ye-logo.v1.2

Чому лікарі не радять варити варення на зиму

Здоров'я 4180
Класичне варення містить майже 50 відсотків цукру
Класичне варення містить майже 50 відсотків цукру. Фото: jwoman.in.ua

Здорові альтернативи варенню - заморожування, сушка, приготування пастили.

Фахівці МОЗ України не радять варити варення, а закликають підійти до заготівель на зиму творчо, технічно і з користю для здоров’я. 

Що не так із варенням?

Класичне варення містить майже 50 відсотків цукру, на додачу до цукрів, присутніх в ягодах чи фруктах. Навіть якщо готувати варення, в якому 15 відсотків цукру, це забагато, бо 100 грамів варення — половина оптимальної денної норми цукру. Також, що триваліша термічна обробка, то менше вітамінів лишається в їжі.

Які є альтернативи?

Здорові альтернативи варенню - заморожування, сушка, приготування пастили.
Ягоди та фрукти перед заморожуванням треба помити, можливо, перемолоти блендером і прогріти до 60-90 градусів на 1 хвилину. Це стане на заваді руйнації вітамінів ферментами і якнайкраще збереже смак. Особливо це доречно для заморозки персиків, слив, шовковиці та абрикосів. У морозилці має бути достатньо низька температура, щоб фрукти швидко заморожувалися — не вище -10 градусів.

Якщо ви хочете зберегти ягоди цілими і проти прогрівання, то розкладіть їх на деко і швидко заморозьте, а потім компактно запакуйте. Зберігати можна в скляних банках, контейнерах для їжі, використаній тарі з-під молочних продуктів чи пакетах. Заморожування зберігає майже три чверті біоактивних сполук ягід. Якщо ви полюбляєте кавуни, перемеліть мякоть разом з насінням блендером, профільтруйте через сито і заморозьте питний кавун в пляшці.
Сушка добре підходить для яблук, груш, слив, малини, чорниці, вишень без кісточок і смородини. Сушити слід в сушарці чи електричній духовці, яку можна налаштувати на 50 градусів. Сушку зберігайте у мішечках із натуральної тканини, скляних банках чи контейнерах.

Пастила це концентровані фрукти: десерт досить солодкий, але при цьому багатий на пектин, тож глікемічний індекс його менший, ніж в цукерок, а нутрієнтів значно більше. Пастила може зберігатися до пів року в папері і закритій тарі.
Принцип приготування такий: зробити фруктово-ягідне пюре, довести його до кипіння на 1 хвилину, намазати тонким шаром на пергамент, висушити в духовці чи сушарці, а потім згорнути і запакувати у пергамент. Робіть пастилу із яблук, груш, абрикосів чи айви, або поєднуйте їх із малиною, ожиною, смородиною чи вишнею. Із самих лише вишень чи слив також можна зробити пастилу, але варто її “загустити” какао.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую