Гаряча тема:
- Війна
«Найкращий хліб на Хмельниччині випікають у нас!» -

стверджують жителі Адамівки, що на Віньковеччині. Хоча, гучну рекламу про це не роблять, а лише кажуть, що сусідній Зіньків їм у хлібопекарській справі та гончарстві не конкурент
Хліб... з медом
Адамівка є унікальним селом. Не будемо казати про природу – її лише варто побачити та відчути. А ось про решту надбань села, в принципі, можна прочитати в ментальній книзі, яку написала завідуюча місцевого музею Людмила Чорна. «У ній я зібрала усі унікальні ремесла та професії жителів нашого села, - каже автор. – Збирала непросто так, а у фотокартках та з письмовими підтвердженнями свідків». Зокрема, про одне з своїх історичних ремесел жителі Адамівки кажуть з гордістю. Це я про випікання хліба. Звісно, знаю, що заїхавши до сусіднього Зінькова, запашний хлібець з печі можна придбати й тут. Проте, мало хто знає, що саме у Адамівці спечуть вам ще смачніший буханець. Рецепт його місцеві господині не розголошують, проте натякають, що маючи майже у кожному дворі гончарні печі та круги, лише вони знають, як зробити справжній український хліб з медом. До речі, про печі, а точніше про гончарство — не менш цікаве ремесло, яким у Адамівці займалися фактично усі.
Гончарні печі та круги зрівняли із землею
Свого часу у Адамівці гончарством займалося більше 300 сімей. Тобто, фактично, усе село. У радянські часи Адамівка також підзаробляла гончарством. «Коли я була ще молодою, - згадує 74-річна Надія Мудрик, - та працювала у колгоспі, робили посуд та возили його продавати на ринок. Звісно, робили це у непогоду та взимку. Сировину для роботи також добували у неробочий час навесні та влітку. Добре, що хоч, коли продавали, це зараховувалося до «трудоднів». Бо ж і колгоспу йшла копійка».
Хоча, в Адамівці, розповідають місцеві жителі, радянська влада до гончарства ставилася погано. Це лише у післявоєнний період горшки знову почали обпалювати. Глиняний посуд, який став у цей час, в основному, поливаним (завдяки свинцю, який добували з боєприпасів) користувався великим попитом, і давав деякий заробіток людям. Проте у 1952 році було визнано, що «підсобні промисли є гальмом у розвитку сільського господарства, оскільки відволікають колгоспників від вирішення свого головного завдання». Виконуючи це рішення, місцеві парторгани віддали розпорядження голові місцевого колгоспу зруйнувати гончарні печі у Адамівці. «Моя мама розповідала мені, каже місцева жителька Валентина, - що тоді екскаватором було знищено майже всі печі для випалювання посуду. Лише наприкінці 1950-х років гончарством знов почали займатися». Але гончарство в Адамівці, вже не відродилося.
З того часу гончарством займалися лише окремі люди. Тутешні ремісники переслідувалися місцевою владою.
Пікасо та гончари-«самоучки»
Та, незважаючи на усі переслідування, горшки, макітри та глечики в Адамівці робити не перестали. І навіть декілька років тому в селі з'явився унікальний музей, присвячений історії села та місцевим ремеслам, зокрема, й гончарству. «Зараз в селі гончарів фактично не залишилося, - розповідає завідуюча музею Людмила Василівна. - Ті, що є - вже старенькі. А молодь, на жаль, батьківський хист так і не перейняла. У нас в музеї також робіт небагато, але є унікальні».
На стелажах місцевої бібліотеки, де нині розташовується музей, насправді є гончарні витвори, яких звичайному міському жителю не побачити. Наприклад, унікальна колекція величезних горщиків. «Вона зроблена у нас в Адамівці, - каже пані Людмила. - Ці витвори подарував нам сам майстер. Точніше, відібрав із тих робіт, які в нього збереглися: останні роки руки його не слухалися і чимало своїх горшків та макітр він з необережності побив». А ще у місцевому музеї зберігаються гончарні вироби ХІХ століття. «Вони унікальні не лише своєю історією, - ділиться пані Людмила, - а й тим, що незважаючи на те, що були виконані майстрами-самоучками мають унікальний розпис, який нині занесений у багато книг про гончарство і є своєрідним зразком для сучасних майстрів». Цікаво, та деякі роботи майстрів, які не навчалися гончарству ніде, а отримували знання, як-то кажуть, з молоком матері, нині зберігаються у європейських музейних колекціях та, навіть, у Нью-Йорку разом з творами видатних митців.
Відверто кажучи, розповісти про усі неймовірні витвори гончарного музею у Адамківці нереально. Чому? Мені ніколи не доводилося бачити глиняне горнятко, яке завдяки своїй формі може зберігати рідину холодною з самого ранку до вечора. Без будь-якого холодильника. І таких неймовірних та, водночас, нехитрих витворів у Адамівці поки ще можна побачити на власні очі.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: