clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
25 Березня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА 2323

Дегустаційна зала: який молочний шоколад смакує найкраще?

Скибочка натурального шоколаду за лічені секунди тане в роті, залишаючи приємний терпкий смак.
Скибочка натурального шоколаду за лічені секунди тане в роті, залишаючи приємний терпкий смак. Фото: автора

Заодно спробували визначити, в яких плитках найбільше горішків.

Одна скибочка шоколаду робить нас щасливішими, а світ навколо — яскравішим і добрішим. Він стимулює вироблення чарівних «гормонів щастя» — ендорфінів. Але на такі дива здатний лише натуральний шоколад. Як не розгубитися в широкому асортименті і знайти якісний та смачний продукт, з’ясовували народні дегустатори редакції «Є» в рамках чергової дегустації.

                                 

Какао-масло, еквівалент чи замінник?

Натуральний шоколад містить какао-масло, і в ньому не повинно бути і натяку на інший кондитерський жир — пальмовий, соєвий, соняшниковий. Виробники часом грішать тим, що в гонитві за нижчою і привабливішою для покупця ціною використовують замість какао-масла його еквівалент або замінник.

Еквівалент за хімічними властивостями близький до какао-масла, але в цілому, як відзначають фахівці, смак такого шоколаду програє смаку натурального продукту. Скибочка натурального шоколаду за лічені секунди тане в роті, залишаючи приємний терпкий смак. Секрет танення полягає саме в какао-маслі. Температура його плавлення дорівнює 32ºС, в той час як температура людського тіла — 36,6ºС. Шоколад із еквівалентом какао-масла легко розплавиться на кінчику язика, але ось смак шоколаду буде не таким приємним і насиченим. Продукт з еквівалентом какао-масла має право носити на упаковці назву «шоколад».

Наявність замінника какао-масла — жиру елексан, соєвої, соняшникової або пальмової олій — говорить категоричне «ні» натуральності шоколаду. Не піддавайтеся на провокацію, якщо виробник дозволяє собі назвати на упаковці свій продукт «шоколадом». Справжнє ім'я цього продукту —  «кондитерська плитка». Вона в роті танути не буде.

 

Чорний чи молочний?

Гіркий шоколад вважається найкориснішим: містить безліч такоферонів, які дарують відчуття легкості, радості. Доведено, що він покращує кровообіг, знімає втому при фізичних і розумових навантаженнях, також має тонізуючий ефект. Молочний шоколад — це, швидше, для ласунів, ніж для шанувальників справжнього смаку шоколаду. М'який, ніжний смак йому надають вершки або молоко, а підсолоджує ласощі велика кількість цукру. Тому, гіркий шоколад — для здоров'я, а молочний — для душі. Психологи ж запевняють, що молочний шоколад люблять романтики, а чорний — авантюристи.

 

Тест: «сліпе куштування»:

Колись ми вже дегустували чорний шоколад, тому цього разу вирішили перевірити якість «молочної» категорії. Для цього придбали чотири марки молочного шоколаду з цілими лісовими горішками від відомих українських виробників.

Вкотре зауважимо, що жоден учасник нашої дегустації навіть не здогадувався, якої саме марки солодощі він пробує.

*Наша дегустація абсолютно незалежна й заснована на смакових відчуттях працівників редакції. Ви, шановні читачі, завжди можете скласти свою думку. За якість купленого товару перед споживачем відповідає не тільки виробник, а й продавець!

дегустація, порадник, молочний шоколад з горіхами, шоколад, знак якості, едакційні дегустації

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Немає холодцю без хрону
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1288
Кореспонденти газети «Є» в рамках чергової дегустації дізнавалися, який хрін покласти до великоднього кошика
Чи є м’ясо у магазинних пельменях?
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 2577
Дізнавалися кореспонденти «Сайту Є. Гурман» в рамках чергової редакційної дегустації
Дегустаційна зала: Як обрати печиво «Соломка»?
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 2717
Солона або солодка, з цибулею, маком або кмином — соломка ідеально підходить для перекусу, і саме її ми вважаємо безпечним продуктом. Чи так це насправді, дізнавалися кореспонденти сайту «Є».
Як ми обирали какао
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 3143
Кореспонденти газети «Є» дізнавалися, який «шоколадний порошок» купити для випічки, а з якого приготувати смачний тонізуючий напій
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: