clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail

Хмельничанин захворів ботулізмом від риби, яку впіймали у Південному Бузі

Рибу, яка навіть і має паличку ботулізму їсти можна, але її потрібно піддати термічній обробці

Рибу, яка навіть і має паличку ботулізму їсти можна, але її потрібно піддати термічній обробці . Фото: з архіву

Чоловіка врятувала сироватка, яку родичі купили у Львові за три тисячі гривень.

32-річного хмельничанина родич пригостив товстолобиком, який виловив з Південного Бугу. Чоловік приніс рибу додому, засолив та полив її олією. Впродовж двох тижнів хмельничанин смакував товстолобиком по маленькому шматочку, а доївши усю банку, потрапив до інфекційної лікарні.

Лікуючий лікар Хмельницької інфекційної лікарні Інна Гвоздовська розповіла, що пацієнт потрапив до медзакладу з явними симптомами ботулізму.

«У хворого порушився зір, хода, рефлекс ковтання та була сухість в роті. Лише після введення сироватки від ботулізму, яку родичі хворого ледве знайшли у Львові за три тисячі гривень, вдалося вберегти чоловіка від летального випадку», - каже Інна Михайлівна.

За інформацією Хмельницького обласного лабораторного центру МОЗ України, у 90% випадках особи, які заразилися паличкою ботулізму, помирають. Єдиний «рятівний круг» - це сироватка, яку можна дістати лише в приватних аптеках. МОЗ, нажаль, не забезпечує медзаклади України цим препаратом.

«Паличка ботулізму присутня у Південному Бузі. Цей випадок – доказ цьому. Попадає ця паличка у харчові продукти тільки з землею або мулом. Впіймана риба теж мала цю інфекцію, а чоловік, який засолив та залив її олією, тільки спровокував, що паличка почала розмножатися», - каже лікар з гігієни харчування Хмельницького міськрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Валентина Щавінська.

Медик каже, що якби чоловік зварив юшку з цієї риби або запік її в духовці не отруївся. «Рибу, яка навіть і має паличку ботулізму їсти можна, але її потрібно піддати термічній обробці – варити, смажити або тушкувати. Небезпечно зберігати продукт в безповітряному середовищі, де розмножується паличка ботулізму», - каже Валентина Валеріївна.

Нагадаємо, у Старокостянтинові дівчина захворіла на ботулізм, скуштувавши тушонку з кроля.

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter
Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео



Курси валют на 21.06.2018
купівля
продаж
Міжбанк
$
26.36
26.4
30.54
30.58
0.41
0.42

Архів новин

<<Червень 2018>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30