clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_user-recipefood_20warningstar

Гурман

9 Грудня 2015 р. Світлана ЯСЬКОВА 1186

Картопляний гратен Дофінуа


Фото: автора

Страва із золотавою скоринкою із вишуканим смаком та ароматом

Гратеном називають запечені певним чином рибу, м'ясо, овочі, борошняні та солодкі страви. Від французького «gratin» народився і прийнятий у нашій кухні кулінарний термін «гратенувати», тобто запікати що-небудь до появи темно-золотавої скоринки. Справжній гратен Дофінуа на відміну від Савоярдського готується без сиру. Але тертий твердий сир надає йому вишуканого смаку та неповторного аромату, тому я завжди використовую цей інгредієнт. А ще я цього разу додала у гратен тонкі слайси гарбуза. Ви ж сміливо можете робити без них і отримаєте класичний варіант цієї страви без зайвих заморочок.

Інгредієнти:
200 г картоплі, 200 г гарбуза (можна й без нього), яйце, сіль, перець, 200 г вершків, 200 г молока, 20 г вершкового масла, 150 г твердого сиру, зубок часнику.

Приготування:
Картоплю та гарбуз почистити, помити, нарізати тонкими кружальцями (це дуже зручно робити за допомогою тертки із насічками для чіпсів).

Обсушити серветкою. Часник почистити, подрібнити. Велику керамічну форму змастити вершковим маслом, викласти в неї часник. Дно вкрити шаром картоплі, посолити, поперчити.

Залити 1 ст. л. вершків, посипати 1 ст. л. сиру.

Викласти шар гарбуза, нарізаний тонкими слайсами.

Знову покласти шар картоплі, вершки і сир, гарбуз. Продовжувати заповнювати форму, чергуючи інгредієнти. Закінчити шаром сиру. Залити вміст молоком.

Духовку розігріти до 200ºС і запікати гратен годину. Яйце збити з вершками, посолити, поперчити. Вийняти гратен із духовки і залити яєчною сумішшю. Знову помістити в духовку і запікати ще 15 хвилин до утворення золотавої скоринки.

Можна подавати навіть не виймаючи з форми. Але мені більше подобається порцівйна подача.

овочеві страви, гратен, дофінуа, страви з картоплі, страви з гарбуза, французька кухня

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

ПОСТИМО СМАЧНО: Лобіо зі спаржевої квасолі по-грузинськи
закуски, овочеві страви, пісні страви
Світлана ЯСЬКОВА 849
Дуже легка, пісна, дієтична й смачна страва — у 100 г лише 35,3 ккал!
Запіканка з тертої картоплі «Оказія»
овочеві страви
Світлана ЯСЬКОВА 3042
Смачний і простий гарнір до м'яса або риби.
ПОСТИМО СМАЧНО: Тушкована капуста з квасолею та шампіньйонами
гриби, овочеві страви, пісні страви
Світлана ЯСЬКОВА 1327
Усім хто дотримується посту, вегетаріанцям і просто любителям оригінальних гарнірів присвячується!
Картопля по-іспанськи, фарширована баликом і грибами
гриби, овочеві страви
Світлана ЯСЬКОВА 1931
Такі картопляні «човники» готують із різноманітними начинками
Показати ще
Коментарів - 0: