтеся здорового режиму сну. Бажано спати не менше 7 годин. Люди, яким хронічно бракує сну, більш схильні до тривожності, переїдання, зростають ризики діабету другого типу чи порушеня біоритмів.

Їжте якомога менше цукрів та білого борошна. Каші та цільнозерновий хліб значно кращі джерела вуглеводів. Вони стануть на заваді розвитку діабету.

Не треба постійно перекусувати і боятися падіння глюкози, якщо тільки у вас не діабет. Робіть достатні перерви між прийомами їжі так клітини не втрачатимуть чутливість до інсуліну.

Споживайте достатню кількість йоду. Без йоду щитоподібна залоза не може утворювати тиреоїдні гормони. Денна потреба йоду до 150 мг. Це важко порахувати просто користуйтеся йодованою сіллю (її слід додавати в холодні страви) та їжте морську капусту.

Пильнуйте індекс маси тіла та обєм талії. Ці показники ви можете дізнатися в сімейного лікаря, якщо вдома постійно забуваєте це зробити. Саме вага і співвідношення талії і стегон є хорошими індикаторами ризику гормональних порушень та серцево-судинних хвороб.

Знайте про існування гормональної терапії та застосування гормональних контрацептивів з терапевтичною метою. Але в жодному разі не займайтеся самолікуванням.

Будьте фізично активними. Це відволікає нас, завдяки цьому ми заспокоюємося, витрачаємо калорії, знижуємо рівень цукру та вагу, а отже, захищаємо тіло від утворення зайвих естрогенів жиром.

Киньте курити. Куріння може впливати на рівень гормонів щитоподібної залози.

Для жінок критично якомога менше споживати алкоголь, адже він впливає на обмін естрогену і таким чином підвищує ймовірність розвитку гормон-залежних пухлин.

Не користуйтеся пластиком, що містить фталати: це пластик типів 3, 6 та 7. Не нагрівайте їжу в пластикових контейнерах і не наливайте в пластик гаряче. Фталати втручаються в роботу статевих гормонів.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 20.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.91
39.95
42.57
42.6

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо