ye-logo.v1.2

«Гроші мають йти за пацієнтом», - в.о. Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун про медичну реформу

Здоров'я 7789
Уляна Супрун перебуває з візитом на Хмельниччині
Уляна Супрун перебуває з візитом на Хмельниччині. Фото: автора

Чиновниця вже встигла відвідати одну з поліклінік і була вражена чергою в реєстратурі.

 У Хмельницькому сьогодні, 13 лютого, в.о. Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун презентувала зміни, які чекають на медичну сферу країни. Зустріч з чиновницею відбулася у рамках Всеукраїнського туру «ЗміниТИ: взаємодія заради змін».

Уляна Супрун вже встигла відвідати одну з поліклінік і була вражена чергою в реєстратурі. За її словами, на місцевому чи обласному рівні є досить повноважень, аби змінити процедуру прийому громадян та зробити її зручною для лікарів та пацієнтів.

«Усі розуміємо, що 25 років практично нічого не змінювалося в системі охорони здоров’я. Кожен міністр розпочинав якусь реформу і відходив. Коли прийшла я зі своєю командою, ми взяли ті напрацювання, що були до нас, і дійшли до того, що на кінець минулого року вже прийнято зміни до Концепції про фінансування охорони здоров’я», - розповіла Уляна Супрун.

На зустріч прийшли представники громадськості і медики

Як зауважила пані Міністр, нині система побудована на тому, що платять усі: від пацієнтів до студентів-медиків і самих лікарів. На думку Уляни Супрун, всі оплати мають бути офіційними і відкритими та йти через касу. Чиновниця запевнила, що необхідно спершу реформувати первинну ланку медичної допомоги, а згодом – вторинну ланку. Тоді, коли в інших країнах 80 відсотків ресурсів медицини спрямовані на первинну ланку, в Україні навпаки – лише 20 відсотків, і решта людей вже йдуть напряму до спеціалістів, а не сімейних лікарів.

В.о. Міністра розповіла про те, що буде з медициною найближчим часом

За словами Уляни Супрун, у рамках реформи мусить відбутися зміна системи фінансування сфери охорони здоров’я на таку, де гроші йтимуть за пацієнтом. Новий розподіл бюджету формуватиметься як оплата за результат.

«Ми будемо просити кожну людину в країні вибирати свого сімейного лікаря, який супроводжуватиме її цілий рік, укласти з ним договір та отримати послуги, незалежно від місця прописки. За кожного пацієнта лікар отримуватиме напряму кількість грошей, як в багатьох країнах світу. Бо тоді важливо для лікаря також шукати пацієнта і підтримувати його здоров’я, від цього залежатиме доплата. Ідея є така: гроші ходять за пацієнтом», - додала пані Міністр.

Про оплату праці лікарів в рамках реформи

Інша проблема, на яку звернула увагу чиновниця, - це доступність ліків для пацієнтів. Адже зараз переважна більшість з них оплачують ліки за власний кошт, в майбутньому ж передбачено відшкодування коштів за медикаменти. На думку Уляни Супрун, відповідальність та повноваження, зокрема щодо прийняття фінансових рішень, в умовах децентралізації, переходять на регіональний рівень. Щодо створення госпітальних округів, в.о. Міністра запевняє, що вони покликані насамперед забезпечити зручність для пацієнтів, а не для того, аби закривати лікарні чи поліклініки.

Довідково. Всеукраїнський тур “ЗміниТИ: взаємодія заради зміг” проводиться громадською організацією ”Центр UA” спільно з експертами коаліції Реанімаційний пакет реформ та представниками Міністерста охорони здоров’я. Мета туру – почути думку проактивної спільноти на місцях щодо розробки системних змін у країні. Під час туру команда завітає також в Шепетівку і до Кам’янця-Подільського.

 

Коментарі:

МРТ КТ Хмельницький 18.05.2017 22:24

https://xn----ttbeqkc.xn--j1amh/ Медичний центр МРТ КТ Ультрадіагностика 0671200165 або 654065

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую