ye-logo.v1.2

Іграшки з різким запахом — шкідливі для життя дітей

Суспільство 9856
Фото: колаж Євгенія Дорофєєва

Лікарі радять батькам обходити “хімічні” цяцьки й такі, що розвалюються на очах, стороною, а в продавців дитячих цяцьок не соромитися питати про медичну книжку

Іграшки з натуральних і екологічно чистих матеріалів нині коштують дорого, тому більшості наших дітей доводиться задовольнятися китайськими підробками, які розвалюються вже в руках. І про те, що куплена турботливими батьками іграшка може стати для малюка не об'єктом для радості, а причиною хвороби чи навіть смерті, старшно навіть подумати. А між тим, такі жахіття нині трапляються досить часто. Нещодавно в Городоцькому районі помер дворічний малюк, проковтнувши кілька коліщаток від іграшкового автомобіля. І все частіше у дітей лікарі фіксують алергійні захворювання, причиною яких стають саме дитячі цяцьки. Тоді чому так мало батьків замислюється над тим, які іграшки ми даємо до рук нашим дітям?

Іграшки, котрі продають поруч з хімією — викликають алергію

“Помилка батьків у тому, що потенційно небезпечними вони сприймають, наприклад, якісь продукти чи засоби для прибирання, тобто візуально небезпечні речі, - каже Лариса Добровольська, головний педіатр області. - Але є ще й приховані вороги. І саме вони перебувають з дітьми поруч майже постійно. Це іграшки. Варто пам'ятати, що дітям до п'яти років не варто давати гратися цяцьками, які мають дрібні деталі. Адже малюки дуже допитливі. Через іграшки дитина пізнає світ: перевіряє її на дотик, тягне до рота для “ближчого” ознайомлення, пхає до носа. Так дитина може поранитися чи вдихнути дрібний фрагмент”.

Але ще більша небезпека, виявляється, ховається в складі іграшки, в тому, з чого вона зроблена та чим пофарбована. Про це наголошує Хмельницька обласна санітарно-епідеміологічна служба. Неякісна іграшка може стати джерелом великої кількості фенолів, формальдегіду, солей важких металів, які вдихатиме дитина. Найчастіше такі “бомби уповільненої дії” до нас потрапляють з Китаю та Тайваню.

І дарма хтось думає, що це його не стосується. Небезпечні іграшки нині на кожному кроці. Заради цікавості запитайте в продавця сертифікат якості на іграшку. Ми зробили саме так. І побачили їх лише у кількох спеціалізованих магазинах дитячих іграшок на дорогі фірмові цяцьки. Продавців дешевих “made in China” наше питання лише дратувало, мовляв, щось вам не подобається — ідіть купуйте деінде.

“Минулого року ми провели понад дві сотні перевірок об'єктів торгівлі, де реалізовувалися дитячі іграшки, - каже завідувачка відділення гігієни дітей та підлітків облсанепідстанції Ірина Шевченко. - І як свідчать перевірки, фактично кожен третій підприємець грубо порушував вимоги державних санітарних правил та норм під час реалізації дитячих іграшок та ігор”.

“Так, наприклад, кожна іграшка має мати індивідуальне пакування. Це також стосується і м'яких іграшок для дітей до трьох років. Аби знати напевне, що ви збираєтеся купити, запитуйте в продавця демонстраційний зразок. Не соромтеся понюхати іграшку, - радить Ірина Миколаївна. - Різкий запах має насторожити кожного. Як правило, це свідчить про те, що фарба містить токсичні речовини, які труїтимуть вашого малюка. Дуже важливе й місце, де продаються іграшки. Недопустимо, щоб вони зберігалися поруч з товарами побутової хімії. Адже вони, як губка, вбирають і накопичують токсичні речовини й потрапивши до рук малюка, можуть стати причиною алергійних реакцій та навіть астми”.

Не соромтеся питати в продавця й про супровідну документацію: сертифікат відповідності, в якому є номер висновку державної санепідслужби, та навіть медичну книжку продавця. Вона має бути в кожного, хто продає таку продукцію.

“На жаль, багато підприємців не дотримуються встановлених термінів проходження чергових медичних оглядів, чим наражають на небезпеку здоров'я дітей, - каже Ірина Шевченко. - Адже ці люди можуть бути носіями небезпечних хвороб, в тому числі й туберкульозу, та забруднювати бактеріями іграшки, якими потім гратимуться діти. Лише минулого року за нашим поданням було відсторонено від роботи майже чотири десятки людей, які не пройшли відповідні медогляди у Віньковецькому, Волочиському, Красилівському районах, Хмельницькому та Кам'янці-Подільському”.

Формальдегід і солі важких металів

Спеціалісти токсикологічної лабораторії обласної санепідстанції торік провели дослідження зразків більше чотирьох десятків іграшок, куплених на теренах нашої області, на вміст хімічних речовин. Чверть з них — не відповідали вимогам державних санітарних правил і нормам за фізико-хімічними та органолептичними показниками.

“Токсичні речовини, формальдегіди, солі важких металів — ось що з неякісною фарбою може потрапити до організму дитини, - каже Ірина Миколаївна. - З різким стороннім запахом, що у 2-3 рази перевищував норму, ми виявили китайські гумові іграшки на ринку в Кам'янці-Подільському, в Городку. Крім того, деякі з них, наприклад, іграшковий автомобіль, був настільки неякісним, що при маленькому натисканні розпадався на дрібні деталі. Хоч, за правилами, іграшка має залишатися цілою, навіть якщо впаде з метрової висоти”.

Ірина Миколаївна, зізнається, що майже всі неякісні цяцьки — якраз імпортного виробництва. Українські до цієї потенційно-небезпечної категорії потрапляють досить рідко.

“Саме дешеві китайські іграшки найчастіше не мають сертифікатів, гігієнічних висновків та посвідчень якості, - каже вона. - Ці дитячі товари часто виготовляють із заборонених матеріалів. Деякі іграшки містять велику кількість токсичних речовин, формальдегідів, фталатів, які не виводяться з організму і спричиняють хронічні хвороби у малюків. А тому кожному з батьків раджу пам'ятати, що найцінніше — здоров'я дитини. Не нехтуйте ним. Купуючи іграшку без висновка державної санепідслужби, ви можете принести у дім отруту”.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую