ye-logo.v1.2

Український волейболіст про ситуацію в Італії: «Люди об’єднались і дотримуються всіх правил»

Спорт 2436

Олег Плотницький, який виступає за італійський клуб «Перуджа», розповів про своє бачення ситуації в Італії через коронавірус.

Італія є другою країною в світі (після Китаю), в якій зафіксована найбільша кількість людей, захворівших на коронавірус COVID-19. Станом на 18 березня, за даними на карті поширення коронавірусу від Центру системних досліджень та інжинірингу при Університеті Джона Хопкінса, захворіли понад 31,5 тисячі людей (одужали майже 3 тисяч, померли понад 2,5 тисячі). Італія на карантині. З Італії не всі українці, за певних обставин, нині можуть повернутися додому. Серед них і капітан збірної України з волейболу, догравальник ВК «Перуджа» Олег Плотницький, батьки якого мешкають у Хмельницькому, і де він робив свої перші кроки в волейболі.

Журналіст сайту «Є» поговорив з Олегом про ситуацію, яка слалася в Італії через спалах вірусу, ліки від якого ще не знайдені. Зауважимо, що розмова відбулася 17 березня 2020 року, а тому навіть за один день ситуація в Італії могла змінитися.

- В Італії карантин. Мене цікавлять твої враження, що ти бачиш, чи є у вас багато людей на вулицях, черги?

- У Перуджі великих черг не було, як показують у Мілані чи ще десь, тут такого не було. Було, може десь чоловік п’ять стоїть, але це все робилось, що б просто не було багато людей в середині супермаркету, тому запускали по дві-чотири людини. Дві-три вийшли, дві-три зайшли. Якоїсь паніки серед людей не було, всі дотримуються карантину. Дуже мало машин, практично немає людей на вулицях, які просто гуляють. Максимум ті, які просто бігають зранку. Італія співає, так як і показують, люди виходять на балкони, співають на підтримку медиків. Немає великої паніки, люди об’єднались і реально дотримуються всіх правил.

- Тобто всі сидять вдома?

- Так. Але деякі, як я розумію, їздять ще на роботу. У супермаркети ходити можна. А ось якісь розваги, бари, кафе - все закрито. Може один-два заклади працюють, але вони працюють за скороченим графіком. Всі в масках, більшість носить рукавички. Навіть самі італійці кажуть, що тиждень-два тому, вони не сприймали цю ситуацію, цю хворобу серйозно. Але сьогодні вони вже розуміють, що це реальна проблема, реальний вірус, який вбиває людей і поширюється швидко.

- Зараз в Італії всі дисципліновані? Люди реально дотримуються правил гігієни? От нам в Україні кажуть, що потрібно частіше мити руки, зберігати дистанцію між людьми. В Італії теж такі поради?

- Так, у супермаркетах є лінії на підлозі для того, щоб коли черга стоїть, то там є десь метр чи півтори між людьми, і це все є у всіх магазинах. Стоять дозатори з антисептиком, серветки стоять вологі, все є. Більшість дотримуються, я це бачу. Ще тиждень тому люди могли гуляти в парку, нині вже такого немає. Виходять з собакою погуляти, але це на хвилин десять. Це можна, ніхто не заставляє сидіти дома. Але немає такого, як раніше, що люди десь збиралися. Нині вийшли, погуляли, заїхали в супермаркет і додому. Є поліція в місті, але не багато.

- У чемпіонаті Італії перерва на карантин, ви взагалі тренуєтесь з командою?

- Ні, неможна взагалі тренуватись в залі, деякі дома тренуються. Ми чекаємо до 23 березня, має бути нарада усіх клубів. Як говорить президент федерації (волейболу Італії – прим.авт.), я сьогодні зранку читав інтерв’ю, вони хочуть зробити якось так, щоб дограти чемпіонат. Більшість говорить про те, що нічого не буде. Можливо, до 23-го досидимо тут і потім нас розпустять, тому що ситуація не покращується.

- А ти взагалі думав над тим, якщо 23 березня закінчиться чемпіонат в Італії, як будеш повертатись в Україну? Це ж проблематично.

- Відверто кажучи, навіть не думав. Я знаю, що все перекрито, я дивлюсь новини кожного дня, випуски з різних каналів. Не знаю як буде і що робити, думаю, що може клуб допоможе. Тому що не одна Україна перекрила кордони. Я думаю, що в нас є багато легіонерів, то може допоможе клуб. Подивимося.

- Щодо коронавірусу, клубні лікарі дають якісь поради? До прикладу, частіше мити руки, носити маску медичну. Що робити?

- Вони сказали менше виходити на вулицю. Якщо потрібно в супермаркет, то йдіть в супермаркет. Але, знову ж таки, дотримуйтесь дистанції. Все купили, приїхали додому, помили руки. Якого плану чи щось нового, чого ми не знаємо, немає. Головне дотримуватись гігієни, щоб все було чистеньким. Мити продукти. Особливо м’ясо. Паніки в очах людей немає, вони вже починають дотримуватись цього карантину. Хоча деякі скуповують туалетний папір, як у нас в Україні, але я таких людей мало бачив.

- А макарони, гречку, сіль в Італії скуповують чи ні?

- Неможу сказати, що скуповують, можливо в перші дні скуповували, може трохи більше брали, чим потрібно. Але, знову ж таки, можливо якогось сорту, якоїсь картоплі… Але всі товари є. Я сьогодні був в магазині, все нормально. Якщо не дивитись, що люди в маска, то, напвено, і не знав би про цю ситуацію.

- А маски, антисептики є в італійських аптеках?

- Не знаю, нам видав клуб, щоб в маркет їздили. Я не купував. Знаєте, вона ж має бути респіраторна, з фільтрами, а ці прості маски (медичні – прим.авт) - вони не врятують нікого. Якщо ти вже хворий, то тоді потрібно вдягнути, щоб не розносити хвороби. А якщо ти не хворий, а до тебе підійде хворий, то можна сказати йому «дякую» і все.

- Твої батьки зараз в Хмельницькому. Кожного дня спілкуєтесь?

- Та як завжди, чесно кажучи, день через день. Вони знають, що все нормально, ми з ними про це розмовляли, немає в них якоїсь паніки, якогось страху великого. У нас все спокійно. Всі знають, що потрібно дотримуватись карантину, правил.

- Італійські медики дають якісь прогнози? Ти читаєш італійську пресу, дивишся італійські канали, що там говорять? Чи поки що без прогнозів?

- Нічого особливого не говорять. Я стараюсь дивитись українські новини і трохи читати італійські. Дивлячись наші новини, то в мене таке враження, що в Італії немає продуктів, нічого немає, люди повбивають один одного чи скоро почнуть так робити. Але цього немає! Все нормально, продуктів вистачає. Не бачу і конфліктів. Всі дотримуються черги, більшість дотримується правил.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую