ye-logo.v1.2

Спаржа – у тренді: як її вирощують на Хмельниччині, з чим готують та чим вона корисна

Суспільство 4839
Спаржевий сезон недовгий – близько місяця. Збирають пагони з приходом стійкого тепла – приблизно з травня до червня
Спаржевий сезон недовгий – близько місяця. Збирають пагони з приходом стійкого тепла – приблизно з травня до червня. Фото: надане Іванною Білоус

Сезон спаржі короткий - всього місяць.

Спаржа – не має нічого спільного зі спаржевою квасолею, якою нас не здивуєш. Її сезон – це кінець квітня та травень, залежно від погоди. Хоч в хмельницьких супермаркетах та на ринку спаржа – все ще рідкість, а ціни на неї стартують від 200 гривень за кілограм, нині з нішевого продукту вона стає все популярнішою – як у фермерів, які її вирощують, так і в споживачів.

Успішно спаржу вирощують і на Хмельниччині. 10 соток цієї культури росте в селі Прислуч на присадибному господарстві родини Білоус. Вирощуючи сотні найрізноманітніших сортових овочів, квітів, розсади, родина  розвиває господарство за принципами пермакультури (пермакультура – підхід до ведення сільського господарства, що працює в гармонії з природними процесами і з мінімальними витратами праці та без шкоди для довкілля). Спаржа якраз дуже вдала у цьому плані культура, розповіла сайту «Є» Іванна Білоус.

Екзотика чи рідне, але призабуте

Спаржа або аспарагус – для українців, виявляється, не така вже й екзотика, каже Іванна.

«На території України спаржа росте в дикому вигляді – на луках, біля річок, - розповідає вона. - Колись холодок, як називають в нас аспарагус, ріс біля кожної сільської хати, його додавали до букетів. Щоправжа, вже в такому вигляді спаржа – не їстівна. До столу годяться лише весняні молоді пагони, які пробиваються з-під землі»/

Під спаржеві насадження родина відвела площу в десять соток. Закупили сортові варіанти для професійного вирощування. Як каже Іванна, така спаржа має товстіші стебла, ніж дика.

Родина Іванни Білоус вирощує сотні найрізноманітніших сортових овочів, квітів, розсади, а також сортову спаржу. Фото: надане Іванною Білоус

Врожай родина збирає вже другий рік. У сезон зрізають пагінці щодня.

«Посадили ми спаржу чотири роки тому, – каже Іванна. – Після висаджування два роки спаржу не зрізають. Дають їй можливість, щоб вона набралася сили. Це також впливає на вартість продукту, адже фактично два роки її потрібно доглядати, не збираючи урожаю».

Оскільки господарство Білоусів позиціонує себе як пермакультурне, то багаторічники, як наприклад, спаржа якраз чудово для цього підходить.

«Нам дуже важливо використовути в насадженнях багаторічні рослини, - розповідає Іванна. – Адже в пермакультурі переважають саме багаторічні насадження. Спаржа – якраз чудовий багаторічник. На постійному місці на професійних ділянках може рости та давати врожай протягом понад восьми років. Утім, є випадки, коли на одному місці спаржа росте і протягом 20-ти років».

Насадження спаржі родина планує розширювати.

«Ми робимо ставку на вирощування екологічно чистого продукту, - каже господиня. - У нас не такі великі ділянки, тож нам не доводиться використовувати якісь гербіциди чи засоби захисту. Усе обробляємо вручну. До речі, на спаржу знайшовся один шкідник – спаржевий жук, який обгризає молоді пагони. Звісно, на великих територіях рослини від шкідника обробляють хімію, але в нас площа невелика, тож коли ми ріжемо спаржу, а це робиться щодня, шкідника збираємо руками».

«Хочемо поширити культуру споживання спаржі»

В насадженнях родина Білоусів перевагу віддає зеленій спаржі. Іванна розповідає, що це не лише смачний, а й корисний дієтичний продукт. Вона містить велику кількість мікроелементів і вітамінів, а також клітковини. Крім того, спаржа багата на фолієву кислоту, яка знижує ризик розвитку депресії та зміцнює нервову систему».

Хоч спаржа – все ще нішевий продукт, попит на неї зростає, каже Іванна. Окрім того, що спаржею смакує вся родина, продукт реалізовують на замовлення.

Хоч спаржа – все ще нішевий продукт, попит на неї зростає, каже Іванна. Фото: надане Іванною Білоус

«Переважно спаржу в нас замовляють люди з великих міст, - які вже знайомі з цим продуктом та як то кажуть, розпробували його, - зізнається Іванна Білоус. - Люди з периферії менше знають цей продукт. Але коли до нас приїжджають покупці за іншими рослинами – пропонуємо їм спаржу також, знайомимо з цим продуктом, вирощуванням та смаком. Так хочемо поширити культуру споживання цього корисного продукту і зробити його доступнішим кожному».

Спаржевий сезон недовгий – близько місяця. Збирають пагони з приходом стійкого тепла – приблизно з травня до червня. Далі рослину залишають, щоб вона набрала сили та заклала бруньки на наступний рік.

З чим смакує та як готувати

Спаржу їсти можна навіть сирою. За смаком, каже Іванна, вона нагадує ніжний молодий горошок.

«Можна додавати її в овочеві коктейлі та смузі, збивши у блендері, - це для того, щоб отримати максимум вітамінів».

Як готувати спаржу? Куплену чи зрізану спаржу необхідно промити в холодній воді та зачистити знизу стебла (десь 5 сантиметрів) овочечисткою. Роблять це для того, каже Іванна, щоб зняти шкірку, яка може бути трішки волокнистою.

«За цей час готуємо окріп і кладемо в нього спаржу буквально на хвилину, не більше, - пояснює вона. - Одразу відкидаємо на друшляк. Таку спаржу можна використовувати, порізавши, до салатів. Наприклад, з зеленню чи авокадо. Або ж розтопити на сковорідці шматочок вершкового масла, викласти рівненько бланшировану спаржу, додати трішки соєвого соусу та ложку сметани. Протушкувати 1-2 хвилини, вичавити часничок зверху і подавати до столу».

За словами Іванни, цей рецепт до вподоби гостям, які відвідують їхнє присадибне господарство. За смаком ця страва нагадує поєднання грибних смаків із зеленим горошком та курукудзою.

«Я б дуже хотіла, щоб на столі в українців все частіше з’являвся цей смачний та корисний продукт. Хочеться зробити його доступнішим».

Готують спаржу буквально хвилину-другу. Фото: надане Іванною Білоус

Вирощувати спаржу вигідно, каже Іванна. І всім рекомендує посадити на господарстві хоча б десяток корінців цієї рослини щоб мати до столу справжнє весняну вітамінну «бомбу». Садити краще в такому місці, яке не переорюється щороку.

«Раз посадили – і не потрібно викопувати та садити знову наступного року, як наприклад, картоплю, - пояснює вона. – До того ж, спаржу майже не потрібно нічим обробляти. А відтак, до столу матимете корисний продукт – без зайвої «хімії».

Читайте також: Хмельницький кухар покинув шоу «Мастер-шеф. Професіонали»

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую