emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
20 Грудня 2019 Бабюк Деніела Володимирівна 3378

Резус-конфлікт при вагітності
Якщо у майбутньої мами негативний резус-фактор, то радісна звістка про вагітність може захмаритися розвитком конфлікту між її кров'ю і кров'ю малюка. Як пом'якшити наслідки?

Як впливає резус фактор на вагітність?
Резус-фактор - це білок, розташований на поверхні червоних кров'яних тілець - еритроцитів. Від того, є він чи ні, і буде залежати резус крові - позитивний або негативний. Приблизно у 85% жителів нашої планети це речовина присутня, вони класифікуються як резус-позитивні. У решти 15% воно відсутнє - таких людей називають резус-негативними. Їх кров несумісна за своєю природою, тому, якщо у майбутньої мами кров зі знаком -, а у тата + (і її успадкував малюк), можливий розвиток резус-конфлікту - імунної відповіді крові матері на еритроцитарні антигени плода, при якому утворюються антитіла.

Резус-конфлікт при першій вагітності такої пари, швидше за все, не відбудеться і вагітність пройде нормально, адже, якщо раніше жінка не зустрічалася з резус-позитивною кров'ю, у неї немає антитіл, а значить, немає і ризику резус-конфлікту з плодом. Однак при наступних вагітностях все інакше: еритроцити, що проникли в великій кількості в кров матері, плода залишають клітини пам'яті, що сприяють швидкої вироблення антитіл проти резус-фактору. Імовірність розвитку такого сценарію збільшується, якщо раніше у жінки були позаматкова вагітність, штучний або самовільний аборт (викидень), проводилося переливання крові або інші інвазивні процедури при вагітності, або після пологів була відсутня профілактика з резус-позитивним плодом.

Небезпека резус-конфлікту при вагітності
Щоб контролювати ситуацію, вагітній визначають групу крові і резус при першому ж візиті в клініку. Якщо кров у майбутньої мами зі знаком -, обов'язково обстежують і тата. У разі повторної вагітності антитіла визначають відразу при взятті на облік (плід починає виділяти антигени з 6-го тижня), потім на 20-му тижні, далі - кожні 2-4, якщо антитіла виявлені.

Наростання титру антитіл свідчить про резус-конфлікт, і це небезпечно, адже, проникаючи через плаценту, вони сприяють руйнуванню еритроцитів плода, що призводить до розвитку у нього гемолітичної хвороби (в такому випадку аналіз на антитіла роблять частіше). При цьому, внаслідок руйнування еритроцитів в крові підвищується рівень білірубіну, а в високих концентраціях ця речовина не тільки викликає жовтяничне забарвлення шкіри, але і є токсичною для головного мозку - може спровокувати порушення функцій слуху та мовлення, ось, чим небезпечний резус-конфлікт при вагітності.

Також, щоб компенсувати вироблення еритроцитів замість пошкоджених, істотно посилюється функція печінки і селезінки, і якщо їх робочих резервів недостатньо, у плода розвивається анемія. У важких випадках резус-конфлікт може призвести до вродженої водянці (набряку) плода і його загибелі. Але цього не допускають - гемолітична хвороба плода визначається за допомогою УЗД ще в утробі матері.

Профілактика
Головна гарантія народження здорового малюка у жінки з негативним резусом - своєчасне введення антирезусного імуноглобуліну - речовини, що нейтралізує резусний антиген.

Ця процедура рекомендується в певні періоди:

-28-32-й тиждень вагітності;
-через 48 годин після аборту або викидня;
-протягом 72 годин після пологів (якщо малюк резус-позитивний);
-відразу після амніоцентезу чи біопсії хоріону;
-при перших ознаках (кров'яних виділеннях) загрози переривання вагітності до 28 тижнів;
-при відшаруванні плаценти.
Така методика дозволяє знизити ризик розвитку гемолітичної хвороби у плода майже в 10 разів. Однак, при наявності під час вагітності титру антитіл, введення антирезусного імуноглобуліну протипоказане!

Зазвичай розродження при резус-конфлікті проводиться раніше запланованого терміну - таке рішення приймають спільно неонатологи, акушери та лікарі пренатальної діагностики. Лікування резус-конфлікту - комплексне: інфузійна терапія, фототерапія, а у важких випадках штучне переливання крові.

Бабюк Д.В.-студентка 5 курсу,Булик Т.В.,асистент кафедри акушерства та гінекології БДМУ

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 20.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.91
39.95
42.57
42.6

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо