ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Пряна грушева шарлотка з білковою «шапочкою»

16 Серпня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 3156
Розпушувач або гашену соду додавати не потрібно, оскільки за рахунок збитих білків шарлотка виходить і так досить пишною.
Розпушувач або гашену соду додавати не потрібно, оскільки за рахунок збитих білків шарлотка виходить і так досить пишною. Фото: автора

Проста, але дивовижно смачна випічка.

Шарлотка — це, звісно, не новина. Але багато рецептів такої бюджетної та смачної випічки не буває, тому із задоволенням ділюся. Це пиріг із категорії «за нього не соромно». Солодка груша якнайвдаліше гармоніює із пряними спеціями. А білковий крем із легкою кислинкою просто чудово підкреслює смак десерту.

Інгредієнти:
200 г борошна, 100 г цукру (можна й більше, але я любитель тільки злегка підсолодженою випічки), 5 великих яєць, дрібка солі, ванілін, 3-4 крупні груші, по 0,5 ч. л. імбиру меленого та мускатного горіху.
Для білкового крему: 2 яєчних білка, 100 г цукрової пудри, 0,5 ч. л. лимонної кислоти.

Приготування:
Розділити 5 яєць на жовтки й білки. Білки збити із сіллю в піну, але не дуже міцну.

Потім розтерти жовтки з цукром та ваніліном.

Змішати в окремому посуді сухі інгредієнти — борошно й прянощі (поєднання меленого імбиру й мускатного горіха просто диво яке вдале!). Просіяти борошняну суміш до жовтків.

Перемішати й обережно з'єднати зі збитими білками.


Груші почистити й нарізати тонкими пластинками. Покласти начинку в тісто й обережними рухами перемішати.


Форму встелити пергаментом, змастити вершковим маслом (я ще притрусила сухарями, оскільки дуже люблю, коли бока та низ пирога мають таку смачну апетитну хрустку скориночку).


Вилити тісто у підготовлену форму.

Випікати при 180ºС протягом 15 хвилин до напівготовності.
Білковий крем: білки збити, поступово додати цукрову пудру та лимонну кислоту (суміш має бути густою і не повинна розтікатися).


Пиріг вийняти з духовки й прикрасити решіткою зі збитого білка.

Знову відправити в духовку на 10-15 хвилин при температурі 160ºС.

Після охолодження зняти кільце із роз’ємної форми та перекласти шарлотку на тарілку.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: розпушувач або гашену соду додавати не потрібно, оскільки за рахунок збитих білків шарлотка виходить і так досить пишною. Слідкуйте, щоб білковий крем зверху не підгорів — орієнтуйтеся на свою духовку. Зізнаюся чесно, я в останні хвилини процесу випікання сиділа перед віконечком духової шафи й чатувала, щоб не прогавити момент

Як готувати шарлотку-лінивицю з абрикосами, дивіться тут. Також можете спробувати шарлотку на згущеному молоці з яблуками та сливами.

солодка випічка, шарлотка, пряна шарлотка з грушами, випічка з грушами, осінні пироги, дари осені, груші, білковий крем, балкова глазур, прянощі, імбир, мускатний горіх

Коментарі:

  Так  Ні, дякую