emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
18 Грудня 2019 Коновальчук Максим Іванович 3022

Фізіологічні зміни в органах кровотворення та ендокринної системи під час вагітності

Перш за все розгляньмо зміни в ендокринних органах під час вагітності
1 Фаллопієві труби
По мірі того як матковий кінець піднімається а той кінець де фімбрії утримується на місці інфундібулярно тазовою звязкою фаллопієва труба розташовується майже вертикально. ЇЇ довжина збільшується а товщина зменшується бо вона втягується і мязи її стають більш гіпоторофовані, епітелій сплохується я і подекуди проступає децидуальний шар.
Яєчники
Ріст та функціональність жовтого тіла досягають максимуму на 8 тижні вагітності. В цей час він досягає 2,5 см та на ньому з'являються цисти.
Він виглядає яскраво помаранчевим, потім жовтіє і стає блідим. Яєчник регресує внаслідок зменшення секреції людського хоріонічного гонадотропіну плацентою.
Колоїдна дегенерація починається на 12му тижні а потім кальцифікується.
Гормони естроген та прогестерон що секретуються жовтим тілом створюють середовище для підростаючого плідного яйця поки плацента не переймає цю гормональну функцію.
Набір ваги
В нормальних умовах породілля набирає до 11 кг за вагітність. Приблизно 1 кг за перший і по 5 кг за 2 та 3 триместри. Маса розподіляється приблизно так:
Плід 3.3 кг
Плацента 0,6 кг та ліквор 0.8 кг
Матка 0.9 кг та груди 0.4 кг
Набір жиру 3.5 кг
Збільшення оцк 1.3 кг
Збільшення позаклітинної рідини 1.2 кг
Обмін мікроелементів
Внаслідок підвищених рівнів прогестерону та естрогену а також збільшенню вмісту альдостерону як наслідок активації ренін-ангіотензинової системи та внаслідок збільшення рівня вазопресину зростає рівень натрію та калію що затримують воду. Вони можуть затримати до 6.5 літрів води.
Контроль ваги
Набір ваги понад пів кг на тиждень або понад 2 кг на місяць може бути ознакою пре-еклампсії
Стала вага аб о втрата ваги свідчить про загибель плода
Гематологічні зміни
обєм крові починає зростати від шостого тижня та досягає 40-50% від початкового на 30-32 тижнях. Таким він лишається я до пологів.
Об'єм плазми
Починає зростати від 6 тижня та зростає на 50% до 30 тижня гестації. Обєм плазмизростає на 1.25 літри, плазми більше при багатоплідді або великому розмірі плода.
Еритроцити та гемоглобін
Еритроцитарна маса зростає на 20-30%. Зростання починається на 10 тижні та продовжується до самих пологів. Надходження заліза в достатній кількості може додати до 30% зростання еритроцитарної маси. Рівень еритропоетину підвищений.
Порушення пропорцій між плазмою та еритроцитарною масою породжує стан гемодилюції. Навіть на фоні зростання загального гемоглобіну на 18-20% його концентрація падає приблизно на 2 %. Також падає концентрація еритроцитів та гематокрит.
Переваги гемдилюції полягають в тому що зменшена вязкість крові покращує кровообіг між матірю і плодом. Цей ефект підсилюється зниженням афінності материнських еритроцитів до кисню наприкінці вагітності.
Також збільшення оцк та змі ни гематокриту компенсаторно захищають жінку від крововтрати під час пологів.
Лейкоцити та імунна система
Нейтрофільний лейкоцитоз виникає під час пологів ш пояснюється підвищеним рівнем естрогену та кортизолу.
Імунна система переходить від клітинно опосередкованих цитотоксичних імунних відповідей до переважання гуморальної ланки імунітету.
Білки плазми
Білки плазми збільшуються від нормальних 180г (у невагітних) до 230 г перед пологами, але внаслідок гемодилюції концентрація білка падає від 7г% до 6г%.
Через падіння рівня альбумінів від 4,3 г% до 3г% - приблизно на 30%.
Фактори згортання крові
Вагітність це стан гіперкоагуляції. Рівень фібриногену піднімається на 50% від 200-400 мгдл до 300-600 мгдл.
ШОЕ як наслідок підняття рівнів фібриногену та глобуліну та зменшення вязкості крові ШОЕ збільшується в 4 рази. Тож ШОЕ під час вагітності має мале діагностичне значення.
Кількість тромбоцитів зменшується до 15% або залишається незмінною.
Можливе таке явище як Гестаційна тромбоцитопенія.
Фібринолітична активність пригнічена протягом 15 хвилин після пологів.
Серцево-судинна система
Анатомічні зміни
Внаслідок підняття діафрагми через збільшення матки серце зміщується вверх та назовні.
Верхівковий поштовх зміщується до 4 міжреберного проміжку.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 26.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.52
39.55
42.29
42.32

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо