ye-logo.v1.2

Ідеї на мільйон – хмельницькі активісти подали 80 проектів з покращення благоустрою міста

Суспільство 9908
Коли розпочнеться голосування, можна буде підтримати одразу п`ять проектів
Коли розпочнеться голосування, можна буде підтримати одразу п`ять проектів. Фото: gp.khm.gov.ua

Покищо вони знаходиться на розгляді спеціальних комісій, та менше ніж через місяць розпочнеться голосування, і хмельничани зможуть обрати ті, які наступного року реалізують з бюджету мiста.

Цьогоріч проект «Бюджет участі» у Хмельницькому стартував уперше. Місцева влада виділила мільйон гривень на реалізацію кращих проектів та пропозицій городян. Вже закінчився перший етап подання проектів, і зараз таких налічується 80.

Найбільше проектів подали у категорії «Освіта» (25).

Для дитячих садочків активісти просять облаштувати ігрові спортивні майданчики і павільйони, модернізувати систему вентиляції і штучне освітлення, а також замінити старий зношений паркан.

Декільком ДНЗ потрібна допомога з модернізації офтальмологічного кабінету для дітей з вадами зору (ДНЗ №8), а для дітей з вадами опорно-рухового апарату та дітей-інвалідів – мультесенсорна кімната (ДНЗ №30).

Для шкіл і ліцеїв просять інноваційні комп’ютерні комплекси і спотривні майданчики. А у школі №19 хочуть встановити камери зовнішнього та внутрішнього відеоспостереження для безпеки дітей.

Також є заявки на створення молодіжного центру коворкінгу, школи молодого підприємця і дитячого інтелектуального клубу розвитку.

Приклади схожих рішень у категорії «Освіта».

Наступна за кількістю заявок – категорія «Комунальне господарство» (18).

Серед проектів – міні-парки, відкриті зони відпочинку у різних мікрорайонах міста, консультативний центр з питань енергозбереження і артезіанські скважини для отримання якісної питної води.

Активісти також просять вирішити проблему з освітленням парків і міждворових територій, і проблему пропажі кришок люків та небезпечних відкритих колодязів.

Комусь потрібно відремонтувати коридор чи фасад будинку, утеплити стіни, озеленити прибудинкову територію, а хтось запропонував навіть врятувати Мюнхгаузена і відновити у скульптурі функції фонтану.

Вирішити проблему стихійної торгівлі пропонують не забороняючи її, а обладнавши спеціальні місця –торгівельні прилавки-лавочки. А зменшити аварійність на Т-подібних перехрестях – встановивши випуклі дорожні дзеркала для огляду «мертвих зон» при наближенні до них.

Є ще проект заводу по переробці петтари, відходів пластику та будівельних матеріалів.

Приклади схожих рішень у категорії «Комунальне господарство».

Оскільки нещодавно розпочалася робота з брендування області, активісти вирішили долучитися до цього процесу. 

У категорії «Культура» (15) вони пропонують створити низку фестивалей: сучасний міський фестиваль соціальних ініціатив «Толока Фест», всеукраїнський відкритий фестиваль гумору та сатири «Посміхнися Країна» і кінофестиваль короткометражних фільмів «Кілька хвилин» та фестиваль Дитячого та Юнацького кіно. А також розробити мапу цікавинок Хмельницького, встановити в історичному центрі міста арт-об`єкт «Люблю Хмельницький» і запустити туристичний автобус. Усе це, на думку активістів, має популяризувати Хмельницький серед туристів.

Є й ідея створити кіноклуб артхаусного та незалежного кіно у монотеатрі «КУТ», а за прикладом Кам`янця подільського – малювати мурали на стінах будинків, які будуть популяризувати мистецтво, спорт та здоровий спосіб життя.

Ще є проекти з дослідження і збереження об’єктів культурологічної спадщини міста і декілька проектів для міських бібліотек.

Приклади схожих рішень у категорії «Культура».

Трохи менше проектів у категорії «Охорона здоров'я» (13).

В основному пропозиції надійшли від медичних закладів Хмельницького.

Є 5 заявок на створення електронних карток пацієнтів, щоб вони могли отримували результати аналізів у електронному варіанті. А від травматологічного відділення міської лікарні подали одразу 4 проекти на придбання медичного обладняння. Їм потрібні спеціальні дрилі для отворів під гвинти, щоб фіксувати уламки кісток, пила, яка дозволить з точністю до міліметра і без додаткових травм провести опил кістки, електрохірургічний апарат для складних операцій і декілька кардіомоніторів.

Також є пропозиція створити у центрі міста еко дворик з ігровим майданчиком для дітей, вагітних жінок і людей похилого віку.

Приклади схожих рішень у категорії «Охорона здоров'я».

Найменше проектів подали з категорій «Навколишнє середовище» (4), «Соціальний захист» (3) та «Спорт» (2).

Навколо Дубівського водосховища пропонують створити зону відпочинку (пляж, парк, спортивні і дитячі майданчики, понтони на воді), а у парку ім. Чекмана – встановити зелені скульптури тварин.

Пропонують також впровадити обов’язкові системи роздільго сортування сміття, встановити контейнери із зазначенням 5-ти його видів (пластик, метал, скло, харчі, папір) і що найголовніше – організувати роздільний вивіз сміття у призначені для цього місця.

З соціальних проектів є запит на встановлення баків зі збору речей для малозабезпечених сімей, на створення дитячого інклюзивний логопедичного клубу і на обладнання дитячої кімнати у приміщені ЦНАПу, покращення там інформаційного холу і місць для очікування та для заповнення документів.

А зі «Спорту», окрім облаштування майданчиків у школах міста, пропонують на літній період реконструювати майданчик для ігор з пляжного волейболу.

Приклади схожих рішень у категорії «Навколишнє середовище», «Соціальний захист» та «Спорт».

Голосування розпочнеться за декілька тижнів, а покищо з проектами можна ознайомитися детальніше на сайті «Бюджету міських ініціатив».

Нагадаємо, що голосувати зможуть лише мешканці міста, а зареєструвавшись на сайті, можна буде підтримати не один, а одразу п`ять проектів.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую