clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
4 Січня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА 2046

РІЗДВЯНЕ МЕНЮ: Пляцок вишнево-маковий «Гори-полонини»

Шоколадні та ванільні коржі, макова начинка, смажені горішки, соковиті вишні, а зверху – пишна меренга, яка нагадує засніжені піки Карпат.
Шоколадні та ванільні коржі, макова начинка, смажені горішки, соковиті вишні, а зверху – пишна меренга, яка нагадує засніжені піки Карпат. Фото: автора

Шоколадні та ванільні коржі, макова начинка, смажені горішки, соковиті вишні, а зверху – пишна меренга, яка нагадує засніжені піки Карпат. Це не тортик, а справжня солодка мрія!

Часом хочеться чогось святкового та інакшого, ніж завжди. І хоча цей пляцок – далеко не найпростіше, що можна приготувати на свята, проте ваші рідні точно будуть потішені цим надзвичайно смачним кулінарним витвором. Взагалі, будь-яка випічка з вишнями – це вже дуже і дуже смачно, а коли там присутні ще й мак і горіхи, то це взагалі вершина айсберга.


Інгредієнти:
Тісто:
1 склянка цукру,
200 г вершкового масла або маргарину,
4 жовтки,
3 ст. л. сметани,
3 склянки борошна,
3 ч. л. розпушувача,
ванілін.
Начинка:
300-400 г вишень (заморожених або у власному соку),
2 жмені підсмажених волоських горіхів.
Макова маса:
1 склянка готової макової начинки,
1 ст. л. вершкового масла,
1 яйце,
3 ст. л. борошна,
1 ч. л. розпушувача.

Меренга:
4 білки,
1 склянка цукрової пудри,
ванілін,
дрібка лимонної кислоти.
Крем:
500 мл молока,
2 упаковки карамельного пудингу,
200 г вершкового масла,
250 г цукрової пудри,
3 ст. л. коньяку.


Приготування:
Цукор перетерти з маслом чи маргарином, поступово додати жовтки і сметану.

Борошно змішати з розпушувачем, додати до маси і замісити м’яке тісто. Розділити тісто на три частини (усього буде два коржі).
Перший корж: у першу частину тіста додати 3 ст. л. какао, ретельно вимісити, загорнути в харчову плівку та поставити в холодильник, щоб охололо (хвилин на 20).

У вас має ще вийти дві білих кульки тіста:

Другу частину розкачати тонким шаром на деку (20х30 см).

Зверху рівномірно викласти макову масу. Для її приготування всі інгредієнти добре вимішати.

На макову начинку натерти шоколадне тісто з холодильника.

Випікати корж при температурі 180 °С до готовності (20-25 хвилин).


Другий корж: третю частину тіста викласти тонким шаром у форму, зверху покласти вишні й горіхи.

Збити круту піну з білків і пудри, додати ваніль та лимонну кислоту. Ще раз ретельно збити. Викласти меренгу на вишні з горіхами.

Випікати так само як і перший корж.


Коржі охолодити й сформувати торт. На низ корж із маком (я складаю у спеціальній рамці, щоб можна було покласти багато крему).

Зверху крем, а на верх – корж із меренгою.


Крем: пудинг зварити за інструкцією, охолодити (під час охолодження не мішайте, бо візьметься грудками, зверху бажано встелити його харчовою плівкою).

Масло кімнатної температури збити, тоді поступово ввести цукрову пудру. Продовжуючи збивати, по ложці додавати охолоджений до кімнатної температури пудинг. Наприкінці влити коньяк.

Дати пляцку просочитися хоча б добу й зняти рамку.

Розрізати на квадратні тістечка.


 

торти, пляцки, пляцок вишнево-маковий гори-полонини, макова начинка, закарпатська кухня

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Шоколадний «Наполеон» за півгодини
торти
Світлана ЯСЬКОВА 959
Нетрадиційний варіант приготування популярного у всьому світі смаколика.
Торт «Шоколадний купол» із вишнею
торти
Світлана ЯСЬКОВА 711
Шоколадно-медовий бісквіт, терпкуватий смак шоколадного заварного крему, вишня і коньяк – дивовижне поєднання!
Найніжніший торт «Нірка крота» – еталон французької випічки
торти, торти
Світлана ЯСЬКОВА 1304
Мій фаворит у сімейному списку ідеальної фруктово-шоколадної випічки.
Найніжніший торт-суфле «Пташине молоко»
торти
Світлана ЯСЬКОВА 704
Цей тортик ідентичний за смаком із однойменними цукерками. Рецепт із програми «Все буде смачно».
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 1:
Від: Світлана Яськова27.05.2017 19:01Мені досить часто надсилають фотозвіти приготованих за моїми рецептами страв у приватні повідомлення у соцмережах. Буває, що у моїх кулінарочок з'являються в процесі досить влучні експерменти та доцільні зауваження. Тому, заручившись їхньою згодою, буду публікувати фотоскріни цієї переписки під відповідними рецептами. Можливо комусь стане у нагоді досвід інших кулінарів-аматорів.