ye-logo.v1.2

ЕКОЛОГІЧНЕ ЛИХО. На Хмельниччині памперси "ростуть" на городах

Суспільство 4065
В Хмельницькій області селяни воюють із сміттєзвалищем
В Хмельницькій області селяни воюють із сміттєзвалищем. Фото: explorer.lviv.ua

На Хмельниччині селяни воюють із сміттєзвалищем. Люди говорять, що воно є причиною хвороб корів. Кожного ранку місцевим жителям доводиться збирати памперси та пакети по городах і подвір'ях

У селі Пліщин Шепетівського району Хмельниччини найбільше у районі корів, хворих на лейкоз. Місцеві звинувачують стихійне звалище, біля якого пасеться худоба.

— В прошлом году 31 корову зарізали, — зітхає місцевий Олександр Шинкарук, 66 років. — У якої лейкоз найшли, яку надуло. Бо вони ходять біля того смітника. Не вгледів — пішла, з'їла кулька, живота здуло. Не встигнеш дорізати — здохне.

Пліщин за 5 км од райцентру. Тут понад тисячу жителів. За селом є легальний смітник. За вивіз одного мішка комунальники правлять 2 грн. 10 років тому хтось викинув мотлох у ярок біля крайніх хат. Відтоді люди почали скидати непотріб там, утворилося стихійне звалище. Зараз має зо 5 га, до найближчих хат — 40 метрів. - повідомляє gazeta.ua

— Це ужас якийсь, — розказує 43-річна Ірина Рябова. Її хата неподалік. — На тому тижні хтось підпалив мусор. Пластмаса горить, ми чуть не почаділи. Вогонь підступив до самих хатів. Подзвонили лісникові. Той викликав пожарників. Трактором оборали землю, щоб будинки не погоріли.

— Оце пару днів назад приїхала машина, привезла гору памперсів, — додає її сусідка Валентина Корнійчук, 43 роки. — Я вибігаю: "Нашо сипеш?" А він: "Усі вивозять, і я везу". Й поїхав. Шо ти йому скажеш.

На смітнику купи поліетиленових пляшок, памперсів, дохлі собаки й коти.

— Такого хоч відбавляй, — Олександр Шинкарук торкає ногою метвого пса. Тіло почало розкладатися, його обсіли мухи. — Здох кінь — везуть сюди. Корова — тоже.

Поряд зі звалищем живуть 12 сімей. У кожній є діти.

— Гляньте, що твориться. А сьогодні рано я вже все визбирувала, — Людмила Недосип із крайньої хати збирає поліетиленові пакети, що їх вітер розносить подвір'ям і городом. — Моїй доці Віці 15 років. У неї цілий рік температура 37. Врачі не знають, що то таке. У мене постоянні головні болі. Криницю прийшлося накрити, бо сміття наносить. Та яка то вже вода. На палець усякої гидоти плаває.

Селяни скаржилися на смітник до сільської ради і районної санітарно-епідеміологічної станції.

— Ми щороку там прибираємо, але щороку насипають, — розводить руками голова Пліщинської сільради 49-річна Тетяна Квітницька. — Офіційний смітник — за 3 кілометри від села, ніхто не хоче тратити солярку. Сюди везуть і з Шепетівки, й наші. Зверталися в міліцію — нуль результату. Ми, канєшно, приберемо, але люди знову накидають.

— Головного лікаря нема, — секретар районної СЕС стишує музику, яка лунає з динаміків комп'ютера.

Заступник голови райдержадміністрації 53-річний Юрій Лінник обіцяє перевезти мотлох зі стихійного звалища на офіційне.

— Усе приберемо, дамо вказівку санстанції взяти проби вод, — запевняє. — Люди везуть непотріб не через відсутність грошей, а через відсутність культури. 

ЧИТАТИ ТАКОЖ:  Хмельницький: це не мусорка, це - міське звалище (ВІДЕО)

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую