clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
9 Грудня 2015 р. Світлана ЯСЬКОВА 1372

Картопляний гратен Дофінуа


Фото: автора

Страва із золотавою скоринкою із вишуканим смаком та ароматом

Гратеном називають запечені певним чином рибу, м'ясо, овочі, борошняні та солодкі страви. Від французького «gratin» народився і прийнятий у нашій кухні кулінарний термін «гратенувати», тобто запікати що-небудь до появи темно-золотавої скоринки. Справжній гратен Дофінуа на відміну від Савоярдського готується без сиру. Але тертий твердий сир надає йому вишуканого смаку та неповторного аромату, тому я завжди використовую цей інгредієнт. А ще я цього разу додала у гратен тонкі слайси гарбуза. Ви ж сміливо можете робити без них і отримаєте класичний варіант цієї страви без зайвих заморочок.

Інгредієнти:
200 г картоплі, 200 г гарбуза (можна й без нього), яйце, сіль, перець, 200 г вершків, 200 г молока, 20 г вершкового масла, 150 г твердого сиру, зубок часнику.

Приготування:
Картоплю та гарбуз почистити, помити, нарізати тонкими кружальцями (це дуже зручно робити за допомогою тертки із насічками для чіпсів).

Обсушити серветкою. Часник почистити, подрібнити. Велику керамічну форму змастити вершковим маслом, викласти в неї часник. Дно вкрити шаром картоплі, посолити, поперчити.

Залити 1 ст. л. вершків, посипати 1 ст. л. сиру.

Викласти шар гарбуза, нарізаний тонкими слайсами.

Знову покласти шар картоплі, вершки і сир, гарбуз. Продовжувати заповнювати форму, чергуючи інгредієнти. Закінчити шаром сиру. Залити вміст молоком.

Духовку розігріти до 200ºС і запікати гратен годину. Яйце збити з вершками, посолити, поперчити. Вийняти гратен із духовки і залити яєчною сумішшю. Знову помістити в духовку і запікати ще 15 хвилин до утворення золотавої скоринки.

Можна подавати навіть не виймаючи з форми. Але мені більше подобається порцівйна подача.

овочеві страви, гратен, дофінуа, страви з картоплі, страви з гарбуза, французька кухня

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Картопля «Панська» з грибами, шинкою та сиром
гриби, овочеві страви
Світлана ЯСЬКОВА 1065
Варіантів фарширування картоплі – дуже багато, але мені хочеться запропонувати вам ще один.
Деруни «Картопляно-кабачковий дует» зі сметанно-часниковим соусом
овочеві страви, оладки млинці та сирники
Світлана ЯСЬКОВА 657
Зовні ці оладки дуже нагадують звичайні картопляні деруни, але на смак вони ніжніші, завдяки кабачку мають приємну солодкувату нотку.
Рагу з баклажанами, кабачками та грибами в сирному соусі
гриби, овочеві страви
Світлана ЯСЬКОВА 1045
Поєднуючи овочі та сир, ви отримаєте неймовірно смачну страву, ніжно-вершкову й поживну.
Ікра баклажанна по-одеськи або «Сира ікорочка з «синеньких» від тьоті Шури»
закуски, овочеві страви, домашні заготовки
Світлана ЯСЬКОВА 1191
Старовинний єврейський рецепт зі старого кулінарного зошита. Смачно так, що неможливо зупинитися!
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: