clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
9 Грудня 2015 р. Світлана ЯСЬКОВА 1270

Картопляний гратен Дофінуа


Фото: автора

Страва із золотавою скоринкою із вишуканим смаком та ароматом

Гратеном називають запечені певним чином рибу, м'ясо, овочі, борошняні та солодкі страви. Від французького «gratin» народився і прийнятий у нашій кухні кулінарний термін «гратенувати», тобто запікати що-небудь до появи темно-золотавої скоринки. Справжній гратен Дофінуа на відміну від Савоярдського готується без сиру. Але тертий твердий сир надає йому вишуканого смаку та неповторного аромату, тому я завжди використовую цей інгредієнт. А ще я цього разу додала у гратен тонкі слайси гарбуза. Ви ж сміливо можете робити без них і отримаєте класичний варіант цієї страви без зайвих заморочок.

Інгредієнти:
200 г картоплі, 200 г гарбуза (можна й без нього), яйце, сіль, перець, 200 г вершків, 200 г молока, 20 г вершкового масла, 150 г твердого сиру, зубок часнику.

Приготування:
Картоплю та гарбуз почистити, помити, нарізати тонкими кружальцями (це дуже зручно робити за допомогою тертки із насічками для чіпсів).

Обсушити серветкою. Часник почистити, подрібнити. Велику керамічну форму змастити вершковим маслом, викласти в неї часник. Дно вкрити шаром картоплі, посолити, поперчити.

Залити 1 ст. л. вершків, посипати 1 ст. л. сиру.

Викласти шар гарбуза, нарізаний тонкими слайсами.

Знову покласти шар картоплі, вершки і сир, гарбуз. Продовжувати заповнювати форму, чергуючи інгредієнти. Закінчити шаром сиру. Залити вміст молоком.

Духовку розігріти до 200ºС і запікати гратен годину. Яйце збити з вершками, посолити, поперчити. Вийняти гратен із духовки і залити яєчною сумішшю. Знову помістити в духовку і запікати ще 15 хвилин до утворення золотавої скоринки.

Можна подавати навіть не виймаючи з форми. Але мені більше подобається порцівйна подача.

овочеві страви, гратен, дофінуа, страви з картоплі, страви з гарбуза, французька кухня

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Молода картопля по-селянськи, смажена у фритюрі
овочеві страви
Світлана ЯСЬКОВА 510
Цей гарнір вартий того, щоб забути про дієти! Навіть у холодному вигляді він смакує пречудово!
ПОСТИМО СМАЧНО: Тушкована капуста з квасолею та шампіньйонами
гриби, овочеві страви, пісні страви
Світлана ЯСЬКОВА 1683
Усім хто дотримується посту, вегетаріанцям і просто любителям оригінальних гарнірів присвячується!
Стручкова (спаржева) квасоля в сметані по-словацьки
овочеві страви
Світлана ЯСЬКОВА 551
Соус виходить солодкуватий, кремово-вершковий із вираженим грибним смаком.
Молода капуста, тушкована з грибами, м'ясом та сиром «Янтар»
м`ясо та субпродукти, гриби, овочеві страви
Світлана ЯСЬКОВА 995
Чи любите ви капусту так, як люблю її я? Якщо так, то ви потрапили за правильною адресою! Якщо ж ні, то я на сто відсотків гарантую, що ви раз і назавжди зміните про неї свою думку!
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: