Гаряча тема:
- Війна
Двісті грамів м'яса, одне яйце та келих вина
На великодньому столі має бути багато овочів та фруктів та обмежена кількість «важкої» їжі. Особливо, якщо ви дотримувалися посту
Обмеження в їжі – одна зі складових Великого посту, який тривав сорок днів. Медики погоджуються, що піст, як і будь-яке періодичне обмеження в їжі, корисний для здоров’я. «Вживання великої кількості фруктів та овочів – хороша профілактика атеросклерозу, – розповідає лікар-гастроентеро-лог вищої кваліфікаційної категорії Подільського науково-медичного цен-тру Ірина Гаєвська. – Тому споживання їх в період посту є корисним для очищення судин». Щоправда, посту можуть дотримуватися лише здорові люди. А хворим, дітям, вагітним, літнім й тим, хто важко працює, краще не постити. Навіть церква звільняє таких людей від утримання від їжі. За тривалий термін посту організм звикає до нового меню і режиму харчування. І надмірне вживання подуктів тваринного походження, котрі ми починаємо їсти у великих кількостях з першого дня свят, може різко погіршити стан здоров'я. А якщо сюди ще додати спиртне, без якого у нас не обходиться жодне застілля! «Різка зміна режиму харчування, велика кількість «важкої» їжі з вживанням алкоголю може викликати погіршення стану здоров’я, обумовити загострення хронічних захворювань та викликати ускладнення, – застерігає Ірина Гаєвська. – Різка зміна раціону харчування навіть у здорових людей може викликати розлади функціонального стану організму. Особливо берегтися варто людям з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, ендокринної, серцево-судинної системи».
«А у тих, хто має виразку шлунку чи 12-палої кишки, холецистит, панкреатит, цей термін розтягується на два тижні», – пояснює Ірина Віталіївна. Для святкового столу лікар радить готувати більше страв з риби, фруктів, овочів. А от продуктами тваринного походження варто не надто захоплюватися. «За святковим столом краще з’їсти не більше 150-200 грамів м'яса (пісного). В ідеалі м'ясо має бути варене, можна з сіллю, але без спецій. Не бажано вживати м'ясо разом з грибами та бобовими. І не переїдайте варених яєць (не більше двох на день) та соусів, особливо – майонезу. Краще утриматися від спиртного, бо воно викличе подразнення слизової шлунку. Але якщо на свято не можете обійтися без алкоголю, то нехай це буде вино, і не більше 200 грамів на день. І пам’ятайте, що алкоголь потрібно заїдати. Зрозуміло, що у Великдень не обійтися без паски. Випічки теж не можна їсти багато і краще щоб вона була – вчорашня. А от хворим на холецистит взагалі відмовитися від здоби. Краще спекти сирну паску. І не намагайтеся допомогти собі лікарськими препаратами, які широко рекламуються телебаченням. Вони здатні лише частково покращити травлення, але не запобігають наслідкам переїдання».
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: