clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
28 Січня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА 2565

Як ми обирали какао

Якісне какао пахне шоколадом, без сторонніх відтінків.
Якісне какао пахне шоколадом, без сторонніх відтінків. Фото: автора

Кореспонденти газети «Є» дізнавалися, який «шоколадний порошок» купити для випічки, а з якого приготувати смачний тонізуючий напій

Какао з молоком покращує настрій у погану погоду й змушує забути про проблеми й турботи. Вважається, що цей напій дарує мудрість і спокій, є джерелом внутрішньої сили. І це далеко не все, на що здатне какао — справжній напій богів. Природно, йдеться лише про якісний шоколадний порошок, а не про дешевий сурогат, який недобросовісні виробники виготовляють із оболонок какао-бобів. Для того, щоб визначити «лідерів» шоколадного ринку серед сімки популярних українських виробників цього напою, ми провели невеличкий експеримент.

Якісне какао пахне шоколадом
При виборі какао-порошку потрібно звертати увагу на колір — він має бути лише коричневим. Якщо забарвлення порошку відрізняється, значить, перед вами продукт низької якості. Якісне какао пахне шоколадом, без сторонніх відтінків. На упаковці повинна бути вказана жирність. Масова частка — від 12 до 20%. Якщо жирів менше, це несмачний кондитерський какао-порошок. У складі не повинно зазначатися, що в продукт додане какао-велла (мелене лушпиння бобів). Якщо готувати з такого порошку напій, то велла випаде в осад, а рідина стане напівпрозорою. Також важливий факт на користь покупки — країна походження продукту. Якісне какао експортується, зазвичай, із Південної Америки та Західної Африки (Домінікана, Перу, Венесуела, Гана).
Що ж до класифікації, то перший гатунок какао («кріолло») трапляється досить рідко, це елітний м’який напій, який коштує дуже дорого. На українському ринку частіше продається какао другого («форастеро») та третього («трінітаріо») гатунку. Дуже дивно, але на какао «Галицькі традиції» зазначений «вищий гатунок». На всіх інших зразках, які ми придбали для експерименту, така інформація взагалі відсутня.

Розітріть порошок між пальцями
Визначити якісний какао-порошок дуже просто: при розтиранні між пальцями він не обсипається повністю як пил, а залишається на пальцях у вигляді шоколадних плям. Це відбувається завдяки рослинному жиру, який при приготуванні допомагає рівномірно розподілитися порошку в тісті й зробити його пишним. Але при цьому помел какао повинен бути дуже дрібним, без крупинок. Хороший продукт за своєю структурою чимось схожий на пудру. Серед усіх зразків, які ми придбали для експерименту, лише три порадували нас гарним результатом. «Пофарбувало» пальці у шоколадний колір какао фірм «Мрія», «Срібний ярлик» та «Као-Као». Всі інші зразки залишили наші руки практично чистими.

Результати тестування
Загальна оцінка виставлялася продукту за такими критеріями: запах, текстура, смак та наявність осаду в готовому напої. За кожен із цих пунктів зразки отримали бали від 1 до 5. Потім ми вирахували середнє арифметичне і саме цю оцінку вказали в таблиці.  

*Наша дегустація абсолютно незалежна й заснована на смакових відчуттях працівників редакції. Ви, шановні читачі, завжди можете скласти свою особисту думку.

Поради дієтолога про те, як знизити калорійность какао й кому його пити протипоказано, читайте тут.

порадник, какао, дегустація, експеримент

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Пакет та рукав для запікання: безпека, вибір та правила використання
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1378
Вони, хоча й з'явилися у продажу відносно недавно, проте швидко стали помічниками на кухні для багатьох жінок.
Як ми шукали якісне масло (відео)
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1575
Кореспонденти редакції провели чергову дегустацію й обирали найсмачніше «вершкове»
Наша дегустація: Які кавуни найсолодші?
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 3265
Усією редакцією ми дегустували кавуни. Не ті, які на баржі пливли до столиці, але ті, які знайшли у торгових точках Хмельницького.
Хороша цукрова пудра — запорука вдалої мастики для торту
торти, порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1986
У цьому мене запевнила талановитий кондитер Наталя Сова. Жінка каже, що готову солодку масу зручно зберігати в холодильнику в звичайному пакеті, а за необхідності — просто розігрівати в мікрохвильовці.
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: