emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
18 Грудня 2019 Булик Тетяна Сергіївна та Лукиянова Діана Миколаївна 8762

Фізіологічні зміни в організмі жінки під час вагітності

Вагітність це природний процес, що починається із запліднення яйцеклітини та закінчується народженням дитини. Триває вагітність в середньому 280 днів, тобто, 40 тижнів (або 9 місяців).

Вагітність є додатковим навантаженням на організм жінки. Для забезпечення життєдіяльності, росту і розвитку ембріона та плода в організмі матері відбуваються суттєві зміни, які стосуються практично всіх систем організму.Починаючи з найперших днів, організм жінки повністю перебудовується, щоб підготуватися до пологів і появи нової людини на світ. Кожна система організму підлаштовується до нового стану за власною схемою.

1) Гормональна система вступає в дію першою. Хоріонічний гонадотропін, або гормон вагітності, вже на 6-8 день повідомляє всьому організму про новий стан. Зменшується число жіночих гормонів, які раніше регулювали менструальний цикл. Зростає вміст простагландину - гормону, що зберігає вагітність. Звичайно, ці зміни позначаються на поведінці та характері. Плаксивість і вразливість вагітних, капризи, перепади настрою - все це наслідки зміни гормонального фону.

2) Оскільки гормони виробляються в залозах внутрішньої секреції, самі залози теж змінюються. Гіпофіз, наднирники, яєчники перебудовуються в новий режим роботи. Виділені ними речовини тепер сприяють зростанню матки і молочних залоз.
гіпоталамус: супраоптичні та паравентрикулярні ядра посилюють синтез окситоцину та вазопресину, вони також беруть участь у регулюванні секреції аденогіпофізом фолі-, лютропіну, кортикотропіну й тиротропіну;
гіпофіз: збільшення передньої долі гіпофізу за рахунок гіперплазії та гіпертрофії його клітин, зростає секреція гонадотропних гормонів, збільшується продукція пролактину, пригнічується продукція СТГ;
щитоподібна залоза: збільшується у розмірах (у 35-40% вагітних), функція її посилюється, але залишається еутиреоїдною, підсилюється продукція тироксин-зв'язувального глобуліну (дія естрогенів), підвищуються рівні загального Т3 та Т4, рівень вільного Т4 залишається в межах норми;
паращитоподібні залози функціонують з підвищеною активністю, у разі зниження їх функції розвивається гіпокальціємія, що проявляється судомами, спазмами пілоричного відділу шлунку, астматичними явищами;
наднирники підсилюють продукцію глюкокортикоїдів, які регулюють вуглеводний та білковий обмін, і мінералокортикоїдів, що регулюють мінеральний обмін;
підвищується інсулінорезистентність (чутливість до інсуліну знижується на 50-80%), знижується споживання тканинами глюкози, знижується рівень глюкози в крові;
яєчники: утворюється нова залоза внутрішньої секреції - жовте тіло, що продукує прогестерон (знижує збудливість і скоротливу здатність матки, створює умови для імплантації плідного яйця та правильного розвитку вагітності), функціонує перші 3,5-4 місяці вагітності.

3) Дискомфортні стани. Під час вагітності доволі часто виникають типові дискомфортні стани, які не мають серйозних наслідків, але призводять до значного дискомфорту і неприємних відчуттів у вагітної. До таких станів слід відносити: втома, ранкова нудота/блювота, печія, закрепи, болі у спині, геморой, набряки ніг.

4) Нервова система реагує на зміни в гормонах і теж пристосовується. Саме зміни в нервовій системі викликають нудоту і блюввання в першій половині вагітності. У цей період процеси збудження переважають над процесами гальмування. А ось у другій половині вагітності процеси гальмування поступово беруть верх - з цим пов'язана сонливість і ослаблення когнітивних функцій вагітної. На цю жертву організм йде, щоб згладити шок від родової активності.

5) Зміни в серцево-судинній системі пов'язані з тим, що у вагітної жінки з'являється третє коло кровообігу - матково-плацентарний, через який плід забезпечується материнською кров'ю. Зростає маса тіла і об'єм циркулюючої крові - з 4000 до 5200 мл в середньому; посилюється метаболізм. Через це збільшується обсяг серцевого ритму, тобто кількість крові, яке серце переганяє під час скорочення. У здорової жінки серце швидко пристосовується до додаткових навантажень, але в деяких випадках можливі ускладнення.

6) На травну систему припадає збільшене навантаження. По-перше, гальмується секреція шлункового соку, через що процес травлення сповільнюється. По-друге, кровопостачання травної системи не збільшується - кров потрібна для немовляти. Тому слабшає перистальтика кишечника, через це вагітні часто скаржаться на запори. Крім того, плід тисне на шлунок, через що частина харчової маси може повертатися в стравохід і викликати печію. Тому вагітним на останніх тижнях рекомендується дробове харчування - частий прийом їжі невеликими порціями.

7) Легені та інші органи дихальної системи також адаптуються до підвищеного навантаження. Кисню потрібно більше, але при цьому зростаючий живіт підпирає грудну клітку і тисне на діафрагму. Легкі збільшуються в ширину, частота дихання частішає.

8) Видільна система теж працює за двох, виводячи з крові токсини, вироблені двома організмами, матері і дитини. Тому добовий обсяг сечі може вирости. При цьому сечовий міхур знаходиться в гіпотонус через гормон простогландин.

9) Опорно-руховий апарат. Головні зміни в хребті відбуваються під вагою зростаючого живота. Поперековий лордоз стає глибше, і від незвичного вигину жінка може страждати від болів в спині. Незадовго до пологів в організмі починають виділятися гормони, що сприяють розм'якшення суглобів. Це потрібно для того, щоб голова дитини пройшла через таз матері, не травмуючись.

10) Обмін речовин. В організмі вагітної жінки відбувається накопичення поживних речовин і води. Але в нормі прибавка у вазі не повинна перевищувати 12-15% від початкової ваги жінки. Крім того, зростає потреба у вітамінах, особливо в тих речовинах, які організм не може синтезувати самостійно. Основний обмін збільшується на 20%; збільшується потреба у кілокалоріях у середньому до 2000 - 3200 ккал у день (150 ккал/день у І триместрі і 350 ккал/день у II та III триместрах вагітності); підсилюються пластичні процеси (перевага процесів анаболізму над процесами катаболізму); посилюється синтез РНК , що призводить до підвищення синтезу білків у рибосомах.

За час вагітності кожна з систем організму жінки трансформується перед пологами. І жінка, і спостерігаючий лікар повинні стежити за станом всіх систем, щоб вчасно помітити можливі проблеми.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 19.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.62
39.65
42.2
42.22

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо