ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Альфахорес — аргентинське печиво

14 Січня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 5353

Фото: автора

Дуже смачне розсипчасте печиво з вершковим смаком, яке буквально тане в роті!

До того ж, це печиво з історією. Придумали альфахорес, як свідчить легенда, в одному з жіночих католицьких монастирів на початку 19 століття за океаном, в далекій Аргентині. Спочатку воно було прямокутної форми, згодом видозмінилося, але аргентинці постаралися зберегти класичний традиційний рецепт. Нині це печиво відоме в усьому світі. І не даремно, адже воно надзвичайно смачне, ніжне, розсипчасте... Мені навіть більше нічого додати, окрім: «Велике спасибі аргентинським монашкам!»

Інгредієнти:
Тісто: 2 склянки борошна, 1 склянка крохмалю, 2 ч. л. розпушувача, 200 г розтопленого вершкового масла, 3/4 склянки цукру, ванілін, 4 яєчних жовтки, 3-4 ст. л. рому або коньяку.
Начинка: 500 г вареного згущеного молока, арахіс (можна будь-які інші горіхи) і кокосова стружка, цукрова пудра (для посипання).

Приготування:
Розтерти маргарин з цукром, додати ванілін, жовтки й спиртне. Поступово додати крохмаль, борошно й розпушувач. Повинно вийти м'яке тісто, яке не липне до рук (спочатку воно у мене ніяк не хотіло зліплюватися до купи, розсипалося та кришилося. Проте я наполегливо його виминала і в результаті все вийшло - тісто стало приєним та еластичним. Тож варто запастися терпінням!).


Духовку розігріти до 150-170ºС.
Від тіста відрізати порцію для розкочування, а решту тримати накритим. Розкачувати паляничку завтовшки 4 мм.

Звичайною склянкою вирізати кружальця.

Перенести печиво на деко, застелене папером для випічки (з тістом треба поводитися дуже дбайливо, оскільки воно сильно кришиться. Думаю, що це через крохмаль. Я качала тісто й вирізала печиво на пергаменті, а потім все разом перетягувала на деко).


Поставити в духовку на 20-25 хвилин. Печиво не повинно бути темного кольору, а тільки злегка набути кремового відтінку.


Охолодити й посипати цукровою пудрою.


Приготувати начинку: арахіс трішки підсмажити на сухій сковорідці, охолодити та змолоти в кавомолці не надто дрібно. Змішати горіхову крихту з 250 г згущенки (інша частина згущеного молока — без горіхів — знадобиться нам для обмащування печива по колу).


Готову печенюшку змастити тонким (або не дуже!) шаром згущенки з горіхами й склеїти з іншим печивом. Бока обмастити «чистим» згущеним молоком. Прокатати, як коліщатко, по кокосовій стружці.


Вкласти готові альфахорес на тарілку і ще раз посипати цукровою пудрою.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: із цієї порції виходить близько 40 штук. До речі, мені дуже подобається додавати в пісочне тісто алкоголь (це навіть може бути просто горілка), а частину борошна замінити крохмалем. Оптимальна, на мій погляд пропорція — на склянку борошна — 0,5 склянки крохмалю. Тісто тоді завжди виходить ніжним, легким і розсипчастим!


 

солодка випічка, печиво, аргентинська кухня, альфахорес, кокос, згущенка, пісочне тісто, арахіс

Коментарі:

  Так  Ні, дякую